to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:45 | 23.03.2014

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Φάμπιο Αμάτο: Έκπληξη των εκλογών η Ευρωπαϊκή Αριστερά

Η Αριστερά θα δώσει τη μάχη για την ανατροπή των συσχετισμών, για μια νέα Ευρώπη, δημοκρατική, αλληλέγγυα και δίκαιη


«Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα αποτελέσει την έκπληξη των ευρωεκλογών και αυτό θα το οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό στη συνέπεια των αγώνων μας, που συμβολίζει η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν», τόνισε στην «Αυγή» ο Φάμπιο Αμάτο, ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και υποψήφιος του ψηφοδελτίου «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» στη Περιφέρεια της Κεντρικής Ιταλίας.

Συνέντευξη στον Αργύρη Παναγόπουλο

******

* Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές...

Υπάρχει μια γενική ευφορία ανάμεσα στο Αριστερά κόμματα του Ευρωπαϊκού Νότου και όχι μόνο ότι θα έχουμε θετικά εκλογικά αποτελέσματα. Η Αριστερά σε όλες τις χώρες έδωσε και δίνει μια πραγματικά πολιτική και κοινωνική μάχη εναντίον της λιτότητας, της καταστροφής του κοινωνικού κράτους, της κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί τη μόνη πολιτική δύναμη που έχει μια ξεκάθαρη πρόταση για να βγούμε από την κρίση.

Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, δίνοντας ένα ράπισμα στους εγχώριους και ξένους δυνάστες του ελληνικού λαού, στην Ισπανία η Αριστερά ετοιμάζεται να διπλασιάσει τα ποσοστά της, στην Πορτογαλία τα δύο Αριστερά κόμματα που συμμετέχουν στο GUE θα πλησιάσουν ή θα ξεπεράσουν το 20%, στη Γαλλία το Μέτωπο της Αριστεράς και στη Γερμανία το Die Linke στοχεύουν σε καλά αποτελέσματα, ενώ έχουμε και σε μια σειρά χώρες σημαντικές εξελίξεις για την Αριστερά, όπως στην Ιρλανδία και τη Σλοβενία, χάρις στην επιμονή του Αλέξη Τσίπρα και το μεγάλο κύρος που προσφέρει η υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος μας είναι η ανοικοδόμηση της Ευρώπης διαμέσου μιας ευρωπαϊκής επαναδιαπραγμάτευσης - διαγραφής του χρέους, την κατάργηση του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού και ένα σχέδιο για την ανάκαμψη με δημόσιες επενδύσεις για τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας και τον οικολογικό σχεδιασμό της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η συστημική κρίση απαιτεί ριζοσπαστικές λύσεις και αυτές τις προτείνει μόνο η Αριστερά. Όπως λέτε και στην Ελλάδα, «ή εμείς ή αυτοί»! Η Μέρκελ θα έχει δύο υποψηφίους, τον Γιούνκερ και τον Σουλτς, υπάρχει ο κίνδυνος της ανόδου της Άκρας Δεξιάς, των λαϊκιστών και της αποχής. Η Αριστερά θα δώσει τη μάχη για την ανατροπή των συσχετισμών και για μια νέα Ευρώπη, δημοκρατική, αλληλέγγυα και δίκαιη.

* Τα μέσα ενημέρωσης δίνουν την εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση Ρέντσι μπαίνει δυναμικά στο πολιτικό στίβο...

Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε με τις πλέον χαρακτηριστικές πολιτικές της παλιάς Χριστιανικής Δημοκρατίας προσπαθώντας να εξαγοράσει την ψήφο των πολιτών, υποσχόμενη αυξήσεις για αρκετούς εργαζόμενους, που φθάνουν τα 80 ευρώ τον μήνα από την 1η Μαΐου, τον μήνα δηλαδή που θα στηθούν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές και σε ένα τμήμα της Αυτοδιοίκησης. Την ίδια στιγμή αύξησε το πρεκαριάτο(σ.σ.: επισφαλώς εργαζόμενοι) κατά ένα έτος, κυρίως ανάμεσα στους νέους εργαζόμενους.

