to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:40 | 16.12.2021

Πολιτισμός

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την μη ανανέωση των συμβάσεών τους

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, πληροφορηθήκαν πως «δεν εγκρίθηκε η ανανέωση των συμβάσεων όλου του υφιστάμενου προσωπικού που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του οργανισμού έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του»


«Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Σωματείο εργαζομένων του, μετά «την αιφνιδιαστική ενημέρωση που έλαβαν οι εργαζόμενοι από τη Διοίκηση περί μη ανανέωσης των συμβάσεων τους».

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, πληροφορηθήκαν πως «δεν εγκρίθηκε η ανανέωση των συμβάσεων όλου του υφιστάμενου προσωπικού που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του οργανισμού έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, τονίζει πως «είναι άξιο απορίας πως ένας από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας έχει αναγκαστεί να παράγει το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα με υπαλλήλους που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τοποθετώντας τους σε ένα αέναο καθεστώς ομηρίας». Τέλος, εκ μέρους των εργαζομένων της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους σε «μια ύστατη αναθεώρηση της άδικης αυτής απόφασης που καταδικάζει στην ανεργία μεγάλο μέρος των εργαζομένων του Φεστιβάλ από την 1/1/2022».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων της εταιρείας Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ:

«Στον αέρα το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση που έλαβαν οι εργαζόμενοι από τη Διοίκηση περί μη ανανέωσης των συμβάσεων τους. Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, πληροφορηθήκαμε πως δεν εγκρίθηκε η ανανέωση των συμβάσεων όλου του υφιστάμενου προσωπικού που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του οργανισμού έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του.

Ας σημειωθεί πως η ανανέωση αυτών των συμβάσεων αποτελεί χρόνιο πρόβλημα της εταιρείας Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ, με αποτέλεσμα υπάλληλοι που απασχολούνται επί χρόνια στην Εταιρεία (ακόμη και από το 2002!) να βρίσκονται στον αέρα κάθε χρόνο μετά τη λήξη της φεστιβαλικής περιόδου. Είναι άξιο απορίας πως ένας από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας έχει αναγκαστεί να παράγει το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα με υπαλλήλους που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τοποθετώντας τους σε ένα αέναο καθεστώς ομηρίας.

Ας σημειωθεί επίσης ότι το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου πραγματοποιεί εδώ και δύο χρόνια, και εν μέσω πανδημίας, διαδικτυακές και άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα (υπό τον τίτλο open plan), ενώ φέτος οι καλοκαιρινές του δράσεις διήρκησαν 6 ολόκληρους μήνες (Μάιο-Οκτώβριο, σε 6 χώρους εκδηλώσεων με 82 παραγωγές). Η επέκταση των δραστηριοτήτων, που προβλέπεται και για το προσεχές έτος, έγινε με την εργασιακή επιβάρυνση του υπάρχοντος προσωπικού, το οποίο αγόγγυστα ανταποκρίθηκε στον υπερδιπλασιασμό της εργασίας του.

Εκ μέρους των Εργαζομένων της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους σε μια ύστατη αναθεώρηση της άδικης αυτής απόφασης που καταδικάζει στην ανεργία μεγάλο μέρος των εργαζομένων του Φεστιβάλ από την 1/1/2022».

Σ. Αναγνωστοπούλου: Για άλλη μια φορά το ΥΠΠΟ καταστρατηγεί την εργασιακή σταθερότητα

Με την πάγια τακτική του αιφνιδιασμού  και των παρεκκλίσεων, με συνεχές πρόσχημα την πανδημία, στην γραμμή της γνωστής αντεργατικής  πολιτικής της κυβέρνησης  απέναντι στον κόσμο της εργασίας ,λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα το ΥΠΠΟ,  δεν ενέκρινε την ανανέωση συνολικά των συμβάσεων του προσωπικού που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ. Αποτέλεσμα, 14 άνθρωποι και οι οικογένειες τους μένουν χωρίς δουλειά!

Και ενώ οι εργαζόμενοι ,με εργασιακή επιβάρυνση πέραν του κανονικού και διπλασιασμό του ωραρίου τους ,έφεραν εις πέρας κατά την διάρκεια της πανδημίας , διαδικτυακές και άλλες εκδηλώσεις , αλλά και τις καλοκαιρινές δράσεις που διήρκησαν 6 ολόκληρους μήνες (Μάιο-Οκτώβριο, σε 6 χώρους εκδηλώσεων με 82 παραγωγές), ως αντίδωρο έλαβαν την διάταξη , για μη δυνατότητα ανανέωσης συνολικά των συμβάσεων, ενταγμένη στο νομοσχέδιο ‘’σκούπα’’ που ήρθε σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής.

Αντί να πετάει στο δρόμο εργαζομένους, που από το 2002 βρίσκονται στον αέρα κυριολεκτικά, κάθε χρόνο μετά τη λήξη της φεστιβαλικής περιόδου, καλό θα ήταν το ΥΠΠΟ να σταματήσει να επιδεικνύει τέτοια άγρια κοινωνική αναλγησία και  να λαμβάνει πρόνοιες τόσο για την διασφάλιση της εργασιακή τους κατάστασης  του προσωπικού του Φεστιβάλ όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού .

Για άλλη μια φορά το ΥΠΠΟ με δήθεν ‘’ευέλικτες’’ ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής καταστρατηγεί την εργασιακή σταθερότητα και οδηγεί σε καθεστώς φόβου και ομηρίας του εργαζόμενους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση σε ομηρία τίθεται και η ίδια η  λειτουργία του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Το Υπουργείο να πάρει πίσω άμεσα την διάταξη!

Π. Σκουρολιάκος: Στο δρόμο δεκατέσσερεις εργαζόμενοι με απόφαση του Μενδώνη - Βορίδη

Δεκατέσσερις εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, μένουν στο δρόμο με απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού, κας Μενδώνη, και Εσωτερικών, κ. Βορίδη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, για να υλοποιηθεί κάθε καλοκαίρι το Φεστιβάλ, περίπου 50 άνθρωποι εργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όμως μόνο πέντε από αυτούς εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου. Οι υπόλοιποι περιμένουν κάθε Σεπτέμβρη από την εκάστοτε κυβέρνηση να περάσει μια τροπολογία που θα επιτρέψει στη διοίκηση να ανανεώσει για μία ακόμη χρονιά τις ετήσιες συμβάσεις τους. Ετσι έχουμε ανθρώπους να εργάζονται έως και 18 έτη στο Φεστιβάλ, χωρίς όμως η σύμβασή τους να γίνεται αορίστου χρόνου, σε ένα αέναο καθεστώς ομηρίας.

Οι εργαζόμενοι πιέζουν προκειμένου να βρίσκονται όλοι και όλες στη θέση τους ώστε το Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου του 2022 να διοργανωθεί κανονικά.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, η επέκταση των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ και κατά τους χειμερινούς μήνες, που προβλέπεται και για το προσεχές έτος, έγινε με την εργασιακή επιβάρυνση του υπάρχοντος προσωπικού, το οποίο αγόγγυστα ανταποκρίθηκε στον υπερδιπλασιασμό της εργασίας του.

Είναι για μας αυτονόητο ότι επιβάλλεται η ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου.

Πληροφορίες: ΑΠΕ -ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)