to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φασιστική βία: «Όταν μου ρίξανε τη μαχαιριά, σκέφτηκα τον Σαχζάτ»

Δύο από τα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων σε βάρος Πακιστανών μεταναστών, που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, μιλούν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής


Ο Αλίμ, ένας εκ των τρίων θυμάτων που μαζί με τον Τζαμσέντ δέχθηκε την ρατσιστική επίθεση στα Πετράλωνα

Επτά λεπτά μακριά. Με τα πόδια. Με ποδήλατο λιγότερο. Επτά λεπτά μακριά απ’ το ερειπωμένο νεοκλασικό, που είδε να γράφεται μπροστά στα κλειστά του παντζούρια, μια ιστορία μεγαλύτερη σε βάρος απ’ τις δεκαετίες που φθείρουν τα θεμέλιά του. Επτά λεπτά μακριά, τόση είναι η απόσταση μεταξύ του σημείου που σκότωσαν οι φασίστες τον Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα το 2013 και της τελευταίας δολοφονικής επίθεσης που έγινε σε βάρος τριών ανθρώπων από την ίδια χώρα που ήταν κι εκείνος. Η άσφαλτος γέμισε και πάλι μ’ αίμα και τα βλέμματα των θυμάτων με αγωνία. Όμως, το παράγγελμα για παύση δόθηκε πριν τα χτυπήματα πληθύνουν και γίνουν μοιραία.

Ναι, το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Μαΐου είχαμε ξανά μια επίθεση βγαλμένη απ’ τις ημέρες που η ναζιστική δράση εκδηλωνόταν ανενόχλητα και χωρίς συνέπειες. Μια οργανωμένη επίθεση με κίνητρα την καταγωγή και την πίστη σ’ έναν άλλο θεό. Με πορεία αντίθετη στο ρεύμα για να δυσκολέψουν ενδεχόμενη σύλληψη, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της επίθεσης στον Παύλο Φύσσα. Με σήμα λήξης από επικεφαλής που πρόσταξε: «Τώρα φεύγουμε».

Ξεκινώντας τη μέρα τους, οι τρεις Πακιστανοί μετανάστες ήταν ευδιάθετοι κι ανυποψίαστοι. Μετά την προσευχή τους είχαν κανονίσει να φάνε μαζί το μεσημέρι. Έτσι, όταν τέλειωσαν, πήραν το λεωφορείο απ’ την Ομόνοια, όπου βρίσκεται το τζαμί τους, και κατέβηκαν σε στάση κοντά στην Τεχνόπολη για να πάνε μετά στα Πετράλωνα. Στη συμβολή των δρόμων Πειραιώς 117 και Ευάδνης 10, η αίσθηση που είχαν ότι τους ακολουθούσαν επιβεβαιώθηκε.

Στρέφοντας τη ματιά τους στον κίνδυνο που ένιωθαν, αντίκρισαν δύο μηχανές και τέσσερα άτομα πάνω με κράνη -τα τρία με full face-  που τους φώναζαν με βρισιές: «Τι είναι αυτά που φοράτε; Μαλάκες Πακιστανοί. Μαλάκες μουσουλμάνοι. Φύγετε από τη χώρα μας. Τι κάνετε εδώ;». Στη συνέχεια, οι φασίστες απομόνωσαν τον έναν μετανάστη που φορούσε την ενδυμασία για την προσευχή, έριξαν το καπέλο του κάτω και έσκισαν την καμίσα του. Την επόμενη στιγμή τον γρονθοκόπησαν στη μύτη, μ’ αποτέλεσμα να γεμίσει αίματα. Ο ένας δράστης είχε σιδερογροθιά στο χέρι και ο άλλος κρατούσε μαχαίρι - πεταλούδα.

«Ήμουν πραγματικά σοκαρισμένος. Πίστεψα ότι θα μας σκοτώσουν. Πίστεψα ότι θα ξανάρθουν. Ο φίλος που χτύπησαν είναι πατέρας μικρών παιδιών. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να κοιμηθεί», λέει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Τζαμσέντ, ο ένας απ’ τους τρεις μετανάστες που βίωσαν το συμβάν, χωρίς ευτυχώς να χτυπηθεί ο ίδιος (σ.σ.: η δήλωση έγινε τη Δευτέρα).

