to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:22 | 27.07.2020

Πολιτική

ΟΔΙΠΥ, ένα νεοφιλελεύθερης κοπής εργαλείο: Στη Βουλή το ν/σ εν μέσω αντιδράσεων

Το σχέδιο νόμου υπερψηφίσθηκε επί της αρχής στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, από την Νέα Δημοκρατία, καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτησή του στην ολομέλεια της Βουλής


«Το να βάζουμε ταμπέλες και να μένουμε σε μια στείρα αντιπολίτευση με ιδεολογήματα, δεν βοηθάει» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας στη σφοδρή κριτική των βουλευτών της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο σχετικά με την ίδρυση Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ), η συζήτηση του οποίου ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 27/7 στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Το σχέδιο νόμου υπερψηφίσθηκε επί της αρχής στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, από την Νέα Δημοκρατία, καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτησή του στην ολομέλεια της Βουλής.

Κατά τη συζήτηση, η αντιπολίτευση υποστήριξε πως νομική μορφή του ΟΔΙΠΥ, ως ανώνυμη εταιρεία, δεν θα έχει τα εχέγγυα να ανταποκριθεί στην αποστολή του. Απαντώντας ο Βασίλης Κικίλιας, υπενθύμισε πως το ίδιο επιχείρημα είχε αναπτυχθεί και κατά την σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αλλά η πράξη απέδειξε πόσο σημαντική ήταν αυτή η μορφή, ώστε να έχει την ευελιξία που χρειάστηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Συγκεκριμένα, ο εισηγητής της μειοψηφίας Ανδρέας Ξανθός, επέμεινε ότι ο ΟΔΙΠΥ «είναι ένα νεοφιλελεύθερης κοπής εργαλείο που υπηρετεί το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης, που θέλει λιγότερο κράτος στην Υγεία και μεγαλύτερα ανοίγματα σε ιδιώτες επενδυτές και ασφαλιστικές εταιρείες». Το αίτημα, είπε, για ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, «δεν χρειάζεται να το αναθέσουμε εργολαβικά σε μία Α.Ε.». Παράλληλα ζήτησε από τον υπουργό, να μην επιμείνει στην διάταξη που προβλέπει ότι ο πρόεδρος του ΕΟΦ μπορεί να μην είναι αποκλειστικής απασχόλησης. 

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς, εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις και τους έντονους προβληματισμούς του, λέγοντας πως «οι αντιρρήσεις μας δεν είναι μόνο τεχνοκρατικού χαρακτήρα, αλλά εδράζονται στην πολιτική σκοπιμότητα της ίδρυσης του ΟΔΙΠΥ», Εξήγησε δε, ότι ως Κίνημα Αλλαγής «δεν είμαστε σε καμία περίπτωση αντίθετοι με την αξιολόγηση, αλλά στο να γίνει ο ΟΔΙΠΥ ένα όχημα που θα οδηγήσει στον μαρασμό των δημόσιων δομών υγείας με πρόσχημα την αξιολόγηση».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, τόνισε πως «η ίδρυση του ΟΔΙΠΥ θα αποτελέσει ένα μηχανισμό επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία». Πρόκειται είπε «για ένα μέτρο κλιμάκωσης της επίθεσης σε βάρος της Υγείας του λαού».

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25, Κλέων Γρηγοριάδης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντισυνταγματικό, το οποίο εμπορευματοποιεί την Υγεία χρησιμοποιώντας τον επικοινωνιακό 'φερετζέ' ενός δήθεν 'ανεξάρτητου' οργανισμού, που θα αξιολογεί δήθεν 'αμερόληπτα' και αντικατοπτρίζει πλήρως το όραμα της κυβέρνησης για την Υγεία μας, που είναι η παράδοσή της στην αγορά».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)