to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:53 | 13.06.2020

Πολιτική

«Φιέστα» Μητσοτάκη στη Σαντορίνη, ουσιαστικές λύσεις ζητούν εργαζόμενοι και επαγγελματίες του Τουρισμού

Μήνυμα για την «ασφαλή επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα» επιχειρεί να στείλει σήμερα, Σάββατο 13/6 από τη Σαντορίνη ο πρωθυπουργός την ώρα που παραμένουν αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν όλους τους Κυκλαδίτες και τις Κυκλαδίτισσες, όλους τους νησιώτες που ασχολούνται με τον τουρισμό, τους εργαζόμενους και μικρούς ή μικρομεσαίους επιχειρηματίες


«Εγκαίνια του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού» πραγματοποιεί σήμερα, Σάββατο 13/6 ο πρωθυπουργός, που επέλεξε τη Σαντορίνη, ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, για τη σχετική του εμφάνιση και συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους των ξένων ΜΜΕ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, έστειλε το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλωσορίσει τους τουρίστες το καλοκαίρι δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια» και ισχυρίστηκε ότι «θα είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους επισκέπτες και τους τουρίστες, οι οποίοι θα έρχονται στη Σαντορίνη όχι μόνο για το εκπληκτικό της τοπίο και τα φημισμένα της ηλιοβασιλέματα, αλλά και για τους μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς».

Των δηλώσεων Μητσοτάκη προηγήθηκαν οι ανακοινώσεις (12/6/20) από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη παρουσία του Στέλιου Πέτσα για το πλήρες σχέδιο ενίσχυσης των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα και το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό (διαβάστε αναλυτικά). 

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, μαζί με τον υπουργό Υγείας και ενημερώθηκε για τις υγειονομικές ανάγκες του νησιού ενώ έγινε ειδική μνεία στην προετοιμασία που έχει γίνει σχετικά με τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορωνοϊό και την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων.

Αργότερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς της Σαντορίνης. «Αν σήμερα μπορούμε να κάνουμε τα πρώτα διστακτικά βήματα για να προσελκύσουμε επισκέπτες, το κάνουμε ακριβώς επειδή η χώρα θεωρείται ως ένας ασφαλής προορισμός. Αυτήν την ασφάλεια οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού», ανέφερε.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: K. Νοτοπούλου: Ο ελληνικός Tουρισμός δεν είναι φόντο στην εκδήλωση του Πρωθυπουργού

«Καλά υπολογισμένο ρίσκο» το άνοιγμα στον τουρισμό

O Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε επίσης σε διεθνή μέσα ενημέρωσης με φόντο το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη.

Με φόντο το ηλιοβασίλεμα στην Καλντέρα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα «καλά υπολογισμένο ρίσκο», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση χωρίς ρίσκο. Επίσης αναφέρθηκε αρκετές φορές στην ανάγκη για ένα νέο, περισσότερο βιώσιμο (sustainable) μοντέλο για τον ελληνικό τουρισμό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη Tύπου στα διεθνή μέσα ενημέρωσης από έναν «εμβληματικό προορισμό για τον ελληνικό τουρισμό», όπως δήλωσε ο ίδιος νωρίτερα κατά τη συνάντησή του με τοπικούς φορείς.

«Ο ελληνικός τουρισμός είναι εδώ ξανά», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό που έχουμε τουριστική σεζόν, κάτι που έγινε εφικτό με σκληρή δουλειά και επιμονή και της δέσμευσης των πολιτών να ξεπεράσουμε την πανδημία.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν θα υπάρξει καθολικό lockdown, καθώς θα ήταν αρνητικές οι οικονομικές συνέπειες. Για να προσθέσει πως υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια αν χρειαστεί κι αναφέροντας ως παράδειγμα τις παρεμβάσεις που έγιναν στη βόρεια Ελλάδα όπου υπήρξαν κάποια κρούσματα.

Δίνοντας μια εικόνα των προτεραιοτήτων στο μέτωπο του τουρισμού, ο Kυρ. Μητσοτάκης σημείωσε «δεν με ενδιαφέρει να είναι η Ελλάδα ο νούμερο ένα προορισμός, με ενδιαφέρει να είναι ασφαλής προορισμός». Για να επισημάνει πως στόχος είναι να μπορέσει να ξεπεράσει ο τουριστικός κλάδος αυτό το δύσκολο καλοκαίρι και να παραμείνει ζωντανός, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χωρίς γιατρούς και προσωπικό οι δομές Υγείας των νησιών

ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: Οι Εργαζόμενοι και οι Επαγγελματίες του Τουρισμού ζητούν ουσιαστικές λύσεις και απαντήσεις, όχι «εγκαίνια»

