to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:26 | 28.08.2020

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Φιάσκο και το πλωτό φράγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αξίας 500.000 ευρώ

Στο σημερινό (28/8/20) της δημοσίευμα η «Καθημερινή» αναφέρει ότι το φράγμα επρόκειτο να παραληφθεί από το υπουργείο Αμυνας μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, αλλά δε διευκρινίζεται με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιηθεί τελικά!


Το κυβερνητικό σχέδιο για πλωτό φράγμα πέφτει στο κενό σύμφωνα, με σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής». Το πλωτό φράγμα που αρκετοί είχαν χαρακτηρίσει ως επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωπη είχε στόχο την «αναχαίτιση των προσφυγικών ροών στο βόρειο Αιγαίο».

Μετά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση ανασκουμπώθηκε και είπε ότι εξετάζει τρόπους ενίσχυσης των θαλάσσιων συνόρων και ότι προχωρά δοκιμαστικά στην τοποθέτηση πλωτού φράγματος, τονίζοντας ότι η λειτουργία του θα ήταν δοκιμαστική με κόστος 500.000 ευρώ.

Στο σημερινό της δημοσίευμα η «Καθημερινή» αναφέρει ότι το φράγμα επρόκειτο να παραληφθεί από το υπουργείο Αμυνας μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, αλλά δε διευκρινίζεται με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιηθεί τελικά!

Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Άμυνας με έγγραφό τους προς το υπουργείο Ναυτιλίας προετοίμασαν το έδαφος για την παραλαβή του από το Λιμενικό, το οποίο όμως δεν εμφανίστηκε πρόθυμο να εντάξουν το πλωτό φράγμα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους.

Οι αυστηρές συστάσεις της Κομισιόν

Θυμίζουμε σχετικά ότι, στις 14/5/20, σε  απάντηση προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Αρβανίτη, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιοχάνσον, δικαίωνε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτεσης ότι το εν λόγω φράγμα θα συνιστούσε έναν πραγματικό και άμεσο κίνδυνο, όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες γενικότερα.

Η εξαιρετικά περιορισμένη έκτασή της και η πέραν των στρογγυλεμένων διατυπώσεων που χρησιμοποιούνται σε ανάλογες περιπτώσεις αυστηρότητά της, αποτελούν αξιοπρόσεκτα στοιχεία της συγκεκριμένης απάντησης.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν το στοιχείο πως η Επίτροπος ενώ τυπικά απευθυνόταν στον ερωτώντα Ευρωβουλευτή, στην πραγματικότητα έδειχνε να μιλά απευθείας στην Ελληνική Κυβέρνηση την οποία και θέτει ενώπιον των ευθυνών της· κατ’ αποτέλεσμα, ακόμα και απέναντι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Και είναι σαφής, όχι μόνον σε όσους ξέρουν να διαβάζουν «ανάμεσα στις γραμμές» αλλά και όλους όσοι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι τα πλωτά φράγματα είναι μια - μεταφορική και κυριολεκτική - μορφή ναρκοθέτησης των ελληνικών χωρικών υδάτων. Ναρκοθέτησης απέναντι σε έναν «αόρατο εχθρό» που, για την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη και το υπουργείο του κυρίου Μηταράκη, φαίνεται να είναι πολύ ορατός: οι πρόσφυγες. Όλοι οι πρόσφυγες, συλλήβδην και άνευ εξαιρέσεων.

Γι’ αυτό ακριβώς και καθόλου τυχαία η Επίτροπος Γιοχάνσον επέλεξε να κλείσει τη σύντομη απάντησή της «θυμίζοντας» την υποχρέωση της Αθήνας να εφαρμόζει πιστά την αρχή της μη επαναπροώθησης (διαβάστε αναλυτικά). 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)