to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:41 | 22.07.2017

πηγή: factchecker.gr

Κοινωνία

Fake news: Απαγόρευσαν την κυκλοφορία σε όσους είναι κάτω από 1,60 στην Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με είδηση που κυκλοφόρησε σε «έγκυρο» ηλεκτρονικό ΜΜΕ και αναπαράχθηκε από άλλα, λόγω της πρόσφατης σφοδρής βροχόπτωσης στη Κωνσταντινούπολη, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία σε όσους έχουν ύψος κάτω από 1,60.


Στο protothema.grnewsit.grkatohika.grependitislive.gr κτλ, διαβάζουμε:

Ποια είναι η αλήθεια;

Στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκαν σφοδρές καταιγίδες και μέσα σε δύο ώρες έπεσαν 65 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ την πόλη χτύπησαν 6726 κεραυνοί. Πλημμύρισαν δρόμοι, ανισόπεδοι κόμβοι και παγιδεύτηκαν αυτοκίνητα. Οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες να αποφύγουν τη κυκλοφορία στους δρόμους εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη. Σε πολλά ελληνικά δημοσιεύματα μάλιστα, πληροφορούμαστε πως απαγορεύτηκε η κυκλοφορία σε όσους δεν είναι αρκετά… ψηλοί!

Στη πράξη όμως, ουδείς απαγόρευσε τη κυκλοφορία στους λιγότερο ψηλούς κατοίκους της Πόλης. Όλα ξεκίνησαν από τη δήλωση ενός Τούρκου μετεωρολόγου, του Hussein Öztel, ο οποίος διατύπωσε δημόσια αυτή την άποψη, δηλαδή ότι άτομα κάτω του 1,60, καλό είναι να αποφεύγουν να κυκλοφορούν λόγω της υψηλής στάθμης των υδάτων.

Η σύσταση του Öztel ωστόσο, αντιμετωπίστηκε με γερές δόσεις χιούμορ από τα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα όπως πληροφορούμαστε από τη Hurriyet τη Milli Gazete και το CNN Turk.

Πέρα από κάποιες συστάσεις των αρχών της Κωνσταντινούπολης για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και ορισμένες προληπτικές εκκενώσεις, ουδείς απαγόρευσε τη κυκλοφορία σε κανέναν. Η είδηση για «απαγόρευση κυκλοφορίας σε άτομα κάτω του 1,60» που μεταδόθηκε από ελληνικά ΜΜΕ, ανάγει τη προέλευσή της σε σχόλιο ενός Τούρκου μετεωρολόγου -που «τρολαρίστηκε» δεόντως- και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τη πραγματικότητα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)