to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:13 | 12.02.2020

Κοινωνία

«Αν φέρουνε ανθρώπους εδώ θα τους θερίσει η πνευμονία»: Κινητοποίηση ενάντια στο κλειστό κέντρο στη Χίο

Στο βραχώδες οροπέδιο του Αίπους συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι πολυάριθμοι κάτοικοι της Χίου, απαιτώντας να μη προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο για το κλειστό κέντρο-φυλακή για πρόσφυγες και μετανάστες που θέλει η κυβέρνηση - Οργή κατά του υπουργού Ν. Μηταράκη, που εκλέγεται στο νησί


(Η περιοχή όπου σχεδιάζει να φτιάξει το κλειστό κέντρο η κυβέρνηση και όπου έλαβε  χώρα η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας  - Το ελάχιστο πράσινο στο βραχώδες οροπέδιο, δεξιά κι αριστερά του δρόμου, προέρχεται από δεντροφυτεύσεις των τελευταίων δεκαετιών).

«Εδώ πέρα δεν ζει, όχι άνθρωπος, ούτε γάιδαρος το χειμώνα, εμείς το χειμώνα κατεβαίνουμε στα νότια», λέει ένας από τους λιγοστούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής όπου η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να κατασκευάσει το τεράστιο «κλειστό κέντρο»-φυλακή για πρόσφυγες και μετανάστες στη Χίο.

Στην ευρύτερη περιοχή ζουν όλες κι όλες 25 οικογένειες, «όλοι κατ' επάγγελμα κτηνοτρόφοι». Η περιοχή αυτή, γνωστή ως το «17» (πρόκειται για το 17ο χλμ. της επαρχιακής οδού Χίου - Βολισσού), της οποίας την επίταξη διέταξε με ΠΝΠ η κυβέρνηση, βρίσκεται στο βραχώδες, αφιλόξενο για κάθε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα οροπέδιο του Αίπους, ενώ με την κωμόπολη του Βροντάδου και την πόλη της Χίου τη συνδέει ένας δύσκολος ανηφορικός δρόμος.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο συγκεντρώθηκαν σήμερα κάτοικοι του Βροντάδου και άλλων κοντινών περιοχών για να διακηρύξουν την καθολική αντίθεσή τους στη δημιουργία της «υπερδομής».

«Εγώ ήμουν τσοπάνης, και οι κατσίκες αντέχανε το κρύο μόνο 3 μήνες το καλοκαίρι, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο. Αν τους φέρουνε εδώ, η πνευμονία θα τους θερίσει», είναι η χαρακτηριστική φράση άλλου κατοίκου.

Χαρακτηριστικές είναι και οι αναφορές των συγκεντρωμένων για τον εμπαιγμό τον οποίο τους επιφύλαξε η κυβέρνηση: «Εμείς τους εψηφίσαμε για να δώσουνε μια λύστη στο μεταναστευτικό, πριν τις εκλογές δεν μας είπαν για μεγάλα κέντρα, μας έλεγαν για αποσυμφόρηση των νησιών.  Όταν γυρίζανε πόρτα πόρτα μέσα στους μαχαλάδες και γυρεύανε τους ψήφους μας, μας λέγανε για αποσυμφόρηση, δεν μας λέγανε για  μεγάλα κέντρα». Τα βέλη τους στρέφονται βεβαίως ιδιαιτέρως εναντίον του υπ. Μετανάστευσης και ασύλου, και βουλευτή Χίου τις δύο τελευταίες τετραετίες, Νότη Μηταράκη.

Η περιοχή που επιτάσσει η κυβέρνηση στη Χίο - το διάγραμμα από το σχετικό ΦΕΚ (405Β). Διακρίνεται ολόκληρο το βραχώδες οροπέδιο.

Να σημειωθεί ότι το κάλεσμα στη σημερινή κινητοποίηση, αν και ήταν ανώνυμο με μηνύματα σε τηλέφωνα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φέρει τη σφραγίδα της ξενόφοβης «Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα».

Με πληροφορίες από Politischios.gr, astraparis.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)