Οι επισκέψεις του Ρέντσι στον Ολάντ και τη Μέρκελ δεν διάφεραν σε τίποτε από αυτές του Σαμαρά, τον Ραχόι και του Πάσος Κοέλιο. Ο Ρέντσι υπόσχεται ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα, το χρέος, τις (αντι)μεταρρυθμίσεις. Προσπαθούν να δελεάσουν τους ψηφοφόρους χωρίς να μπαίνουν στην ουσία της κρίσης και τη διάσωση της κοινωνίας μας.

Μετά τις εκλογές θα παρουσιάσουν τον λογαριασμό στους πολίτες, αφού, για παράδειγμα, ήδη ακούστηκαν οι πρώτες φωνές για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά περίπου 85.000 άτομα. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι οι περικοπές και η διάλυση του δημοσίου τομέα αποτελούν στρατηγικό στόχο της λιτότητας. Στην Ευρώπη και κυρίως στον Ευρωπαϊκό Νότο εφαρμόζεται μια καθαρά ταξική πολιτική, που διαλύει τη μεσαία τάξη και φτωχοποιεί τεράστια κομμάτια του πληθυσμού. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πληρώνουν το κόστος της κρίσης, ενώ οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι ακόμη και χάρη στη φοροδιαφυγή.

* Στην Ιταλία η Αριστερά ετοιμάζεται να δώσει ενωμένη τη μάχη των ευρωεκλογών...

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός από τη δημιουργία του ψηφοδελτίου «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα». Για αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όλοι τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προσωπική συνεισφορά του Αλ. Τσίπρα στη δημιουργία του ψηφοδελτίου είναι τεράστια. Επίσης θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους διανοουμένους που πήραν την πρωτοβουλία και κυρίως τη Μπάρμπαρα Σπινέλι. Ο γραμματέας της Επανίδρυσης Πάολο Φερέρο είχε προτείνει από το προηγούμενο έτος την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα και η πρωτοβουλία των διανοούμενων ήρθε να συμπληρώσει αυτό που θέλαμε.

Το ψηφοδέλτιο όμως αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες εξαιτίας της ανελεύθερης και αντιδημοκρατικής ιταλικής νομοθεσίας, που απαιτεί 150.000 υπογραφές για την παρουσίασή του, εκ των οποίων 3.000 υπογραφές σε κάθε περιφέρεια, ακόμη και σε αυτές που έχουν πληθυσμό κάτω από εκατό χιλιάδες.

Η Κομμουνιστική Επανίδρυση έχει ριχτεί με πάθος στη συγκέντρωση των υπογραφών, μαζί με χιλιάδες άλλους ακτιβιστές από συλλόγους και κινήματα και στελέχη άλλων αριστερών πολιτικών οργανώσεων και κομμάτων. Μέχρι σήμερα έχουμε συγκεντρώσει πάνω από 50.000 υπογραφές.

Αυτό όμως που μας έχει προκαλέσει έκπληξη είναι η συμμετοχή του κόσμου και το πάθος του να δει την Αριστερά ενωμένη να αντιπαλεύει τη λιτότητα, τον νεοφιλελευθερισμό και την αριστερά των «πλατιών συμμαχιών» με τη Δεξιά, που καταστρέφουν τη χώρα μας.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί φοβούνται το ψηφοδέλτιό μας, γιατί καταλαβαίνουν ότι από τη στιγμή που η πολιτική Αριστερά σταθεί στα πόδια της μπορεί να ανοίξει ένας άλλος κύκλος μαζικών πολιτικών και κοινωνικών αγώνων. «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» αποτελεί μια πραγματικά ανατρεπτική πρόκληση, ακόμη και από τη σύνθεση του ψηφοδελτίου της. Η Επανίδρυση δίνει τη μάχη με όλο τον κόσμο των κινημάτων και των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στο πρωτοφανές για την ευρύτητά του ψηφοδέλτιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)