to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:32 | 13.01.2013

Διεθνή

Φαβορί για την προεδρία της Κύπρου παραμένει ο Νίκος Αναστασιάδης

Σταθερό προβάδισμα σε όλες τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου, στις 17 Φεβρουαρίου, διατηρεί ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, την υποψηφιότητα του οποίου στηρίζει η ηγεσία και μεγάλο μέρος της βάσης του ΔΗΚΟ.



Αυτό δείχνει και η δημοσκόπηση που δημοσιεύεται την Κυριακή, 36 μέρες πριν τις εκλογές, η οποία έγινε πριν μερικές μέρες από την εταιρεία RAI για λογαριασμό της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των εκλογών ο κ. Αναστασιάδης εξασφαλίζει 40%, έναντι 20,5% του Σταύρου Μαλά, τον οποίο στηρίζει το ΑΚΕΛ, και 17,9% του Γιώργου Λιλλήκα, τον οποίο στηρίζει η ΕΔΕΚ και προσελκύει και μερίδα του ΔΗΚΟ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα ζητήματα που καθορίζουν την ψήφο των πολιτών είναι: η οικονομία σε ποσοστό 74%, το Κυπριακό (48%) και η εσωτερική διακυβέρνηση (10%).

Πάντως, ο κ. Αναστασιάδης παραμένει με την αγωνία κατά πόσο θα κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο, καθώς το αθροιστικό ποσοστό όλων των «μικρών» υποψηφίων (6,1%) φαίνεται ότι οδηγεί σε εκλογές δύο γύρων.

Μορφή «ντέρμπι» σε περίπτωση δεύτερου γύρου προσλαμβάνει ο αγώνας για τη δεύτερη θέση μεταξύ Μαλά και Λιλλήκα, παρά το άνοιγμα της «ψαλίδας» υπέρ του υποψηφίου που στηρίζει το ΑΚΕΛ.

Ο Σταύρος Μαλάς διατηρεί προβάδισμα 2,6% έναντι του Γιώργου Λιλλήκα. Μια διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους που καθιστά αβέβαιο ποιος τελικά θα περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η δεξαμενή άντλησης ψήφων είναι μεγαλύτερη και πιο σταθερή για τον Σταύρο Μαλά, αλλά ο Γιώργος Λιλλήκας διατηρεί τη διείσδυσή του στον χώρο της εκλογικής βάσης του ΑΚΕΛ σε επίπεδα που του επιτρέπουν να ελπίζει για καλύτερα για τον ίδιο αποτελέσματα.

Η συσπείρωση υπέρ του Μαλά στον χώρο της Αριστεράς φαίνεται προβληματική.

Σοβαρό είναι και το πρόβλημα στο ΔΗΚΟ παρά τη βελτίωση του ποσοστού που δίνει προς τον Ν.Αναστασιάδη, καθώς τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους επιλέγουν σταθερά τον Γ. Λιλλήκα.

Στην ΕΔΕΚ οι μισοί ψηφοφόροι πειθαρχούν στην επίσημη επιλογή του κόμματος και στηρίζουν τον Γ.Λιλλήκα, με τον Νίκο Αναστασιάδη να «τσιμπά» διψήφιο ποσοστό και τον Σταύρο Μαλά μονοψήφιο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει σαφή υπεροχή έναντι των δύο στην αξιολόγηση των υποψηφίων. Ισχυρό χαρτί του η εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα προβλήματα της οικονομίας.

Σε περίπτωση δεύτερου γύρου στο σενάριο Αναστασιάδης-Μαλάς η πρόθεση ψήφου είναι 50,1% με 28,3%, ενώ στο σενάριο Αναστασιάδης-Λιλλήκας είναι 45,7% με 30,4%.



Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)