to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:10 | 19.08.2013

Πολιτική

Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ στην Πρέβεζα: Η νεολαία στην πρώτη γραμμή για την ανατροπή (βίντεο)

Φαντασία, δημιουργικότητα, όρεξη, αλληλεγγύη, νέες ιδέες και ελπίδα είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά που αναδείχτηκαν ως αναγκαία για την αλλαγή της σημερινής πραγματικότητας της χώρας, στο Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο της Λαϊκής Αγοράς στην Πρέβεζα.


Με βασικούς ομιλητές τον εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη και τον δημοσιογράφο Γιώργο Ανανδρανιστάκη, οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας διοργάνωσαν ένα φεστιβάλ όπου έθεσαν προβληματισμούς, ερωτήματα, αγωνίες αλλά και τις πρώτες βάσεις για ανοιχτή συζήτηση και συντονισμό, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής, ο δρόμος της απελευθέρωσης της κοινωνίας από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Ανανδρανιστάκης ο οποίος μίλησε για πλήρη απαξίωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία όπως είπε 3,5 χρόνια τώρα αποτελούν την αιχμή του δόρατος μιας επιχείρησης που λέγεται «μαζί τα φάγαμε» με σκοπό τον ψυχολογικό πόλεμο προς καταστολή του πλήθους.

 

«Η απαξίωση των μέσων ενημέρωσης συμβαίνει για 4 λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ήταν αιχμές του δόρατος ενός συστήματος με όλα τα κακά του, είχε κάτι να δώσει, έδινε κανα ψίχουλο, κανα διορισμό, καμια σύνταξη μαϊμού. Τώρα δεν έχει τίποτα το σύστημα να δώσει, έχει μόνο να πάρει. Απαξιώνεται λοιπόν το σύστημα, αποδυναμώνεται και μαζί αποδυναμώνονται τα μέσα ενημέρωσης. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης ως επιχειρήσεις είναι οι πλέον χρεοκοπημένες, ειδικά οι τηλεοράσεις, της χώρας. Αν διαβάσετε τους ισολογισμούς τους, είναι φτερά στον άνεμο, υπερδανεισμένα, χωρίς έσοδα, η διαφήμιση έχει καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να είναι απολύτως εξαρτώμενα, πιο εξαρτώμενα παρά ποτέ. Εξαρτώμενα από τις τράπεζες, οι οποίες τράπεζες ελέγχονται από το κράτος και δεν μπορούν να στηρίξουν τον προπαγανδιστικό τους μηχανισμό, με πρόγραμμα. Δηλαδή παίζανε ποδόσφαιρο, παίζανε σήριαλ, κάπως σε παρασύρανε και έβλεπες και τις ειδήσεις. Ο τρίτος λόγος απαξίωσης των καναλιών είναι ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που λεν τα ίδια πράγματα επί 20 χρόνια. Δεν είχαν καν την ευφυΐα και την πρόνοια, να ανανεώσουν το προσωπικό και το λόγο τους. Είναι ο Πρετεντέρης, Η Τρέμη, ο Πρωτοσάλτε, όλοι τα ίδια και τα ίδια. Και μάλιστα επί χρόνια επαγγέλονταν έναν νεοφιλελεύθερο παράδεισο που κάποιοι τους εμπόδιζαν να τον πραγματοποιήσουν, τώρα που έγινε αυτό και που ο κόσμος αντί για παράδεισο, είδε μια κόλαση, έχει καταρρεύσει εντελώς η επιχειρηματολογία τους. Ο τέταρτος λόγος είναι το ίντερνετ. Όσο και να είναι ευάλωτο, όσο και να έχει δύσκολα πράγματα και σκληρά πράγματα, το ιντερνέτ είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής, ειδικά για τους νεότερους ανθρώπους, των συστημικών λεγόμενων μέσων ενημέρωσης . Και όχι μόνο γιατί περνάνε από εκεί όλες οι ειδήσεις, ακόμα κι αυτές που δεν υπάρχουν, αλλά περνάει και η κριτική και η κριτική προς τα μέσα. Είναι πλέον ένας πολύ ισχυρός ανταγωνιστής. Αυτοί οι 4 λόγοι, κάνουν τα μέσα να είναι απαξιωμένα και αδύναμα, κι αυτό εμείς ως Αριστερά να το γνωρίζουμε και με κάθε τρόπο να τους το λέμε και να τους το δείχνουμε» τόνισε ο κ. Ανανδρανιστάκης υπόγραμμίζοντας πως καθημερινά δίνεται μια μεγάλη μάχη προπαγάνδας.

IMG 0372

«Θέλουμε τη φαντασία όλων σας» είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης απευθυνόμενος στους νέους που διοργάνωσαν το  Φεστιβάλ αλλά και στο πλήθος που βρισκόταν στον πεζόδρομο της Μπάλκου, υπογραμμίζοντας πως η διαπλοκή άνθισε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία ουσιαστικά αποτέλεσαν και τον  μοναδικό κοινωνικό σύμμαχο, μιας κυβέρνησης που κυριολεκτικά υλοποίησε την κοινωνική ισοπέδωση.

«Αυτός ο φαύλος κύκλος, πρέπει να σπάσει. Και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, αν βρεθούμε στα πράγματα, αυτό είναι από τα πρώτα. Δεν επηρεάζει ούτε το έλλειμμα, ούτε το πλεόνασμα, είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν είναι όπως οι άλλες κερδοσκοπικές δραστηριότητες, διότι η ενημέρωση όταν είναι αδέσμευτη, αντικειμενική, όταν διέπεται από τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ουσιαστικά στηρίζει τη δημοκρατία. Πρέπει λοιπόν να αποκαταστήσουμε αυτή την τάξη, αυτούς τους κανόνες, τους τρόπους λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης κι εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι τα πρώτα που θα κάνουμε» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σκουρλέτης δηλώνοντας με σιγουριά πως σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος όσο ποτέ να κυβερνήσει και να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

IMG 0383

«Πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, πρέπει να διαμορφώσουμε ένα ζωντανό παράδειγμα της πολιτικής, μέσα από τη λειτουργία οργανώσεων μας, μέσα από την αναζήτηση των προτάσεων, των διεξόδων και σ' αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο, πρέπει να παίξουν οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι απαλλαγμένοι από αγκυλώσεις του παρελθόντος κι αυτό έχει μεγάλη σημασία, να δούμε όλες αυτές τις ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας, να παίρνουν μπρος. Να αποκτήσουμε μια νέα σχέση με τα πράγματα» τόνισε και πρόσθεσε πως πρέπει το συντομότερο δυνατόν, να γίνει πράξη κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και με πρωταγωνιστικό ρόλο των κινημάτων, της νεολαίας, όλων μαζί.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις/ερωτήσεις από το κοινό και το φεστιβάλ έκλεισε μελωδικά με τους Κώστα-Ορφέα Γενιά, τους cowhead και ελληνικό Ροκ, από τους Πάνο Τάκη, Γιώργο Θεοφιλά, Θεόφιλο Φάτσιο, Ανδρέα Φωτεινό και Θάνο Παγκράτη.

Πηγή: atpreveza.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)