«Περιμένουμε με αγωνία τις δηλώσεις του και τις απαντήσεις στα ερωτήματα των ξένων δημοσιογράφων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ (13/6/2) ενόψει της επίσκεψης του Κυρ. Μητσοτάκη στη Σαντορίνη, η οποία υποδέχεται κάθε χρόνο -αλλά όχι φέτος που τα περιφερειακά αεροδρόμια θα ανοίξουν στα μέσα Ιουλίου-  περισσότερους από 3 εκατομμύρια επισκέπτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει και μερικά ερωτήματα «που δεν είμαστε σίγουροι ότι θα τεθούν αλλά είναι σίγουρο πως απασχολούν όλους τους Κυκλαδίτες και τις Κυκλαδίτισσες, όλους τους νησιώτες που ασχολούνται με τον τουρισμό, τους εργαζόμενους και μικρούς ή μικρομεσαίους επιχειρηματίες»:

-          Πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να αναβαθμίσει και να ενισχύσει τις δομές υγείας των νησιών μόνιμα ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες του ιού,  αλλά και σταθερές ανάγκες της νησιωτικότητας; Θα ενισχύσει το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας; Θα ενισχύσει το ΕΚΑΒ και τα πτητικά μέσα ή θα φροντίσει να ενισχύσει φίλους επιχειρηματίες που εδώ και χρόνια εποφθαλμιούν τις αεροδιακομιδές;

-          Θα ενισχυθεί η πολύ μικρή, μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα; Πόσο καιρό μπορεί να ζήσει ένας επιχειρηματίας πληρώνοντας έξοδα διαβίωσης και πάγια έξοδα επιχείρησης με 800 ευρώ; Σήμερα συμπληρώνονται 3 μήνες, που αναλογούν σε 266 το μήνα. Θα επιδοτήσει το κράτος τις ασφαλιστικές εισφορές, την επανεκκίνηση της επιχείρησης, τις προσλήψεις, τις πιστοποιήσεις ασφάλειας;  Θα δοθεί πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό στους νησιώτες;

-          Τι θα γίνει με τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που δεν θα προσληφθούν φέτος από επιχειρήσεις που θα δουλέψουν λιγότερες μέρες, με λιγότερους πελάτες, λιγότερα προϊόντα-υπηρεσίες και προφανώς λιγότερο προσωπικό; Οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα συμπληρώσουν ούτε τα μειωμένα 50 ένσημα για να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Πώς θα ελεγχθεί η αγορά εργασίας και η ασφάλεια του προσωπικού;

-          Τι θα γίνει με το Μεταφορικό Ισοδύναμο; Γνωρίζετε ότι οι δικαιούχοι νησιώτες δεν έχουν δει τα χρήματα που τους οφείλονται από τις αρχές του 2020; Οι επιχειρηματίες ούτε του 2019;

-          Τι θα γίνει με την επιμήκυνση της περιόδου; Θα αφεθεί στην τύχη ή θα γίνει κάποια συντονισμένη ενέργεια από την πλευρά του Υπουργείου Τουρισμού στην κατεύθυνση της προώθησης προορισμών και διατήρησης των καλοκαιρινών δρομολογίων και το Φθινόπωρο;

-          Θα αντιμετωπίσετε με ισονομία όλους τους πολίτες όσον αφορά τον έλεγχο για  την τήρηση των μέτρων και τις συνέπειες από τη μη τήρησή τους; Θα αντιμετωπίσετε τη δυσφήμιση που έχει υποστεί η χώρα τις τελευταίες μέρες από καταγγελίες ταξιδιωτών για την εμπειρία τους στα αεροδρόμια και τα ξενοδοχεία στα οποία αναγκαστικά και με φρούρηση διαμένουν σε καραντίνα;

-          Η πρόσφατη ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, που σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίος τόσο για τους Έλληνες πολίτες όσο και για τους επαγγελματίες του κλάδου, αφορά μόνο 300.000 δικαιούχους και είναι αμφίβολο πόσοι από αυτούς θα μπορέσουν να συμπληρώσουν με δικά τους χρήματα για να επωφεληθούν της επιδότησης. Πέρυσι, οι μισοί Έλληνες δεν πήγαν διακοπές για λόγους οικονομικούς, γεγονός που αποδεικνύει την ανεπάρκεια του μέτρων που ανακοινώσατε. Τι θα κάνετε για να μπορέσουν να πάνε περισσότεροι φέτος διακοπές και να κινήσουν έτσι με κάποιον τρόπο τις τοπικές οικονομίες;

"Κύριε πρωθυπουργέ, εμείς δεν σας χαρακτηρίζουμε «ανεπιθύμητο» όπως κάποιοι  τον προκάτοχό σας σε αυτή τη θέση πριν μερικά χρόνια, στο ίδιο νησί, όταν εγκαινίαζε ένα Νοσοκομείο.

Σας καλωσορίζουμε στην καρδιά της τουριστικής κίνησης της χώρας, στη Σαντορίνη και περιμένουμε απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα που αν και δεν δημιούργησαν οι πολίτες, εντούτοις πάλι αυτοί καλούνται να πληρώσουν", καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr, cnn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)