to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:40 | 06.04.2016

Πολιτισμός

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου γίνεται 17 ετών!

Σαράντα τρεις ταινίες θα προβληθούν στο φετινό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που κλείνει φέτος τα 17 του χρόνια. Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα από την Πέμπτη έως την Τετάρτη 13 Απριλίου στην Αθήνα και από 14 έως 20 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.


Το σχετικό δελτίο Τύπου (εδώ η σελίδα του φεστιβάλ):

Η μεγάλη οθόνη παραμένει ακμαία και η 17η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου έρχεται να ενισχύσει αυτή την τάση και να μας προσφέρει, για επτά ημέρες στην Αθήνα και για άλλες επτά στη Θεσσαλονίκη, όλο τον πλούτο και τη μεγάλη ποικιλία αντιπροσωπευτικών ταινιών από τη γαλλική και γαλλόφωνη παραγωγή.

Αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αν δεν προσεγγίζαμε όλα τα συστατικά στοιχεία της ποικιλομορφίας της, μέσα από διάφορες χώρες, είδη, στυλ και θεματολογίες. 

Η ποικιλομορφία αυτή είναι εμφανής χάρη στη συμμετοχή των χωρών της Γαλλοφωνίας. Έτσι φέτος οι ταινίες θα μας ταξιδέψουν στο Βέλγιο, στον Καναδά, στο Μαρόκο, στην Τσεχική Δημοκρατία, στη Ρουμανία, στην Ελβετία και στην Τυνησία. 

Ποικιλομορφία όμως και στα είδη, μια και με τη φετινή «λευκή κάρτα» στο φεστιβάλ Animasyros θα παρουσιαστούν ταινίες για διάφορες κατηγορίες θεατών, επιβεβαιώνοντας ότι αυτός ο αναπτυσσόμενος τομέας της κινηματογραφικής δημιουργίας δεν απευθύνεται μόνο στους νεότερους! 

Τις προβολές «ενός άλλου είδους» θα τις συναντήσουμε και στο σινε-κονσέρτο όπου ο πειραματικός κινηματογράφος θα έχει την τιμητική του: το ESCHATON, μια δημιουργία με φόντο την προφητεία για το τέλος του κόσμου θα μας δονήσει στον ρυθμό της μουσικής του Πάνου Αλεξιάδη σε ζωντανή εκτέλεση. 

Στο επίκεντρο της φετινής διασταύρωσης των ειδών θα βρεθούν το κείμενο και η εικόνα, σε μια ειδική θεματική ενότητα αφιερωμένη στη μεταφορά κλασικών έργων της γαλλικής λογοτεχνίας στην οθόνη.

Ο κινηματογράφος, τέχνη σχετικά νέα, μπόρεσε να αντλήσει άφθονο υλικό από τα λογοτεχνικά αριστουργήματα όλων των εποχών και πολλές φορές να αποδώσει με λεπτότητα τις αφηγήσεις. Η ενότητα αυτή θα μας δώσει την ευκαιρία να δούμε τη συνύπαρξη των ειδών αλλά και να ανακαλύψουμε τα κείμενα που ενέπνευσαν τις ταινίες. 

Ο πλούτος του κινηματογράφου πρέπει να μοιράζεται και γι’ αυτό έχουμε καλέσει καλλιτέχνες και επαγγελματίες να μας συντροφεύσουν και να δώσουν τον τόνο και στη φετινή διοργάνωση. 

Πρώτα απ’ όλα η σκηνοθέτρια Araceli Lemos μας προσκαλεί με το κλιπ του 17ου φεστιβάλ να μπούμε στον δυναμικό φαντασιακό κόσμο μιας συνάντησης της πραγματικότητας με τη μεγάλη οθόνη. Αυτό το ασπρόμαυρο κλιπ έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με το εικαστικό υλικό του φεστιβάλ, που έφτιαξαν οι This is That και μας τραβάει το βλέμμα με τα ζωηρά του χρώματα και τις ξέφρενες καμπύλες του! 

Η αποστολή του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου είναι να μας δώσει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε όλη την πιθανή ποικιλία ταινιών και να διεγείρει τις ανταλλαγές και την επιθυμία για σινεμά, τόσο κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης όσο και μετά απ’ αυτήν.  Ολόκληρη η ομάδα του φεστιβάλ σας δίνει ραντεβού στις αίθουσες για να μοιραστούμε μαζί αυτές τις στιγμές της γιορτής, της ανακάλυψης και φυσικά των συγκινήσεων! 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)