to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 05.11.2021

Πολιτική

Φιάσκο ξανά με το «σωσίβιο» στον Μητσοτάκη από την Αρχιεπισκοπή - Διαψεύδει ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου

Ενώ είναι πασιφανές το «κρέμασμα» της άτολμης κυβέρνησης Μητσοτάκη, που δείλιασε να απαιτήσει τεστ από τους ανεμβολίαστους πιστούς για την είσοδό τους στους ναούς, από την Εκκλησία που με εγκύκλιό της ζητά ακριβώς αυτό, τώρα η Αρχιεπισκοπή πετάει επικοινωνιακό σωσίβιο στο Μαξίμου λέγοντας πως είχε προηγηθεί «συνεννόηση» του Γραφείου του Πρωθυπουργού με συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου - Ακόμα κι αυτή η διαρροή, όμως, διαψεύστηκε από τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου! (βίντεο) - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: κ. Μητσοτάκη, ναι ή όχι στην είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών μόνο με τεστ και στις εκκλησίες;


Με μια «διαρροή» που λέει πως «της έκδοσης της εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προηγήθηκε συνεννόηση του Γραφείου του Πρωθυπουργού με συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου», προσπαθεί η Αρχιεπισκοπή να δώσει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση που εκτέθηκε ανεπανόρθωτα με την ατολμία της στο ζήτημα των μέτρων για την είσοδο των πιστών στους ναούς. Ωστόσο, κι αυτή η πρωινή διαρροή ...διαψεύστηκε από τις τηλεοπτικές δηλώσεις του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου, Τιμόθεου, που με προσεκτική επιλογή λέξεων αναφέρει πως η κυβέρνηση έμαθε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και απλώς ζήτησε και έγγραφη αποτύπωση, όπως και έγινε. Η κυβέρνηση όμως παραμένει εκτεθειμένη για την ατολμία της!

Η «διαρροή» περί «συνεννόησης»

Αρχικά, από το πρωί σήμερα, Παρασκευή, κυκλοφόρησε μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου και άλλων μέσων εξαιρετικά φιλικών προς την κυβέρνηση, η δήλωση «στενών συνεργατών του Αρχιεπισκόπου», μη κατονομαζόμενων, που αρχικά δηλώνουν πως «το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας δεν προσφέρεται για μικροκομματική και μικροπολιτική εκμετάλλευση, ούτε η Εκκλησία δέχεται να γίνεται εργαλείο από οιονδήποτε επιθυμεί να εξυπηρετήσει τις δικές του σκοπιμότητες», «με την επισήμανση ότι η διαχείριση αυτής της εθνικής δοκιμασίας απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις».

Στο... ζουμί, η διαρροή προσθέτει: «Η χθεσινή Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία απεστάλη τόσο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών όσο και στις Ιερές Μητροπόλεις, με θέμα τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, αυτό ακριβώς το πνεύμα αντανακλά και αποτυπώνει ξεκάθαρα. Της έκδοσης του εγκυκλίου σημειώματος προηγήθηκε συνεννόηση του Γραφείου του Πρωθυπουργού με συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, καθώς από την πρώτη στιγμή η Εκκλησία συμπορεύεται με την αρμόδια Πολιτεία, με στόχο πάντα την προστασία του ανθρώπινου προσώπου και του πολύτιμου αγαθού της δημόσιας υγείας. Έτσι, το όλο ζήτημα αντιμετωπίστηκε με τρόπο που αρμόζει στην Εκκλησία και προστατεύει τόσο την ανθρώπινη ζωή και υγεία όσο και τη θρησκευτική ελευθερία και όχι με ανοίκεια μέτρα επιβολής ολοκληρωτικής προσέγγισης και χαρακτήρα»

Και η ακύρωση από τις δηλώσεις Τιμόθεου

Ωστόσο, η απόπειρα «μπαλώματος» απέτυχε πριν ξεκινήσει καθώς το αφήγημα του Μαξίμου κατέρρευσε από τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και εκπρόσωπου Τύπου της Ιεράς Συνόδου, που ήταν σαφέστατος και προσεκτικότατος στις δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό. Έτσι, εξήγησε ότι πρώτα αποφάσισε η ΔΙΣ να εκδώσει εγκύκλιο με την οποία θα προέτρεπε τους πιστούς να κάνουν rapid test ή μοριακό για να πάνε στην εκκλησία και μετά το έμαθε η κυβέρνηση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, ξεκαθάρισε πλήρως την κατάσταση απαντώντας ευθέως στην ερώτηση εάν υπήρξε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την έκδοση της εγκυκλίου:

«Εμείς αποφασίσαμε στις 3 Νοεμβρίου και στο δελτίο Τύπου υπάρχει αυτή η προσπάθεια της Ιεράς Συνόδου προς τους ιερείς και τους πιστούς να κάνουν τον εμβολιασμό και παράλληλα προχωρήσαμε και ένα βήμα παραπέρα παρότι η κυβέρνηση επέτρεψε στους χώρους λατρείας να εισέρχονται χωρίς τεστ, προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα. Και είπαμε να μπορούν να κάνουν τον διαγνωστικό έλεγχο γιατί επιβάλλεται για όλους μας.

