to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φιάσκο Ερντογάν

Η πραγματική ατζέντα της επίσκεψής του ήταν καθαρά αμυντική


Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον είναι ένα πρωτοφανές στα διπλωματικά χρονικά φιάσκο για την τουρκική πλευρά, που λίγες μέρες πριν από την αναχώρηση του προέδρου πήρε το σκληρό μήνυμα από τις ΗΠΑ για τον εφοδιασμό των Κούρδων της Συρίας με βαρύ οπλισμό. Η επίσκεψη Ερντογάν είναι κλασική περίπτωση κυβερνητικής διγλωσσίας, με σκληρή γλώσσα για το εσωτερικό και χαμηλούς τόνους εκτός συνόρων. Οι ΗΠΑ εφοδιάζουν με βαρέα όπλα τους Κούρδους στη Συρία εδώ και καιρό, έτσι είναι σαφές ότι η οργή του Ερντογάν οφείλεται στην προληπτική αποδόμηση της εικόνας μιας σκληρής και αδιάλλακτης διαπραγμάτευσης που ήθελε να παρουσιάσει στην τουρκική κοινή γνώμη.

Ο Ερντογάν δεν είχε αυταπάτες ότι με την επίσκεψή του θα επηρέαζε την πολιτική των ΗΠΑ στο Κουρδικό, ούτε ότι θα πετύχαινε την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Η πραγματική ατζέντα της επίσκεψής του ήταν καθαρά αμυντική: Πρώτον, η ίδια η επίσκεψη αποτελεί αναγνώριση όχι μόνον του δημοψηφίσματος αλλά και της αυταρχικής εσωτερικής εκτροπής στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο, δεύτερον, η επίσκεψη ήταν ευκαιρία ώστε να υπάρξουν σαφείς εγγυήσεις της αμερικανικής πλευράς ότι ταυτόχρονα με την ενίσχυση του PYD-YPG στη Συρία θα πιεσθεί το ΡΚΚ να μην κλιμακώσει τη χαμηλής έντασης σήμερα αντιπαράθεση στη Νοτιοανατολική Τουρκία και τρίτον, να μη θιγούν ο Ερντογάν και η οικογένειά του από την πρόοδο των ανακρίσεων των δύο Τούρκων που κρατούνται στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία παραβίασης του εμπάργκο στο Ιράν.

Από το 2013 μέχρι και σήμερα η στροφή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή δυσαρέστησε τρεις παραδοσιακούς συμμάχους: την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Ο Ερντογάν πάλεψε σκληρά για να προσκληθεί στον Λευκό Οίκο, αφού υπέστη δημόσια προληπτική ψυχρολουσία για το Κουρδικό. Λίγες μέρες μετά, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ο Τραμπ επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Μια διαφορετική μεταχείριση που κάνει κάθε σχόλιο περιττό.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)