to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:43 | 06.07.2019

Tvxs.gr

πηγή: tvxs.gr

Πολιτική

Φαύλος κύκλος...

Αν ένας πολίτης, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις οικονομικών, προσπαθήσει να κατανοήσει το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ θα βρεθεί σε αδιέξοδο


Αν ένας πολίτης, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις οικονομικών, προσπαθήσει να κατανοήσει το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ θα βρεθεί σε αδιέξοδο. Αν πάλι είναι οικονομολόγος, προφανώς θα αισθανθεί την ανάγκη να σκίσει το πτυχίο του, καθώς αποτελεί επιτομή του ανορθολογισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει επί χρόνια ότι θα φέρει την ανάπτυξη μειώνοντας τους φόρους. Όμως τρεις μέρες πριν από τις εκλογές ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα μειώσει τους φόρους, πριν έρθει η ανάπτυξη, ώστε να "χρηματοδοτήσει" τις μειώσεις. Αυτός ο φαύλος κύκλος  των αντιφάσεων συνεχίζεται σχεδόν με όλα τα μέτρα που υπόσχεται υπέρ της "μεσαίας τάξης", την οποία αφού πρώτα την εξολόθρευσε η ΝΔ, τώρα εμφανίζεται ως "προστάτης" της.

Στο τέλος της προεκλογικής περιόδου, είναι πλέον σαφές πως το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ δεν βασίζεται σε κάποιο στρατηγικό σχέδιο και παραγωγικό μοντέλο παρά μόνο σε ευχολόγια και μια μονοδιάστατη χρηματοπιστωτική επέκταση. Αλλά με τι πόρους; Ολοένα και περισσότερα στελέχη παραδέχονται πως το σχέδιο της ΝΔ είναι να διαθέσει στις Τράπεζες το "μαξιλάρι" των 37 δις ευρώ, που στηρίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Μόλις αυτό εξανεμιστεί, η χώρα θα είναι και πάλι έρμαιο των αγορών ή καλύτερα της "πιστοληπτικής γραμμής" που κάποιοι επαγγέλλονται, θα επωμιστεί υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης και με μαθηματική ακρίβεια νέα επιτροπεία και μνημονιακούς όρους.

Η ΝΔ, επί της ουσίας, ευαγγελλίζεται ακριβώς το μοντέλο που οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας. Με τον ανορθολογισμό τους, τη διαπλοκή και την κακοδιαχείριση χρεοκόπησαν τη χώρα και σήμερα κατηγορούν αυτούς που την έβγαλαν από τα μνημόνια με σημαντικά επιτεύγματα για την οικονομία - και όχι μόνο. Η πρόθεση της ΝΔ να βάλει "χέρι" στο μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ για να τα δώσει στις τράπεζες σε συνδυασμό με ένα πακέτο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, θα έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις και ο "λογαριασμός" θα έχει τον γνωστό παραλήπτη... Και αυτή τη φορά μας έχει ήδη "ενημερώσει".

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)