to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φέρετρα, στρέμματα και απουσία οικολογικής ευαισθησίας

Από τα προσχολικά μου χρόνια στο χωριό θυμάμαι τον μπαρμπα-Νιόνιο να κλαίει γοερά όταν πουλούσε τα γιδοπρόβατά του, που προορίζονταν για σφαγή. Αν δεν έχεις ζήσει σε χωριό, δεν μπορείς να νιώσεις τον δεσμό των ανθρώπων της υπαίθρου με τα ζώα και το βιος τους, ούτε να αντιληφθείς το μέγα λάθος των άρον άρον εκκενώσεων.


Κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή με θέμα το «Βατερλό» της κυβέρνησης στη μάχη κατά των καταστροφικών πυρκαγιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστράτευσε το «επιχείρημα» ότι «στη μια τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη τραγωδία μετρούσαμε φέρετρα», παραπέμποντας για πολλοστή φορά στο Μάτι. Θα ήθελα να ξέρω ποιος φωστήρας του Μαξίμου «πάσαρε» τη συγκεκριμένη φράση και ποιος ο λόγος που η κερκίδα των βουλευτών της Ν.Δ. τη χειροκρότησε μανιωδώς.

Δηλαδή, κυρίες και κύριοι της Ν.Δ., δεν γινόταν να σωθούν ανθρώπινες ζωές μαζί με τα δάση και το βιος των ανθρώπων; Αν υπήρχαν σωστά σχέδια πρόληψης των πυρκαγιών και αντιμετώπισής τους, δεν σημαίνει και την εξ ορισμού σωτηρία ανθρώπινων ζωών; Τέτοια σχέδια όμως δεν είχατε. Ορθότατα ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι το να σώζονται ανθρώπινες ζωές αποτελεί προτεραιότητα, αλλά ο στόχος αυτός δεν μπορεί να συνοδεύεται από το «γαία πυρί μιχθήτω». Η λανθασμένη προσέγγιση που ακολουθήσατε οδήγησε στις άρον άρον εκκενώσεις, στις οποίες αν είχαν πειθαρχήσει οι πολίτες τίποτε δεν θα είχε σωθεί. Αν επρόκειτο για πόλεμο, η πολιτική σας θα σήμαινε αμαχητί παράδοση.

Δεν αμφισβητώ τον ανθρωπισμό σας, αλλά την οικολογική ευαισθησία σας, όμως ιστορικά η Δεξιά δεν έχει να επιδείξει δάφνες στους αγώνες των κοινωνιών για την αναγνώριση της ανθρώπινης ζωής ως υπέρτατης αξίας, αφού η κατάργηση της θανατικής ποινής δεν ήταν δικό σας αίτημα, αλλά της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος από τα πρώτα του βήματα. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλές φωνές στον χώρο σας για την επαναφορά της στο όνομα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, που κάνει θραύση επί των ημερών σας.

Τέλος, θα ήθελα να ρωτήσω, κύριε Μητσοτάκη, αν το δόγμα «να σώσουμε ανθρώπινες ζωές» ισχύει για το προσφυγικό και την εξωτερική σας πολιτική γενικότερα. Διότι αν ισχύει, θα πρέπει να δηλώσετε τη μη εμπλοκή της Ελλάδας σε πολέμους σαν κι αυτούς που υποστήριξε η παράταξή σας σε Αφγανιστάν, Ιράκ και Λιβύη. Επιπλέον να δηλώσετε ότι θα πάψει η Ελλάδα να είναι συνεργός στο διαρκές έγκλημα που έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε «υγρό τάφο» για χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

* μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)