to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φεμινιστικές Προσεγγίσεις: Αυτός ο κόσμος πρέπει ν' αλλάξει...

Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα και τα κόμματα της Αριστεράς και της Οικολογίας οφείλουν να κάνουν κυρίαρχο σύνθημά τους το "Φορολογήστε και απαλλοτριώστε τον πλούτο" σαν τη μοναδική σωτηρία για την ανθρωπότητα


Σήμερα ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός επιτίθεται πάλι με σφοδρότητα στους λαούς και ιδίως τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, με πρόθεση να επαναφέρει το βιοτικό και πολιτισμικό τους επίπεδο στην εποχή του Όλιβερ Τουίστ, δηλαδή στον 19ο αιώνα, δηλαδή στην απόλυτη φτώχεια. Αυτή την επίθεση τη βλέπουμε στην καθημερινή μας ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της.

Το καταμαρτυρούν έρευνες και διεθνείς εκθέσεις της Ε.Ε. και διεθνείς οργανισμοί ενάντια στη φτώχεια, με έμφαση στη θηλυκοποίηση της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα θεωρεί ότι με τους συνεχείς πολέμους αυξάνει πολύ περισσότερο τα κέρδη του. Και ενώ χρονίζουν οι προ πολλού εξαπολυμένοι πόλεμοι, π.χ. Αφγανιστάν και Μέση Ανατολή, η “ιερή συμμαχία” ΗΠΑ και Τουρκίας θέλει με κάθε τρόπο να δημιουργήσει νέες συνθήκες πολέμου.

Στην Έκθεσή της η Oxfam (παγκόσμια οργάνωση που αγωνίζεται κατά της φτώχειας) δημοσίευσε την έρευνά της για τη φτώχεια στον κόσμο λίγες ημέρες πριν την έναρξη του 50ού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum, WEF), που έγινε 21 Ιανουαρίου 2020 στο Νταβός της Ελβετίας.

Σ’ αυτή την Έκθεση η Oxfam αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η αυξανόμενη αστάθεια είναι το κύριο χαρακτηριστικό με το οποίο ξεκινά η νέα δεκαετία. Η υπερβολική ανισότητα εμποδίζει την ανάπτυξη και μπορεί να εντείνει τον εθνικισμό και τις πολιτικές συγκρούσεις”.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύει την τεράστια διαφορά μεταξύ φτώχειας και πλούτου που αναπτύσσεται στον σύγχρονο καπιταλισμό με τη συνδρομή των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων στην κατανομή του παγκόσμιου πλούτου. Μια μικρή “επιχειρηματική ελίτ’’, σύμφωνα με την Oxfam, κατέχει τεράστιο πλούτο κι αυτό αναδεικνύει την αρρώστια και τη σήψη της οικονομίας της αγοράς.

Η φοροδιαφυγή των πλουσίων

Μία από τις βασικές αιτίες αυτής της συσσώρευσης του μεγάλου πλούτου είναι η τεράστια ελάφρυνση της φορολογίας των πολύ πλούσιων και των μεγάλων επιχειρήσεων, που επιτυγχάνεται με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την τεράστια φοροδιαφυγή. Μόλις το 4% του συνόλου των παγκόσμιων φορολογικών εσόδων εισπράττεται σήμερα από τη φορολόγηση του πλούτου, ενώ οι μελέτες διαπιστώνουν ότι οι πολύ πλούσιοι φοροδιαφεύγουν έως και το 30% των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Με τα στοιχεία της Oxfam μεταξύ 2011 και 2017 τα μερίσματα των πλουσίων μετόχων στις επτά πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου (G7) αυξήθηκαν κατά 31%, ενώ οι μέσοι μισθοί μόλις 3%. Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη, οι γυναίκες, προσπαθεί να επιβιώσει με 5,5 δολάρια την ημέρα ή και λιγότερα.

Τον πιο σοβαρό ρόλο στην ανάπτυξη των ανισοτήτων τον έχουν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, οι οποίες αυξάνουν τη φορολογία στα φτωχά κοινωνικά στρώματα και μειώνουν ταυτόχρονα τις δημόσιες δαπάνες, ενώ ιδιωτικοποιούν την εκπαίδευση και την υγεία.

Οι κυβερνήσεις βασίζουν κατά κύριο λόγο τα φορολογικά τους έσοδα στον ΦΠΑ, έναν φόρο που πλήττει περισσότερο τους φτωχούς.

Όλες οι διαπιστώσεις της Oxfam εμπεριέχονται στην εφαρμοζόμενη πολιτική της Ν.Δ. Η κυβέρνηση μειώνει κοινωνικές δαπάνες σε Υγεία, Παιδεία, εργασία, αφήνει στάσιμο το εργατικό εισόδημα και την ίδια ώρα μειώνει τη φορολογία των επιχειρήσεων και αυξάνει τα κέρδη τους προωθώντας ελαστικότερες σχέσεις εργασίας και ιδιωτικοποιώντας κερδοφόρες επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα.