Σαζέμπ

Ο 25χρονος Σαζέμπ που δείχνει την πληγή από τη μαχαιριά στους συντάκτες της ΑΥΓΗΣ

Εκτός από μαχαιριές, έπεσαν και σφαίρες

O Τζαμσέντ είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος σε σχέση με την ηλικία που είχε ο Λουκμάν όταν πέθανε. Ένας νέος άνθρωπος, 28 χρονών, που έφυγε απ’ τη χώρα του για πολιτικούς λόγους, σε σημείο που απειλούνταν η ζωή του, σήμερα όμως βρίσκεται ν’ αντιμετωπίζει πάλι μπροστά του τη συνθήκη εξαιτίας της οποίας αναγκάστηκε να μεταναστεύσει. «Είμαστε Πακιστανοί, ναι. Έχουμε διαφορετικό χρώμα. Μιλάμε διαφορετική γλώσσα. Και έχουμε διαφορετική θρησκεία. Πού είναι το κακό; Δεν είμαστε εγκληματίες, δουλεύουμε και κοιμόμαστε», λέει με πίκρα.

Η ημέρα της επίθεσης δεν ήταν τυχαία. Όπως εξηγεί ο Τζαμσέντ, τις Παρασκευές οι μουσουλμάνοι συνηθίζουν να πηγαίνουν περισσότερο στο τζαμί τους, αντί να κάνουν τις προσευχές στον χώρο που βρίσκονται. Συνολικά όμως, η συγκυρία της επίθεσης δεν ήταν τυχαία και το ισλαμοφοβικό περιστατικό δεν υπήρξε το μόνο.

Μέσα σε μία εβδομάδα, από τις 2 Μαΐου, ημέρα του Εΐντ Ουλ Φιτρ, της κορυφαίας γιορτής των μουσουλμάνων με τη λήξη του ραμαζανιού, μέχρι την Κυριακή 8 Μαΐου, είχαμε τρεις δολοφονικές επιθέσεις κατά μουσουλμάνων μεταναστών από το Πακιστάν.

Τη Δευτέρα 2 Μαΐου δεν βγήκαν μαχαίρια, έπεσαν όμως σφαίρες. Θύμα της επίθεσης, αυτή τη φορά το πρωί, υπήρξε ο Αλί Ριάζ, 26 ετών, κατά την επιστροφή του με φίλους από τη θρησκευτική τους εορτή. Η παρουσία τους ήταν διακριτή καθότι φορούσαν παραδοσιακά ρούχα, σαλβάρια και πουκαμίσες. Ο δράστης, ένας οδηγός ταξί, έκοψε ταχύτητα, πλησίασε την παρέα και πυροβόλησε από απόσταση τριών μέτρων επί της Γ’ Σεπτεμβρίου 113. Ο Αλί Ριάζ τραυματίστηκε πλάγια στο κεφάλι, ελάχιστα εκατοστά μακριά απ’ το μάτι, και χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο "Γεννηματάς" όπου του έγιναν τρία ράμματα. Η επίθεση είχε βεβαιωμένα ρατσιστικό και θρησκευτικό κίνητρο καθώς ο δράστης κραύγαζε κατά τη διάρκειά της: «Γαμώ τους μουσουλμάνους».

Γλίτωσε επειδή πέρασε ένα αυτοκίνητο

Με ράμματα κυκλοφορεί κι ο 25χρονος Σαζέμπ. Δέχτηκε την επίθεση στον Κόκκινο Μύλο, από την πλευρά του Μενιδίου, την περασμένη Κυριακή στη 1 το μεσημέρι. Πήγε να πάρει καφέ και γυρνώντας τον πλησίασε ένα μπλε αμάξι με πέντε επιβαίνοντες. Του φώναζαν τα γνωστά: “Κωλοπακιστανέ, κωλομουσουλμάνε, θα σας γαμήσουμε, θα σας σκοτώσουμε, θα σας πετάξουμε στον δρόμο, θα σας διώξουμε από δω”.

