to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:25 | 18.11.2022

πηγή: gazzetta.gr

Αθλητισμός

Φενέρμπαχτσε - Παναθηναϊκός 107-77: Διασυρμός για τους πράσινους

Ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε μόνο για ένα δεκάλεπτο στην Κωνσταντινούπολη και γνώρισε τη συντριβή από την σαφώς ανώτερη Φενέρμπαχτσε με 107-77. «Άγγιξε» το αρνητικό ρεκόρ στην Euroleague το «τριφύλλι».


Με ένα δεκάλεπτο μπάσκετ ήταν αδύνατον για τον Παναθηναϊκό να διεκδικήσει κάτι καλό στην Κωνσταντινούπολη. Αν και έδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να φανεί ανταγωνιστικός απέναντι στην πρωτοπόρο της Euroleague, στη συνέχεια ήρθαν τα πάνω-κάτω.

Η άμυνα πήγε... περίπατο και από τη στιγμή που το παθητικό «έγραψε» 33 πόντους στην 2η περίοδο, έχασε κάθε επαφή με το σκορ. Ο Ντουέιν Μπέικον ήταν ο... μοναδικός κούκος των «πρασίνων» και φυσικά δεν μπορούσε να φέρει την άνοιξη στην ομάδα του από τη στιγμή που δεν είχε τη συμπαράσταση των συμπαικτών του.

Το -30 ισοδυναμεί με την 3η χειρότερη ήττα της ιστορίας του στην Euroleague μετά το -33 από το περσινό ματς κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα και το -31 από μία αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ το 2020. Ουσιαστικά από το δεύτερο δεκάλεπτο και μετά επήλθε η ολική κατάρρευση των «πρασίνων» οι οποίοι δεν... εμφανίστηκαν καθόλου στο παρκέ.

Η Φενέρ έχει το βάθος και την ποιότητα για να εκμεταλλευτεί την παραμικρή αδυναμία έχοντας πλουραλισμό στην επίθεση με τέσσερις «διψήφιους» και άλλους πέντε στο όριο.

Το ματς

«Τι είχες Γιάννη μου, τι είχα πάντα» ήταν το ξεκίνημα του αγώνα για τον Παναθηναϊκό. Για ακόμη ένα ματς μπήκε στο παρκέ χωρίς καμία συγκέντρωση στην άμυνα, κάτι που η Φενέρμπαχτσε φρόντισε να εκμεταλλευτεί και να προηγηθεί αρχικά με 7-0 ενώ στη συνέχεια πήρε και διαφορά 8 πόντων (13-5) με τη συμπλήρωση τεσσάρων λεπτών.

Ο Νέιτ Γουόλτερς κρατούσε επιθετικά τους «πράσινους» έχοντας πετύχει και τους επτά πρώτους πόντους του Παναθηναϊκού, ενώ από τη στιγμή που ανέβασε την ένταση στην άμυνα, η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει στην ελληνική πλευρά. Μπέικον και Γουίλιαμς είχαν αναλάβει δράση και με αντεπίθεση διαρκείας το «τριφύλλι» πραγματοποίησε επιμέρους 19-7 και προηγήθηκε με +4 πόντους (20-24) λίγο πριν από το τέλος της 1ης περιόδου (22-25). Ο Παναθηναϊκός είχε 5/9 δίποντα, 3/9 τρίποντα, 6/7 βολές, 5 ασίστ και 2 λάθη σε αυτό το διάστημα, ενώ αντίστοιχα η Φενέρμπαχτσε είχε μετρήσει 6/11 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 10 ριμπάουντ, 7 τελικές πάσες και 4 λάθη.

