to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Κιλκίς: Παράδειγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης

Το κίτρινο λεωφορείο ενός ιταλικού θιάσου που στο εσωτερικό του κρύβει ένα μικρό θεατράκι σταθμεύει έως και τις 14 Οκτωβρίου στην πόλη του Κιλκίς, όπου οι "καλλιτέχνες επιβάτες" του συμμετέχουν στο φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας της πόλης, αποτελώντας το στέκι και το σήμα κατατεθέν της φετινής μεγάλης και διεθνούς διοργάνωσης που διανύει τον 16ο χρόνο ζωής της.


Καλλιτέχνες, μέλη θιάσων και φίλοι του φεστιβάλ περνούν για να πουν και να ακούσουν τα νέα που στριφογυρίζουν στην πόλη, η οποία έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη πολύχρωμη σκηνή. Μέσα από αυθόρμητες στιγμές γνωριμίας και στιγμιαίας συμβίωσης, οι συναντήσεις μετατρέπονται γρήγορα σε αυτοσχέδιες παραστάσεις.

Το πρόγραμμα

Μέσα από μια διαδρομή 16 χρόνων, το Φεστιβάλ αποδεικνύεται ένας επιτυχημένος θεσμός που καταφέρνει όχι μόνο να επιβιώνει στα χρόνια της κρίσης αλλά και να διευρύνει τις δραστηριότητές του κόντρα στις οικονομικές δυσκολίες. Για 14 ημέρες, 29 θίασοι από 14 χώρες, 31 διαφορετικά θεατρικά έργα, περισσότερες από 100 παραστάσεις, 5 σεμινάρια - εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και κουκλοπαίκτες, 20 εργαστήρια για σχολεία και 25 νέοι δημιουργοί και ομάδες από τον χώρο του κουκλοθεάτρου και του σωματικού θεάτρου προσφέρουν πολυχρωμία, πολυφωνία, πολυπολιτισμικότητα και φαντασία σε μια περιφερειακή πόλη - παράδειγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης.

Καλλιτέχνες και θίασοι από την Αγγλία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ν. Κορέα, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Ελλάδα θα παρουσιάσουν και φέτος πρωτότυπες παραστάσεις και τεχνοτροπίες.

Παράλληλα διοργανώνεται η 7η Συνάντηση για το Κοινωνικό Θέατρο σε συνεργασία με ξένα ινστιτούτα, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς. Φέτος η συνάντηση έχει θέμα την «Ειρήνη» και περιλαμβάνει τέσσερις σημαντικές δράσεις: το 7ο Εργαστήριο Κοινωνικού Θεάτρου, Εργαστήρια στα Γυμνάσια και Λύκεια του Κιλκίς, την 7η Ημερίδα για το Κοινωνικό Θέατρο και το πρώτο σεμινάριο / εργαστήριο «Ο κλόουν γιατρός». Η χρήση και εφαρμογή του θεάτρου και του κουκλοθεάτρου στην εκπαίδευση βρίσκεται στο επίκεντρο όλης της διοργάνωσης.

Η ιστορία

Άνθρωποι και κούκλες δίνουν ραντεβού κάθε Οκτώβριο στο Κιλκίς εδώ και 16 χρόνια. Tο πρώτο Φεστιβάλ διοργανώθηκε το 1999 με πρωτοβουλία του Δήμου Kιλκίς και καλλιτεχνικό διευθυντή έως σήμερα τον Ισπανό Χουάνχο Κοράλες. Tο 2002 απέκτησε τη μόνιμη θεατρική του αίθουσα, όταν κατασκευάστηκε το Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου τηρώντας όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για να φιλοξενεί παραστάσεις κουκλοθεάτρου, παντομίμας και παιδικού θεάτρου, με χωρητικότητα 250 θέσεων και ένα ευρύχωρο φουαγιέ που μπορεί να φιλοξενεί εκθέσεις και άλλες παράλληλες δραστηριότητες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)