«Εγώ δεν απάντησα τίποτα. Έσκυψα το κεφάλι και προσπάθησα να πάω σπίτι», λέει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής. Μετά από λίγο όμως, είδε γύρω του μια ομάδα νεαρών αντρών, γυμνασμένων, με ξυρισμένα κεφάλια. «Μου τράβηξε ο ένας το χέρι. Λέω ‘Φίλε, τι έκανα εγώ; Γιατί μου κάνετε έτσι;’ Μόλις είπα αυτά τα λόγια, ήρθε ο ένας και με μαχαίρωσε αριστερά στα πλευρά». Ενώ μας περιγράφει το σκηνικό σηκώνει τη μπλούζα του και δείχνει το τραύμα. Στη φανέλα από μέσα, οι λεκέδες απ’ το αίμα φαίνονται ακόμη. «Εκείνη τη στιγμή πέρασε ευτυχώς ένα αμάξι. Το είδαν και μ’ άφησαν». Η επίθεση έληξε όταν ο επικεφαλής φώναξε: «Φύγαμε».

Γυρνώντας πίσω στο συμβάν, δίπλα σ’ εκείνο το χαντάκι που βρισκόταν ενώ δεχόταν το χτύπημα, θυμάται σαν τώρα τη σκέψη που έκανε: «Όταν μου ρίξανε τη μαχαιριά, σκέφτηκα τον Σαχζάτ. Και λέω, άμα δεν φόραγα πιο παχιά ζακέτα, το μαχαίρι θα έφτανε πιο βαθιά. Έτρεχε το αίμα και δεν σταμάταγε».

Τα θύματα βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν, αλλά οι αρχές ολιγωρούν

Όλα παραπέμπουν στον τρόπο δράσης των χρυσαυγίτικων ταγμάτων εφόδου, επισημαίνει ο δικηγόρος Δημήτρης Ζώτος, που ανέλαβε τη νομική υποστήριξη των θυμάτων

Στο κοινό μοτίβο των τριών ρατσιστικών επιθέσεων στέκεται ο δικηγόρος Δημήτρης Ζώτος που έχει αναλάβει τη νομική υποστήριξη των θυμάτων: «Ο σωματότυπος των δραστών (γυμνασμένοι), το νεαρό της ηλικίας, η οργάνωση της επίθεσης -επέλεξαν τα θύματα με βάση τη θρησκευτική τους ταυτότητα και τα ακολούθησαν μέχρι να βρουν την κατάλληλη στιγμή-, καθώς και η χρήση όπλων (σιδερογροθιές, μαχαίρια, αλλά και πιστόλι) παραπέμπουν ευθέως στον τρόπο δράσης των χρυσαυγίτικων ταγμάτων εφόδου».

Τόσο για την επίθεση της 2ας Μαΐου, όταν οδηγός ταξί πυροβόλησε με βολίδες μετανάστη στα Πατήσια, όσο και γι' αυτήν στον Κόκκινο Μύλο υπάρχει η ευχέρεια εντοπισμού των δραστών από τις κάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας. «Τα θύματα μπορούν να αναγνωρίσουν τους δράστες, αν βρεθούν, το ίδιο συνέβη και με τους δράστες της περσινής φασιστικής επίθεσης στα Καμίνια (avgi.gr, 28.10.21), καθώς κάποιοι αναγνωρίστηκαν από περίοικους και έχουν κληθεί σε απολογία», αναφέρει ο κ. Ζώτος.

Διεκδικούν χαρτιά ως θύματα ρατσιστικής βίας

Και οι τρεις πρόσφατες επιθέσεις έχουν διαβιβαστεί στη Διεύθυνση ρατσιστικής βίας της ΓΑΔΑ, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη σύνδεση των περιστατικών. «Όλα τα θύματα έκαναν μηνύσεις και όσοι δεν έχουν χαρτιά θα τα διεκδικήσουν, ως θύματα ρατσιστικής βίας», επισημαίνει ο κ. Ζώτος. Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά: μετά την καταδίκη των νεοναζί της Χ.Α. σε πρώτο βαθμό, αλλά και με τη στήριξη του αντιφασιστικού κινήματος, «τα θύματα, ακόμα και τα πιο ευάλωτα (όπως οι μετανάστες χωρίς χαρτιά), δεν φοβούνται να καταγγείλουν - φτάνει έτσι το μήνυμα σε επίδοξους δράστες ότι δεν θα μένουν πια ατιμώρητες οι φασιστικές επιθέσεις».

