to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:45 | 21.08.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτισμός

Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου: Μείωση θεατών και εισιτηρίων

Με λιγότερους θεατές (-22,5%) και τα μισά έσοδα από εισιτήρια σε σχέση με δυο χρόνια πριν "έκανε ταμείο", λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο, το Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, στην πιο δύσκολη διοργάνωση των τελευταίων ετών... Η μειωμένη απήχηση που βρήκαν οι φετινές εκδηλώσεις του αντανακλά με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη στάση του κοινού απέναντι στα πολιτιστικά αγαθά.



Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Φεστιβάλ Αθηνών, τις φετινές παραστάσεις παρακολούθησαν 132.000 θεατές, αισθητά λιγότεροι (κατά 22,5%) σε σχέση με τους 170.000 του 2010, που μάλλον αποτελεί και την καλύτερη χρονιά του Φεστιβάλ. Βέβαια, αν συνυπολογιστεί η μικρότερη διάρκεια της διοργάνωσης (38 ημέρες στην Αθήνα, έναντι 60 το 2011), η μείωση της προσέλευσης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τεράστια.

Από τους τρεις βασικούς χώρους στους οποίους επικεντρώθηκαν φέτος οι 57 συνολικά εκδηλώσεις, στην Πειραιώς 260 η επισκεψιμότητα ήταν αυξημένη σε σχέση με πέρυσι (όμως τότε το Φεστιβάλ ήταν χωροταξικά περισσότερο εκτεταμένο), ενώ στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στο Ηρώδειο ήταν αισθητά μειωμένη.

Στο σύνολο των 118 παραστάσεων που δόθηκαν, μόνο 26 (το 22%) είχαν πληρότητα 100% κι άλλες 30 (το 25%) μεγαλύτερη από 80%. Συνολικά δηλαδή, περισσότερες από τις μισές παραστάσεις είχαν πληρότητα λιγότερο από 80%. Το συνολικό ποσό των εισπράξεων του Φεστιβάλ από εισιτήρια ανήλθε στο ποσό των 2.325.000 ευρώ (όταν το 2010 είχαν πλησιάσει τα 4,5 εκ.) Ακόμη κι έτσι όμως, αν το κόστος για τη φετινή διοργάνωση πράγματι κυμάνθηκε γύρω στα 3,6 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο είχε αναφερθεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γ. Λούκος παρουσιάζοντας το φετινό πρόγραμμα, η κατάσταση μάλλον ισοσκελισμένη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ή, επί το λαϊκότερον, "ίσα βάρκα ίσα νερά".

Αρκεί, βέβαια, το υπουργείο Πολιτισμού να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (μην λησμονούμε πως όταν ξεκινούσε το φετινό Φεστιβάλ χρωστούσε όχι μόνο την επιχορήγηση για την τρέχουσα χρονιά αλλά και τη μισή από την προηγούμενη...) Αλλιώς, η βάρκα θα συνεχίζει να μπάζει νερά...

Δεν περιμένει βέβαια από το υπουργείο μόνον χρήματα ο Γ. Λούκος: Καθώς η θητεία του στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή έληξε αυτές τις μέρες, αναμένει τις κινήσεις του Κ. Τζαβάρα προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις του...

Σ.Κ.


Πηγή: Η Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)