to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φασίστες στην ΕΛΑΣ; Μπα…

Ο Βασίλης Κικίλιας σφύριζε αδιάφορα στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία διερεύνησης της καταγγελίας της Αν. Τσουκαλά στο Unfollow για φασιστικές αντιλήψεις στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας.


«Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» είναι η απάντηση του γραφείου κοινοβουλευτικού ελέγχου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του ίδιου του υπουργού Βασίλη Κικίλια σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις σοβαρές καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για ύπαρξη φασιστών μέσα στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Το ζήτημα είχαν αναδείξει οι δημοσιογράφοι Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου και Αυγουστίνος Ζενάκος στο περιοδικό «Unfollow» (τεύχος Ιουνίου) στο θέμα με τίτλο «Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.: Φυσικά είμαστε φασίστες, υπάρχει κανένα πρόβλημα;».

Οι συντάκτες, έχοντας πάρει συνέντευξη από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris IX και πρώην σύμβουλο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επί Χρήστου Παπουτσή, Αναστασία Τσουκαλά, μετέφεραν την εμπειρία της από τις διαλέξεις που παρέδωσε στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα το 2013, με θέμα τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Ηταν η πρώτη φορά που δόκιμοι αξιωματικοί στο πλαίσιο του εκδημοκρατισμού της Αστυνομίας βρέθηκαν, έστω και για λίγες διδακτικές ώρες, «αντιμέτωποι» με σεμινάρια αντιρατσιστικής εκπαίδευσης.

Μεταξύ άλλων η κ. Τσουκαλά άκουσε από τους τότε τριτοετείς δόκιμους της Σχολής –σημερινούς εν ενεργεία αστυνομικούς: «Είμαστε φασίστες. Υπάρχει κανένα πρόβλημα;». Ακουσε ακόμη όχι από έναν αλλά σχεδόν από το σύνολο των δοκίμων ότι ο όρκος που δίνουν δεν τους δεσμεύει, καθώς δηλώνουν φασίστες και, ως γνωστόν, οι φασίστες δεν είναι χριστιανοί.

Νόμοι; Ποιοι νόμοι;

Στη συνέχεια της εξήγησαν ότι δεν αισθάνονται να δεσμεύονται ούτε από τους νόμους, δηλώνοντάς της ότι το «“νόμος ορίζει” είναι υποκριτικό και δεν δεσμεύει τον αστυνομικό» κι ότι «είναι απαράδεκτο να ζητά κανείς από έναν αστυνομικό να εφαρμόζει νόμους με τους οποίους διαφωνεί», καθώς «ο αστυνομικός είναι κριτικό πνεύμα και δεν μπορεί παρά να εφαρμόζει μόνο τους νόμους με τους οποίους συμφωνεί».

Τέλος, της… εξήγησαν εν μέσω χειροκροτημάτων ότι, με δεδομένη την έλλειψη σεβασμού προς τους ανωτέρους τους, τους οποίους χαρακτήρισαν «ανίκανους, άχρηστους χαρτογιακάδες στην υπηρεσία κάθε κυβέρνησης», δεν αισθάνονται καμία δέσμευση ούτε απέναντι στις διαταγές τους.

Ενα χρόνο αφότου η κ. Τσουκαλά έκανε τις συγκεκριμένες καταγγελίες στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και μία μέρα πριν το βίντεο Κασιδιάρη-Μπαλτάκου δημοσιοποιηθεί, η πανεπιστημιακός κλήθηκε επειγόντως να καταθέσει στο πλαίσιο Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για τα όσα κατήγγειλε. Τελικώς, στις 20 Μαΐου 2014 έδωσε την κατάθεσή της. Η πρόσφατη απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πληροφορεί γενικόλογα για τους κανονισμούς λειτουργίας της Σχολής και τους στόχους της εκπαίδευσης, που είναι «η άρτια επαγγελματική κατάρτιση, η γενική μόρφωση με γνώμονα τις συνταγματικές αρχές της προστασίας του ανθρώπου, με τους σπουδαστές να διδάσκονται να προάγουν τις αξίες της δημοκρατίας, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τη διαπολιτισμική επικοινωνία».

Επί της ουσίας, όμως, μαθαίνουμε ότι η ΕΔΕ έχει υποβαθμιστεί σε ΠΔΕ (Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση), η οποία έχει περαιωθεί και βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης του αποδεικτικού υλικού, μετά το πέρας της οποίας θα ληφθεί η απόφαση περί στοιχειοθέτησης ή μη πειθαρχικού παραπτώματος.

Απάντηση εμπαιγμός

«Η απάντηση του υπουργείου κινείται στα όρια του εμπαιγμού και της πλήρους υποβάθμισης της θεσμικής διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, γιατί στην ουσία συνιστά μια ανούσια ταυτολογία, όπου αναφέρονται ως δέοντα τα επίδικα της ερώτησης που τέθηκε στο υπουργείο» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«To ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτειακό και όχι τόσο πολιτικό. Δόκιμοι που σήμερα είναι αξιωματικοί, οι οποίοι πληρώνονται για να εφαρμόζουν τον νόμο, μου έλεγαν συνεχώς πως δεν δεσμεύονται ούτε από τον ανθρώπινο ούτε από τον θεϊκό νόμο» σημειώνει στην «Εφ.Συν.» η Αναστασία Τσουκαλά, υπογραμμίζοντας πως «το πρόβλημα κατά κύριο λόγο δεν σχετίζεται με τους επισκέπτες καθηγητές της Σχολής Αξιωματικών αλλά με τους ίδιους τους εκπαιδευτές της ΕΛ.ΑΣ. που συγχρωτίζονται τις περισσότερες ώρες με τους δόκιμους. Η καρδιά της ΕΛ.ΑΣ. είναι η πηγή του προβλήματος και όχι τόσο οι ίδιοι οι φοιτητές».

Υπενθυμίζεται πως η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και ο πρώην υπουργός Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχει διασύνδεση της Ελληνικής Αστυνομίας με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Λευκό ήταν βέβαια και το πόρισμα για την ακροδεξιά στον στρατό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)