Αυτό, όμως, δεν αρκεί. «Υποτίθεται ότι έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης μετά τις επιθέσεις σε Εύοσμο, Αμπελόκηπους και Ν. Ηράκλειο, εμείς έχουμε δώσει όλα τα στοιχεία. Περιμένουν να θρηνήσουμε ξανά νεκρό για να ολοκληρωθεί;», θέτει το ερώτημα ο Πέτρος Κωνσταντίνου εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ, η οποία δημοσιοποίησε και τις τωρινές καταγγελίες. Άλλωστε, συμπληρώνει, «η κυβερνητική πολιτική των pushbacks, των επιχειρήσεων - 'σκούπα', της ρατσιστικής εκκένωσης του Ελαιώνα, οπλίζει ξανά τα χέρια των φασιστών».

Αναζωπύρωση της βίας ενόψει Εφετείου

Στις επιθέσεις του τελευταίου διαστήματος μπορεί να μην υπήρχε καθοδηγητικό κέντρο αλλά το νήμα που τις συνδέει είναι η ισλαμοφοβία, μια πατέντα που αξιοποιεί η Ακροδεξιά σε όλη τη Ευρώπη (Μ. Λεπέν). Στη χώρα μας, διαπιστώνει ο Δ. Ζώτος, ζούμε μια περίοδο ανάλογη με το 2009-2010, όταν υπήρχε ανταγωνισμός στην εγκληματική δράση διάφορων φασιστικών ομάδων, χωρίς να ηγεμονεύει μία συγκεκριμένη. Σήμερα είναι η PROPATRIA, o μηχανισμός του Κασιδιάρη, ο Λαγός, όλοι θέλουν να στείλουν μήνυμα ότι είναι εδώ και παραμένουν ισχυροί και επικίνδυνοι.

Το αντιφασιστικό κίνημα μοιάζει να έχει κάπως εφησυχάσει, μετά την καταδίκη της Χ.Α. σε πρώτο βαθμό. Ωστόσο ο κ. Ζώτος υπενθυμίζει ότι ουσιαστικά η δίκη θα ξεκινήσει από την αρχή και όλα είναι ανοιχτά, «άρα χρειάζεται την ίδια εγρήγορση και κινητοποίηση ξανά».

Θυμίζει την τεράστια μάχη που δόθηκε για να φτάσει το δικαστήριο στην καταδίκη της Χ.Α. («στην αρχή κάποιοι μας έλεγαν ότι δεν είναι δεμένη η υπόθεση»), μάχη η οποία κρίθηκε στις γειτονιές και στους δρόμους και πέρασε στο δικαστήριο χάρη στην ικανή Πολιτική Αγωγή. «Ας σκεφτούμε τι θα γινόταν σήμερα αν δεν υπήρχε αυτή η καταδίκη».

Τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Αφήνουν τα τάγματα εφόδου να δρουν ανενόχλητα

Τρεις βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις μέσα σε μια εβδομάδα, σε βάρος μεταναστών, από ομάδες και άτομα του ακροδεξιού φασιστικού χώρου. Κάτω Πατήσια, Γκάζι, Κόκκινος Μύλος. Αν και οι επιθέσεις έχουν χαρακτηριστικά δολοφονικής απόπειρας, με μαχαίρια, πυροβόλα όπλα και σιδηρογροθιές, δεν κουνιέται φύλλο από πλευράς κυβέρνησης και αστυνομίας.

Αφήνουν τα τάγματα εφόδου και τους κάθε λογής ακραίους να λειτουργούν ανενόχλητοι, αλλά, για να λέμε την αλήθεια, δεν ήταν και καμιά ηλικιωμένη που έκλεψε λίγο φαγητό για να μην πεθάνει από την πείνα ώστε να κινητοποιηθεί ο κατασταλτικός μηχανισμός.

Αντίθετα, μάλιστα, η δράση των ακροδεξιών δολοφονικών συμμοριών τροφοδοτείται από τις ξενοφοβοβικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων. Όσο περνά ο καιρός και δεν γίνεται κάτι, αυξάνονται οι πιθανότητες η επόμενη επίθεση να πετύχει τον σκοπό της και τότε θα είναι αργά για να πάρουν μέτρα.

Να περιμένουμε ο κ. Θεοδωρικάκος να κινήσει γη και ουρανό για να βρεθούν οι δράστες και να τιμωρηθούν, να πάνε εκεί που ανήκουν, στη φυλακή, παρέα με τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής;

Σε κάθε περίπτωση, εμείς και το αντιφασιστικό κίνημα θα είμαστε για μια ακόμα φορά παρόντες και παρούσες, φραγμός στη δράση των ρατσιστικών ακροδεξιών συμμοριών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)