Αντίθετα ό,τι με κόπο είχε «χτίσει» ο Παναθηναϊκός στο πρώτο δεκάλεπτο του ματς, το... γκρέμισε με χαρακτηριστική ευκολία στην 2η περίοδο. Παρότι έδειχνε να έχει το μομέντουμ στο ματς, στη συνέχεια έριξε μια κλωτσιά και έχυσε την καρδάρα με το γάλα. Η Φενέρ άσκησε πίεση στα γκαρντ των «πρασίνων», έκοψε την όποια δημιουργία και τις εύκολες πάσες στο «ζωγραφιστό», έκλεψε μπάλες και βρήκε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει σερί 13-0 με αποτέλεσμα να γυρίσει... τούμπα το παιχνίδι και να προηγηθεί με +10 πόντους (35-25) στα μέσα του β' δεκαλέπτου.

Ο Πάρις Λι δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ματς, ο Πονίτκα ήταν πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό, ο Γκριγκόνις ήταν ωσεί «παρών» στο ματς και μόνο οι Μπέικον-Γουόλτερς δεν μπορούσαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Η Φενέρ εκμεταλλεύτηκε την καλή εκκίνηση στην 2η περίοδο και μπόρεσε να στείλει τον δείκτη του σκορ στο +15 (55-40) με τη λήξη του ημιχρόνου. Στο β' δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός ήταν τραγικός στην άμυνα καθώς δέχθηκε 33 πόντους!

Όσον αφορά την στατιστική του πρώτου μισού του ματς, οι «πράσινοι» είχαν 0/5 τρίποντα στο β' δεκάλεπτο, όπως επίσης και 5/13 δίποντα. Με 5/18 εντός παιδιάς ήταν δύσκολο να... «κοντράρει» τα αντίστοιχα 10/12 δίποντα της Φενέρ στο ίδιο διάστημα και τα 4/6 τρίποντα. Δηλαδή 14/18 εντός παιδιάς! Και εδώ φαίνεται πώς άνοιξε η ψαλίδα της διαφοράς.

Το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε στην έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου καθώς η διαφορά έφτασε και στο +19 για τη Φενέρμπαχτσε (62-43) στο 23'. Ουσιαστικά οι «πράσινοι» έδειχναν να είχαν παραδώσει το πνεύμα τους μετά το κάκιστο δεύτερο δεκάλεπτο. Η άμυνα ήταν... αεράμυνα ενώ στην επίθεση τα σουτ έβρισκαν σίδερο, ειδικά έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων. Ο Ντουέιν Μπέικον ήταν ο μοναδικός παίκτης του Παναθηναϊκού που αποτελούσε αξιόπιστη λύση και αυτό χάρη στο παιχνίδι απομόνωσης, με το οποίο κέρδιζε το ένα φάουλ μετά το άλλο. Από εκεί και πέρα έλειψαν εκ νέου οι συνεργασίες, κάτι που δυσκόλευε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για να μειώσει την διαφορά.

Αντί να μειώνεται η διαφορά από τον Παναθηναϊκό ολοένα και έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις καθώς βρέθηκε και στο -24 (75-51) δύο λεπτά πριν από το τέλος της 3ης περιόδου, καθώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο γρήγορο τέμπο που είχε επιβάλλει η Φενέρ στο ματς. Ουσιαστικά φαινόταν ξεκάθαρα ότι το «τριφύλλι» είχε παραδώσει σώμα και πνεύμα μετά το κακό διάστημα της 2ης περιόδου.

Από εκεί και πέρα το ματς αποτέλεσε τυπική διαδικασία. Το μόνο που προσπάθησαν να κάνουν οι «πράσινοι» ήταν να μην ανοίξει ακόμα περισσότερο η «ψαλίδα» της διαφοράς η οποία είχε φτάσει και στο +28 για λογαριασμό της τουρκικής ομάδας (96-68 στο 36').

 Από τη στιγμή που επέβαλλε τον ρυθμό της και μετά η Φενέρμπαχτσε μετέτρεψε το ματς σε μονόλογο. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα 0/10 τρίποντα που είχαν οι «πράσινοι» μετά το δεύτερο δεκάλεπτο καθώς όταν «έσπασε» ρόδι ο Μπέικον τα πάντα είχαν κριθεί. Φυσικά ήταν κάκιστος στην άμυνα έχοντας δεχθεί 85 πόντους σε 30 λεπτά!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)