Αυτό, λοιπόν, όντως η κυβέρνηση το έμαθε και ζήτησε να το αποτυπώσουμε και εγγράφως. Πράγμα το οποίο, βέβαια, θα κάναμε έτσι κι αλλιώς».

Η δήλωση on camera του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη που με διαρροές και «εργαλείο» τα παπαγαλάκια των φιλικών ΜΜΕ, προσπαθούν εδώ και δυο 24ωρα να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός ούτε λίγο, ούτε πολύ ως εμπνευστής της εγκυκλίου.

Και το Μαξίμου.... κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ

Με μια αναμενόμενη κίνηση, μετά την πρωινή διαρροή από την Αρχιεπισκοπή, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ψεύδεται ασύστολα», επαναλαμβάνοντας τα περί «συνεννόησης» πριν την έκδοση της εγκυκλίου.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να ψεύδονται ασύστολα, όπως κάνουν εδώ και χρόνια. Η κυβέρνηση επιδιώκει την ευρύτερη συνεννόηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό κάνει και με την Εκκλησία από την πρώτη στιγμή, το ίδιο έγινε και τώρα.

Ύστερα από συνεννόηση του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας, εκδόθηκε η χθεσινή εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για τα μέτρα που θα ισχύουν στους ναούς. Ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας αντιμετωπίστηκε με συνεννόηση και κατανόηση κι όχι με μέτρα επιβολής όπως ζητούσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Αυτή είναι η αλήθεια και όποιος την αμφισβητεί δεν έχει παρά να απευθυνθεί και στην Εκκλησία. Είναι βέβαιο ότι θα την επιβεβαιώσει. Το μόνο που αποδεικνύεται για άλλη μια φορά είναι η μικροκομματική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στην πανδημία».

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: κ. Μητσοτάκη, ναι ή όχι στην είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών μόνο με τεστ και στις εκκλησίες;

«Όσες γελοίες διαρροές και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, όλοι οι πολίτες κατανοούν πως η Εκκλησία με υπευθυνότητα έκανε το αυτονόητο σε αντίθεση με τον ίδιον που αντί για κρούσματα μετράει ψήφους», τονίζει σε ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Παρασκευής ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για τη στάση του κ. Μητσοτάκη σχετικά με τους χώρους λατρείας, τονίζεται συγκεκριμένα:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται έστω και τώρα να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και συνεχίζει τον αυτοεξευτελισμό. Λες και δεν άκουσαν οι πολίτες τον κ. Μητσοτάκη όχι μόνο να αρνείται αλλά να ειρωνεύεται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για επίδειξη τεστ από τους ανεμβολίαστους και στις εκκλησίες. Προσπαθούν να πείσουν με διαρροές ότι μετά από δική τους πρωτοβουλία υπήρξε η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για σύσταση προς τους ανεμβολίαστους.

Ο εκπρόσωπος, όμως, της Ιεράς Συνόδου ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΙ ότι η επικοινωνία έγινε μετά την ειλημμένη απόφαση της Ιεράς Συνόδου και ότι «παρότι η κυβέρνηση επέτρεψε να εισέρχονται σε όλους τους χώρους λατρείας, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία χωρίς να υποδεικνύουν εμβολιασμό ή εργαστηριακό έλεγχο, εμείς προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα και είπαμε να κάνουν τον διαγνωστικό έλεγχο γιατί επιβάλλεται για όλους μας».

Όσες γελοίες διαρροές και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, όλοι οι πολίτες κατανοούν πως η Εκκλησία με υπευθυνότητα έκανε το αυτονόητο σε αντίθεση με τον ίδιον που αντί για κρούσματα μετράει ψήφους.

Το ερώτημα όμως παραμένει: κ. Μητσοτάκη ναι ή όχι στην είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών μόνο με τεστ και στις εκκλησίες;

Νάσος Ηλιόπουλος: Τώρα μάθαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μεταξύ άλλων και την ικανότητα να ταξιδεύει πίσω στον χρόνο

Το αφήγημα Μαξίμου είχε αναλάβει χθες, Πέμπτη, να «περάσει» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά λέγοντας πως «σήμερα μάθαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μεταξύ άλλων και την ικανότητα να ταξιδεύει πίσω στον χρόνο».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος δίνει και το χρονικό της κυβερνητικής ατολμίας:

«Χθες (Τετάρτη 3/11) ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε υπέρ της εξαίρεσης της εκκλησίας από τα μέτρα προστασίας. Σήμερα (Πέμπτη 4/11) μάθαμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι κόντρα στην χθεσινή του άποψη επικοινώνησε με την Εκκλησία της Ελλάδας και το αποτέλεσμα αυτής της επικοινωνίας ήταν η σημερινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου λήφθηκε σε χθεσινή συνεδρίαση».

«Η γελοιοποίηση της κυβέρνησης και η προσπάθεια πολιτικάντικης εκμετάλλευσης των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη θα ήταν μικρό πρόβλημα - αφού πλέον είναι κάτι συνηθισμένο -, αλλά αυτή τη φορά σχετίζεται με ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας», επισημαίνει ο Νάσος Ηλιόπουλος. 

Με τη σημερινή διαρροή, ας προσθέσουμε, φάνηκε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη απλώς νοιάζεται για την επικοινωνία και το ίματζ της, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την ατολμία της να «θίξει» το συντηρητικό της ακροατήριο...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)