to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:43 | 16.07.2014

Πολιτική

Fast track στο κατακαλόκαιρο: Τα μνημονιακά «προαπαιτούμενα» στη Βουλή

Έως το τέλος Ιουλίου πρέπει η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή νομοσχέδια «φωτιά» με στόχο να διασφαλίσει το 1 δισ. ευρώ της δεύτερης και τελευταίας υποδόσης


Το Β΄ θερινό τμήμα της Βουλής, που θα ξεκινήσει τις εργασίες του από την Τρίτη 22/7 και θα τις ολοκληρώσει στις 28 Αυγούστου, θα πρέπει να ψηφίσει τα υπόλοιπα «προαπαιτούμενα» για την τελευταία υποδόση του 1 δισ. ευρώ. Τα νομοσχέδια ,«φωτιά», πρέπει να ψηφισθούν πριν κλείσει το θερινό τμήμα της Βουλής για να περάσουν μετά από την έγκριση του EuroWorkingGroup, έστω και με τηλεδιάσκεψη (έχει εγκριθεί συνολικά από τον Απρίλιο το πακέτο δόσεων σε επίπεδο Eurogroup).

Ήδη η κυβέρνηση, διά του γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Θανάση Μπούρα, έχει τοποθετήσει στο Β' θερινό τμήμα 41 γαλάζιους βουλευτές, όπου οι 40 εξ αυτών έχουν εκλεγεί για πρώτη φορά στις  εκλογές του 2012. Αυτό βέβαια είναι κάτι που γίνεται παραδοσιακά αφού οι παλαιότεροι βουλευτές αποφεύγουν το εν λόγω τμήμα λόγω των θερινών διακοπών. 

Στο στόχαστρο ακτές, αιγιαλοί και δάση

Πρώτος σταθμός, το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό, με το οποίο επιχειρείται η πλήρης εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση εκτεταμένων παράκτιων περιοχών της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους ενεργούς κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς στη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου για να αποκρουστούν οι πολιτικές και ρυθμίσεις που στρέφονται ενάντια στην κοινωνία, το περιβάλλον αλλά και την βιώσιμη οικονομία.  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το  νομοσχέδιο που έχει αποσυρθεί από τη δημόσια διαβούλευση και τελεί υπό «προσαρμογές». 

Μεγάλες ανησυχίες προκαλεί και δασικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ, το οποίο διατηρεί τη βασική λογική εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και σπάει το άβατο του δημόσιου δάσους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις και άλλες «αναπτυξιακές» δραστηριότητες (διαβάστε αναλυτικά).

Δεν κάνουν πίσω στις ανθρωποθυσίες

Την ίδια ώρα, σε ενδοκυβερνητική κόντρα εξελίσσονται οι 6.500 χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο που απομένουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση των 15.000 απολύσεων μέχρι τέλους του έτους. Ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος για μια ακόμη φορά χθες δήλωσε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο υπουργείο του, τονίζοντας μάλιστα ότι οι ΟΤΑ έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας.   Την ίδια ώρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω της αξιολόγησης που «καρκινοβατεί» (διαβάστε σχετικά) βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με την ΑΔΕΔΥ και λόγω της διαθεσιμότητας στους ΟΤΑ, από τη δεξαμενή της οποίας αναμένεται να προέλθει ο μεγαλύτερος όγκος των απολύσεων, είναι σε ρήξη με την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Για τη νέα επίθεση σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα εξέδωσε ανακοίνωση το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: «Τσουνάμι» νέων μέτρων για εργασιακά και ασφαλιστικό από τρόικα & συγκυβέρνηση

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη

Ουσιαστικά από τα έξι συνολικά προαπαιτούμενα έχει ψηφισθεί μόνο το εγκληματικό νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ. Από τα υπόλοιπα πέντε,  πέραν του Δασικού νόμου εκκρεμεί η κατάθεση  του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την απλούστευση του «βάρους» των επιχειρήσεων. Εκκρεμεί και η διάταξη για  την κατάργηση των  φόρων υπερ τρίτων που χρηματοδοτούν επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία τα οποία εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας,  ο νόμος για την  χρηματοδότηση κομμάτων και για την πάταξη της διαφθοράς, αλλά και οι διατάξεις για την συγχώνευση επικουρικών ταμείων. Αβέβαιο είναι τι θα γίνει με τον Αιγιαλό καθώς το σχετικό νομοσχέδιο που είχε αποσυρθεί από τη δημόσια διαβούλευση τελεί υπό «προσαρμογές», ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το θέμα εκκαθάρισης  των οφειλών της ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει εγκαίρως με τα «προαπαιτούμενα» όχι μόνο για το 1 δισ. της δόσης αλλά και ως ένδειξη «προθέσεων» για την εφαρμογή του μνημονίου στην «διαπραγμάτευση» του Σεπτεμβρίου. Σήμερα, Τετάρτη, «κλειδώνει» η ατζέντα της τρόικας  αλλά και της κυβέρνησης η οποία μέχρι στιγμής σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει τοποθετηθεί έναντι της τρόικας στο ζήτημα παροχές, φοροελαφρύνσεις ή  αλλαγή πολιτικής έναντι των πολύ ισχυρών και σκληρών δεσμεύσεων του Σεπτεμβρίου που περιλαμβάνουν ασφαλιστικό, εργασιακό, επανεξέταση ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλες παρεμβάσεις. 

Με πληροφορίες από capital.gr, Ναυτεμπορική

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)