to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:50 | 11.08.2021

Πολιτική

Fast track «διαγωνισμός» για τις υπερδομές προσφύγων σε Χίο, Λέσβο, Έβρο στις 2 Σεπτεμβρίου

Με διαδικασίες εξπρές και χωρίς να τηρήσουν όσα οι ίδιοι υπογράφουν το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «τρέχει» τον… διαγωνισμό για την κατασκευή των υπερδομών στο Θόλος της Χίου και στην Βάστρια / Πλάτη της Λέσβου, καθώς και την αναβάθμιση της δομής Φυλακίου Έβρου, συνολικής προβλεπόμενης δαπάνης 176 εκατομμυρίων ευρώ.


Όπως γράφει το astraparis.gr της Χίου - όπου σχεδιάζεται δομή 1.800 ατόμων (με ανοιχτή δομή αλλά και ΠΡΟΚΕΚΑ) στην περιοχή Θόλος (φωτ. επάνω):

Η διενέργεια της δεύτερης φάσης με την υποβολή των οριστικών τεχνικών και οικονομικών προσφορών από τους τρεις προεπιλεγέντες (Μυτιληναίος Α.Ε., ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε.) έχει ορισθεί για την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 11:00, ενώ στις 14:00 της ίδιας ημέρας θα γίνει η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών.

Η προκήρυξη της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού έγινε στις 27 Ιουλίου 2021, δηλαδή μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης και την προεπιλογή των τριών, που θα συμμετέχουν στην δεύτερη φάση.

Ποιά προθεσμία, ποιές ενστάσεις, εκτεθειμένο το υπουργείο


Πρέπει να σημειωθεί ότι στην σχετική απόφαση προεπιλογής ορίζετο προθεσμία δέκα ημερών για την υποβολή ενστάσεων κατά της απόφασης προεπιλογής από τις άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες, ουσιαστικά μόνον από την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, η οποία φαίνεται να πληρούσε τα κριτήρια συμμετοχής, πλην – όμως – κόπηκε επειδή οι άλλοι τρεις ήταν καλύτεροι και… ωραίοι.

Όμως, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αγνοώντας προκλητικά την ανωτέρω προθεσμία των δέκα ημερών, την οποία το ίδιο ενέκρινε, προχώρησε στις 27 Ιουλίου 2021 στην πρόσκληση των προεπιλεγεισών εταιρειών για την δεύτερη φάση, επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι τέτοιους… διαγωνισμούς σου φτιάχνω 100 την ώρα!

Τι προβλέπεται να κατασκευασθεί στο Θόλος της Χίου

Σύμφωνα με την διακήρυξη του έργου η υπερδομή της Χίου, στην θέση Παχύ του Θόλους, θα έχει ονομαστική χωρητικότητα 1800 ατόμων, εκ των οποίων 580 γενικού πληθυσμού, 650 ειδικών ομάδων και 570 προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης.

Η δομή θα αναπτυχθεί σε έκταση 141.600 m2, τα κτίρια θα καταλαμβάνουν 18.000 m2 (δόμηση), ενώ προβλέπονται 3 παιδικές χαρές και 2 γήπεδα.

Η ανάπτυξη μπορεί να γίνει σε διαφορετικά επίπεδα, τα οποία θα διαμορφωθούν με φυσικά πρανή, σε ορισμένες περιπτώσεις με την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης ανάλογα με τις απαιτήσεις της μελέτης.

Σε κάθε επίπεδό θα υπάρχουν διακριτά επιμέρους τμήματα με ξεχωριστές περιφράξεις και ασφαλτοστρωμένο δρόμο κυκλοφορίας οχημάτων τροφοδοσίας – πεζών πλάτους 6 μέτρων.

Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης 176.576.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) κατανέμεται ανά επιμέρους δομή ως εξής: Λέσβου 94.207.793,64 ευρώ, Χίου 58.990.338,06 ευρώ και Φυλακίου 23.377.868,30 ευρώ.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 8 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Ο Μηταράκης προχωρά παρά την εκκρεμότητα του ΣτΕ
Στις 17 Αυγούστου 221 έχει ορισθεί η συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας της προσφυγής που έχει καταθέσει κατά του… διαγωνισμού η τεχνική εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε., η οποία – όπως και όλες οι άλλες – έχουν κυριολεκτικά αποκλεισθεί από την διαδικασία.

Δεν είναι βέβαιον αν στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, οπότε και θα κατατεθούν οι προσφορές και θα γίνει η αποσφράγισή τους, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα έχει εκδοθεί από το ΣτΕ απόφαση (θετική ή αρνητική) επί της προσφυγής της ΕΚΤΕΡ.

Σε περίπτωση έκδοσης απόφασης (όποια κι αν είναι) τα πράγματα θα είναι ξεκάθαρα, ενώ αν δεν έχει εκδοθεί προφανώς δεν θα ανακηρυχθεί ανάδοχος και σε κάθε περίπτωση δεν θα υπογραφεί σύμβαση αν προηγουμένως δεν έχει εκκαθαρισθεί το δικαστικό πεδίο.

Σημασία έχει εν προκειμένω και αξίζει να τονισθεί ότι ο κ. Νότης Μηταράκης στην βιασύνη του δεν περιμένει να ξεκαθαρίσει δικαστικά η υπόθεση, κάτι που είναι και το πολιτικά ορθόν, αντιθέτως «περνά με κόκκινο» τις διαδικασίες για να κερδίσει χρόνο.

Το πλήρες κείμενο της προκήρυξης του έργου των τριών υπερδομών στο astraparis.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)