to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:15 | 26.09.2019

Πολιτική

«Fake news από τη Ν.Δ. και πλήρης ανατροπή θέσης από το ΚΙΝΑΛ για την ψήφο των αποδήμων»

Τι δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Ραγκούσης στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος


  • Γιώργος Κατρούγκαλος: Σε fake news και θεσμικές ταχυδακτυλουργίες βασίζεται η επιχειρηματολογία της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων
  • Την πλήρη ανατροπή της ιστορικής θέσης του ΠΑΣΟΚ για την ψήφο των αποδήμων παραδέχτηκε ο Εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Α. Λοβέρδος μετά από ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση

Για “πλήρη ανασκευή των αρχικών ισχυρισμών της Ν.Δ.” όσον αφορά στην ψήφο των αποδήμων, έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Γενικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ την ίδια στιγμή πλήρη ανατροπή των θέσεων του ΠΑΣΟΚ από το ΚΙΝΑΛ παραδέχτηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος μετά από σχετική ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση, Τομεάρχη Προστασία του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε εντελώς αστήρικτο τον ισχυρισμό της Ν.Δ. ότι η ψήφος των αποδήμων τάχα αφορά μόνον τριακόσιες χιλιάδες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους που βρίσκονται εκτός Ελλάδας. “Αυτό το νούμερο είναι παντελώς ανύπαρκτο. Δεν ξέρω από ποιο καπέλο ταχυδακτυλουργού έχει βγει”, υποστήριξε. Και συνέχισε: “Κάθε Έλληνας, οποιοσδήποτε έχει ελληνική ιθαγένεια, έχει δικαίωμα ψήφου. Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους δεν είναι μια πρόσθετη προϋπόθεση ή υποχρέωση. Για όποιον είναι Έλληνας, και γραμμένος σε ένα δημοτολόγιο, η μεταφορά από το δημοτολόγιο στους εκλογικούς καταλόγους είναι αυτοδίκαιη και αυτόματη. Άρα, πόσοι Έλληνες έχουν δυνητικά το δικαίωμα να ψηφίσουν και βρίσκονται στο εξωτερικό; Η απάντηση είναι μία άλλη Ελλάδα. Στο ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να διευκολυνθούν να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού και ήμασταν η μόνη κυβέρνηση σε σαράντα χρόνια μεταπολίτευσης που συγκροτήσαμε νομοπαρασκευαστική επιτροπή, στην οποία δεν συμμετείχαν ειδικοί μόνο των δικών μας απόψεων, η οποία διαμόρφωσε και τη σχετική πρόταση νόμου. Η πρότασή μας προβλέπει μέχρι δώδεκα βουλευτές εξωτερικού”.

“Η πρόταση μας αυτή αλλά και η θέση μας για «κλειστή» κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε οι ψήφοι των αποδήμων να καταταμετρώνται αυτοτελώς, χωρίς να προσμετρώνται στο γενικό αποτέλεσμα της επικράτειας, είναι σύμφωνη με τις κατευθύνσεις της Επιτροπής Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ικανοποιεί τόσο την ανάγκη πολιτικής έκφρασης των αποδήμων, αλλά και εξασφαλίζει την μη αλλοίωση του χαρακτήρα του εκλογικού σώματος”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Γ. Κατρούγκαλος.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της ίδιας επιτροπής και σε ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση, ο Εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Αν. Λοβέρδος παραδέχθηκε ότι η προσέγγιση των απόψεων που διατύπωσε με αυτές της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας συνιστά πλήρη ανατροπή των πάγιων θέσεων που είχε το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά για το θέμα.

Στη στιχομυθία του με τον κ. Λοβέρδο, ο Γ. Ραγκούσης διερωτάται χαρακτηριστικά: "Γιατί από το 2001 που έχει προσδιοριστεί η συγκεκριμένη διάταξη του Συντάγματος (σ.σ. για την ψήφο των αποδήμων) και μέχρι τουλάχιστον το 2012, όταν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία συγκέντρωναν πάνω από διακόσιες ψήφους, δεν είχε ψηφιστεί ο νόμος;". "Η ειλικρίνεια είναι απολύτως σεβαστή, βέβαια, και με χαρά την υποδέχομαι, απλώς εγώ επισημαίνω, ότι αυτό είναι ριζική αλλαγή θέσης της ιστορικής θέσης που είχε το ΠΑΣΟΚ", συμπληρώνει.

