to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:27 | 14.09.2013

Διεθνή

«Φαστ-φουντ» εξέγερση

Απρόσωποι υπάλληλοι πίσω από ταμεία στα οποία ο πελάτης δεν θα σπαταλήσει πάνω από δύο με τρία λεπτά. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα δουν ούτε ένα σεντς αύξηση, όσα χρόνια κι αν τρέχουν πέρα δώθε νευρικά. Η πλειονότητα δεν έχει σταθερό ωράριο, ποτέ δεν ξέρει πόσα θα πάρει τελικά στο τέλος του μήνα. Όποιος τολμήσει να παραπονεθεί θα το πληρώσει ακριβά – το «συνδικαλίζεσθαι» απαγορεύεται. Κι όμως, εργάζονται σε μια βιομηχανία που «πετάει» και η οποία, μόνο πέρυσι, κατέγραψε κέρδη 7,35 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ.


Από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 μέχρι σήμερα, τα φαστφουντάδικα αποτελούν τον κλάδο που αναπτύσσεται ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλον στην αμερικανική οικονομία.


Πολυεθνικές

Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τις πολυεθνικές να ισχυρίζονται ότι «αδυνατούν» να βγάλουν τους υπαλλήλους τους από το όριο της φτώχειας. Τα McDonalds, τα Burger King, τα Wendy’s και οι υπόλοιπες αλυσίδες - κολοσσοί «δεν καταλαβαίνουν» – λένε – γιατί τόσος ντόρος με το «κίνημα» των εργαζομένων στα φαστ - φούντ που πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις στην ιστορία του κλάδου.

Σε μια χώρα όπου το 11% της διατροφής των πολιτών εξασφαλίζεται από τα φαστφουντάδικα και στην οποία οι συγκεκριμένες αλυσίδες – σύμφωνα με επίσημα στοιχεία – αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους επί 4 χρόνια, οι εργοδότες απορούν με το θράσος των εργαζομένων που διεκδικούν 15 δολ./ώρα έναντι περίπου 8,5 δολ./ώρα που παίρνουν σήμερα οι πιο «τυχεροί».

Μουδιασμένο μπροστά στην πρωτοφανή «εξέγερση» – που κορυφώθηκε με τις μαζικές απεργίες πριν από λίγες ημέρες σε 60 πόλεις από άκρη σε άκρη των ΗΠΑ –, το συντηρητικό Ινστιτούτο Εργατικής Πολιτικής δεν δίστασε να δημοσιεύσει μια ολοσέλιδη διαφήμιση στη «Wall Street Journal» με την οποία προειδοποιούσε τους εργαζομένους ότι σε περίπτωση που αυξηθεί ο μισθός τους οι εργοδότες θα τους αντικαταστήσουν με ρομπότ!

Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική νομοθεσία είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει αυτή τη στιγμή, το κίνημα των εργαζομένων στα φαστ - φούντ έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Για πρώτη φορά, οι αφανείς εργαζόμενοι βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και απέκτησαν μια ενιαία φωνή. Το timing δεν είναι τυχαίο. Kάθε άλλο. Τα στοιχεία που δημοσιεύονται αναδεικνύουν τη συνεχόμενη αύξηση της κερδοφορίας των φαστφουντάδικων σε αντίθεση με τη… μόνιμη στασιμότητα του μισθολογικού κόστους.


Στα ύψη ο τζίρος

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα McDonalds είδαν τον τζίρο να ανεβαίνει από 3,5 δισ. το 2006 σε 5,5 δισ. το 2011, τα Burger King από 88,1 εκατ. το 2012 σε 117,7 εκατ. το 2013, ενώ ολόκληρος ο κλάδος υπολογίζεται ότι τζιράρει περί τα 200 δισ. ετησίως. Την ίδια ώρα, για αναδιανομή κερδών ούτε λόγος. «Δημιουργούμε θέσεις εργασίας», σου λένε. Το κατά πόσο πρόκειται για «θέσεις εργασίας» ή για μια θέση στη «γαλέρα» είναι ζήτημα αντίληψης.

Πηγή: topontiki.gr

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)