to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φάμελλος για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

«Το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ενσωματώσει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ ως βασικές αρχές για τη διαχείριση του νερού και των υδατικών πόρων» τονίζει σε δήλωση του ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Αναλυτικά η δήλωση του:

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι αφιερωμένη στην αξία του νερού και στα πολλαπλά οφέλη που παρέχει στην καθημερινότητα, στην κοινωνία, στον πολιτισμό μας. Ως αναντικατάστατος φυσικός πόρος, το νερό δεν είναι μόνο συντελεστής παραγωγής αλλά αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, την αξιοπρεπή διαβίωση και την υγεία, τα οικοσυστήματα και το περιβάλλον.

Σήμερα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης αλλά και της παράλληλης κλιματικής κρίσης, η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών συστημάτων, που θα διασφαλίζει τόσο τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών όσο και την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, είναι αναγκαία όσο ποτέ.

Δυστυχώς, στον τομέα αυτό, η χώρα μας, παρά την πρόοδο που είχε συντελεστεί την περίοδο 2015-2019, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με νέες καθυστερήσεις και ολιγωρίες. Η 2η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής και η 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων πλημμύρας καθυστερούν, όπως επίσης καθυστερούν και τα Περιφερειακά Σχέδια προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, που αποτελούν εθνική και περιφερειακή υποχρέωση από το 2016, αλλά και κρίσιμο υπόβαθρο για τον στρατηγικό σχεδιασμό νέων επενδύσεων θωράκισης της χώρας και των βασικών της λειτουργιών.

Οι νέες αναγκαιότητες που απορρέουν από την εφαρμογή της Οδηγίας για το Πόσιμο Νερό απαιτούν την περαιτέρω ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης και των ΔΕΥΑ για τη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης και των δημόσιων λειτουργιών παρακολούθησης όλων των παραμέτρων. Σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και τις ανάγκες της χώρας μας, παρατηρούμε σοβαρές ελλείψεις και καθυστερήσεις, με ευθύνη της κυβέρνησης, στην εφαρμογή του πλαισίου κοστολόγησης και στην τιμολόγηση υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση των φορέων υπηρεσιών νερού, τη διασφάλιση της πρόσβασης σε υπηρεσίες νερού για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη θέσπιση κοινωνικού και οικολογικού τιμολογίου, αλλά και τη μείωση των απωλειών νερού από τα δίκτυα. Η κυβέρνηση επαναφέρει παράλληλα στο προσκήνιο την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης των δήμων ενώ αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και στην ολοκλήρωση δρομολογημένων, από την περίοδο 2015-2019, έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων που αποτελούν ευρωπαϊκή υποχρέωση και είχαν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Λυμάτων.

Η συνεχιζόμενη, με όλο και μεγαλύτερη ένταση, πανδημία μάς δείχνει ότι απαιτείται επανασχεδιασμός μιας συνεκτικής πολιτικής και στα θέματα υποδομών νερού αλλά και στα θέματα υδατικών πόρων και οικοσυστημάτων. Μία πολιτική που θα βασίζεται σε ισχυρή διοίκηση και αυτοδιοίκηση προκειμένου επιτέλους η χώρα μας να προχωρήσει μπροστά, χωρίς παλινωδίες και αναχρονισμούς, με σύγχρονα εργαλεία που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις. Η συρρίκνωση των υπηρεσιών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιορίζουν την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα υπηρεσιών, την καινοτομία και λειτουργούν εις βάρος των συμφερόντων και των πολιτών και της οικονομίας και παραγωγής.

Η διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικό πόσιμο νερό και αντίστοιχης ποιότητας υποδομές, η ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, ο σχεδιασμός με βάση τις απαιτήσεις και τις παραμέτρους της κλιματικής κρίσης, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων, οι υποδομές και τα κίνητρα για εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση και κυκλική οικονομία και στον τομέα του νερού αποτελούν αναγκαίες παρεμβάσεις για την πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας μας αλλά και την ποιότητα της ζωής και του περιβάλλοντος. Το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει ενσωματώσει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030 ως βασικές αρχές για τη διαχείριση του νερού και των υδατικών πόρων στο πρόγραμμα της προοδευτικής διακυβέρνησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)