Αναλυτικά απόσπασμα από τη σχετική τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου:

“Η δεύτερη παρέκβαση που θα κάνω αναφέρεται στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων. Προσέξτε! Μπορούμε να έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές θέσεις, προϋπόθεση όμως για τον διάλογο είναι να μην αμφισβητούνται τα γεγονότα, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει κανενός είδους ορθολογική ανταλλαγή απόψεων. Πού έχει ξεκινήσει η συζήτηση, σε ποιο υποτιθέμενο γεγονός έχει ξεκινήσει η συζήτηση και η επιχειρηματολογία από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας ως προς την ψήφο των αποδήμων; Από το γεγονός ότι τάχα αφορά τριακόσιες χιλιάδες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό το νούμερο είναι παντελώς ανύπαρκτο. Δεν ξέρω από ποιο καπέλο ταχυδακτυλουργού έχει βγει. Υπολογίζουμε ότι τριακόσιες χιλιάδες είναι περίπου οι Έλληνες που άφησαν τη χώρα τον καιρό της κρίσης και ούτε το Υπουργείο Εσωτερικών ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών είναι αυτήν τη στιγμή σε θέση να μας πει πόσοι Έλληνες βρίσκονται στο εξωτερικό. Άρα, ουσιαστικά έχετε κατασκευάσει ως βάση της επιχειρηματολογίας σας ένα fake news. Δεν πρέπει να γίνεται έτσι η συζήτηση για τα σοβαρά πράγματα.  Και όχι μόνο είναι ανύπαρκτο αυτό το νούμερο, αλλά ουσιαστικά έτσι όπως το προβάλετε αναιρείτε την ουσία του θέματος, που ποια είναι; Κάθε Έλληνας, οποιοσδήποτε έχει ελληνική ιθαγένεια έχει δικαίωμα να ψηφίζει. Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους δεν είναι μια πρόσθετη υποχρέωση. Όποιος είναι Έλληνας, είναι γραμμένος σε ένα δημοτολόγιο και η μεταφορά από το δημοτολόγιο στους εκλογικούς καταλόγους είναι αυτοδίκαιη και αυτόματη. Άρα, πόσοι Έλληνες έχουν δυνητικά το δικαίωμα να ψηφίσουν και βρίσκονται στο εξωτερικό; Η απάντηση είναι μία άλλη Ελλάδα.  Κάθε φορά που οι Υπουργοί Εξωτερικών πηγαίναμε και μιλούσαμε σε ομογενείς, αυτό τους λέγαμε, ότι η Μελβούρνη είναι η τρίτη ελληνική πόλη στον κόσμο, ότι εσείς που είστε έξω είστε ουσιαστικά μια άλλη Ελλάδα. Αυτό είναι, λοιπόν, δυνητικά το μέγεθος του εκλογικού σώματος. Αποσιωπάτε, λοιπόν, αυτήν την πραγματικότητα και θέλετε να μεταφέρετε τη συζήτηση σε ένα επίπεδο που δεν είναι αληθινό. Δεν γίνεται, όμως, με ψέματα και με ιδεολογήματα η σοβαρή συζήτηση επί των θεσμών.
Και επειδή μας ενδιαφέρει πολύ η ψήφος των αποδήμων, είμαστε η μόνη κυβέρνηση σε σαράντα χρόνια Μεταπολίτευσης που όσο ήμασταν κυβέρνηση συγκροτήσαμε επιτροπή ειδικών, στην οποία δεν συμμετείχαν ειδικοί μόνο των δικών μας απόψεων -ο Νίκος Αλιβιζάτος ήταν μεταξύ αυτών των ειδικών- η οποία κατέθεσε πρόταση, η οποία είναι αυτούσια αυτή που καταθέσαμε ως πρόταση νόμου.  Και εμείς είμαστε αυτοί που για να μην υπάρχει κανένα σημείο κενό και ως προς το ζήτημα του Συντάγματος, καταθέσαμε πρόταση για προσθήκη νέας παραγράφου. Άρα, εμείς είμαστε αυτοί που ασχοληθήκαμε με την ψήφο των αποδήμων και όχι εσείς, αλλά πρέπει να γίνει με τον τρόπο που το λύνει η Ευρώπη.
Ξέρετε ότι υπάρχει η Επιτροπή της Βενετίας, η οποία είναι το όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία εκφράζει τις θέσεις της επί των θεμάτων των θεσμών, η οποία έχει δώσει την κατεύθυνση να ψηφίζουν οι απόδημοι, αλλά σε ένα σύστημα κλειστής εκπροσώπησης. Γιατί αυτό; Το δείχνει ξεκάθαρα η περίπτωση της Ιρλανδίας. Αν εμείς λέμε ότι υπάρχει μία Ελλάδα έξω από την Ελλάδα, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν τρεις και τέσσερις Ιρλανδίες, γιατί η ιρλανδική διασπορά ξεκίνησε από τις αρχές του 19ου αιώνα με τη μεγάλη πείνα. Η Ιρλανδία απαγορεύει απολύτως στους απόδημους την ψήφο. Εμείς δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί, γιατί ακριβώς σεβόμαστε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων ομογενών να ψηφίζουν και κυρίως θέλουμε να κρατηθούν οι δεσμοί των συμπατριωτών μας με την πατρίδα.
Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, η πρότασή μας είναι αυτή που έχουν υιοθετήσει προ πολλού -δεν είμαστε εμείς που θα ανακαλύψουμε ούτε τον τροχό ούτε την Αμερική- χώρες με αντίστοιχο προφίλ διασποράς, όπως η δική μας, όπως είναι η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Γαλλία. Οι Πορτογάλοι απόδημοι εκλέγουν τέσσερις Βουλευτές εξωτερικού που τους εκπροσωπούν, οι Ιταλοί τέσσερις, οι Γάλλοι έντεκα, μεγαλύτερη χώρα και με μεγαλύτερη Βουλή. Η πρότασή μας προβλέπει μέχρι δώδεκα.
Άρα, εμείς έχουμε πει την αλήθεια για το τι προβλέπει το Σύνταγμα, ποιο είναι δυνητικά το εκλογικό σώμα και εμείς είμαστε αυτοί που καταθέσαμε την πρόταση που ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, να γίνει σοβαρή συζήτηση, αλλά να μην γίνει ούτε βασισμένη σε fake news ούτε σε ψευδείς ισχυρισμούς”.