Όλα αυτά στο όνομα της ανταγωνιστικότητας για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτή η πολιτική είναι τουλάχιστον αναποτελεσματική. Όπως παρατηρείται, η ανεργία στις γυναίκες ανέρχεται σε ποσοστό 23% και στους άνδρες στο 14%, «το χάσμα του 9% είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση». (ΟΑΕΔ)

Υπάρχουν πολλές χώρες στην Ε.Ε. και αλλού με ακόμη μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, που δεν έχουν πετύχει καμία επενδυτική έκρηξη.

Όχι τυχαία, η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων και το χαμηλότερο απόθεμα ξένων άμεσων επενδύσεων (ως ποσοστά του ΑΕΠ) στην Ευρώπη, ενώ σε 34 ευρωπαϊκές χώρες μόλις 6 έχουν χειρότερη από την Ελλάδα επίδοση στον δείκτη αντίληψης διαφθοράς...

Οι αιτίες που δεν γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα και αλλού πρέπει να αναζητηθούν:

α. Στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με την όξυνση των εμπορικών συγκρούσεων και του εθνικού οικονομικού προστατευτισμού και
β. Στην απότομη κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου διεθνώς και ιδιαίτερα στη ΝΑ Μεσόγειο, με την Ελλάδα εκτεθειμένη στην τουρκική επιθετικότητα.

Αυτός ο κόσμος που χτίζεται στο όνομα της «ελευθερίας» και της οικονομίας της αγοράς το μόνο που του αξίζει είναι να αλλάξει.

Η ''ελίτ'' της κοινωνίας μας ζει παρασιτικά και, για να αυξήσει τα κέρδη της, δημιουργεί φτώχεια, ανισότητες, διαφθορά, πολέμους, δικτατορίες, καταστροφή του περιβάλλοντος και μαζικές μεταναστεύσεις.

Για παράδειγμα, οι φυσικές και κλιματικές καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές σε όλες τις ηπείρους. Είτε πρόκειται για ξηρασία είτε για πλημμύρες, σεισμούς ή τυφώνες.

Οι πιο ευάλωτοι γυναίκες και παιδιά

Το 70% αυτών που σκοτώθηκαν στο τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού το 2004 ήταν γυναίκες. Από τα 15 άτομα που πέθαναν σε κυκλώνες στο Μπαγκλαντές 14 ήταν γυναίκες. Σε φωτογραφίες που παρουσιάζουν τα θύματα, οι γυναίκες και τα παιδιά τους συναντώνται σε ένα σύνολο τρωτότητας σε έρημο τοπίο, όπως συμβαίνει συχνά σε απεικονίσεις φτώχειας και πολέμου.

Με βάση τα στοιχεία της Oxfam (στοιχεία σαν γροθιά στο στομάχι):

1) Το πλουσιότερο 1% του κόσμου κατέχει υπερδιπλάσιο από τον συνολικό πλούτο 6,9 δισ. ανθρώπων.

2) Οι 2.153 δισεκατομμυριούχοι της υφηλίου κατείχαν πέρυσι περισσότερα από ότι 4,6 δισ. άνθρωποι.

3) Οι 22 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κατέχουν περισσότερα από ό,τι όλες οι γυναίκες της Αφρικής.

4) Η απλήρωτη εργασία των γυναικών -για φροντίδα παιδιών, νοικοκυριό κ.λπ.- είναι τουλάχιστον 10,8 τρισ. δολάρια παγκοσμίως, τριπλάσιας αξίας με το συνολικό μέγεθος του τομέα υψηλής τεχνολογίας.

Όμως, με βάση τα ίδια στοιχεία:

5) Φορολογώντας με επιπλέον 0,5% την περιουσία του πλουσιότερου 1% στα επόμενα χρόνια ισοδυναμεί με τις επενδύσεις που χρειάζονται για να δημιουργηθούν: 117 εκατ. θέσεις εργασίας σε Παιδεία, Υγεία, φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων και ΑμεΑ κ.ά., δηλαδή ένα σύχρονο κοινωνικό κράτος που θα υπερασπίζεται τους πολίτες και δεν θα φορτώνει στις γυναίκες κυρίως την οποιαδήποτε φροντίδα.

«Η μάχη για την ισότητα διεξάγεται από θαρραλέες γυναίκες για αρκετές γενιές, αλλά απέχει πολύ από το να κερδίσουμε, δεν είναι μάχη γυναικών, είναι ένας αγώνας για όλους μας, για χάρη της ανθρωπότητας».

Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα και τα κόμματα της Αριστεράς και της Οικολογίας οφείλουν να κάνουν κυρίαρχο σύνθημά τους το ‘‘Φορολογήστε και απαλλοτριώστε τον πλούτο’’ σαν τη μοναδική σωτηρία για την ανθρωπότητα.

Ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός θα αναχαιτιστεί μόνο από την αντίσταση και τους αγώνες των λαών.

* Η Δέσποινα Σαγγανά είναι Msc πολιτικός επιστήμων, μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Χολαργού

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)