Απόσπασμα από τη στιχομυθία του Γ. Ραγκούση με τον Αν. Λοβέρδο:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Θα ήθελα, επειδή βλέπω τον αγαπητό Ανδρέα Λοβέρδο για δεύτερη φορά να επιχειρηματολογεί, να θέσω την εξής ερώτηση: Τότε, γιατί από το 2001 που έχει προσδιοριστεί η συγκεκριμένη διάταξη του Συντάγματος και μέχρι τουλάχιστον το 2012, που ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία είχαμε πάνω από διακόσιες ψήφους, δεν είχε ψηφιστεί ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής): Αγαπητέ φίλε Γιάννη, εγώ μιλάω με ειλικρίνεια, γιατί και εγώ ήμουν ένας από εκείνους του κόμματός μου που είχαν αποκρούσει τη λύση αυτή και είχαμε κάνει λάθος. Εγώ κάνω αυτοκριτική.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Άρα, υπάρχει αλλαγή θέσης, σε σχέση με τη θέση του ΠΑΣΟΚ τη διαχρονική.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής): Οι θέσεις που υποστηρίζουμε είναι θέσεις σωστές, συνταγματικά δόκιμες και αν υπάρχει λόγος αυτοκριτικής, εγώ την κάνω την αυτοκριτική μου.

Θα έλεγα ότι για τη θεματολογική ενότητα που συζητάμε σήμερα, η παράταξή σας, Γιάννη μου, χρωστάει αυτοκριτική σε δέκα σημεία. Αυτή η ειλικρίνεια βοηθάει στην περίπτωση αυτή.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αν επιτρέπετε, κυρία Πρόεδρε, η ειλικρίνεια είναι απολύτως σεβαστή και με χαρά την υποδέχομαι, απλώς εγώ επισημαίνω, αγαπητέ Ανδρέα, ότι αυτό είναι ριζική αλλαγή θέσης της ιστορικής θέσης που είχε το ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής): Προς την κατεύθυνση της απόλυτα σωστής θέσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)