to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:06 | 06.10.2022

Πολιτική

«Φαγοπότι»: Νοίκιασαν ταλαιπωρημένα λεωφορεία για 120.000€ αντί να πάρουν καινούρια με 200 χιλιάδες

Η εφημερίδα Δημοκρατία αποκαλύπτει ότι Μητσοτάκης και Καραμανλής νοίκιασαν για τις αστικές συγκοινωνίες μεταχειρισμένα λεωφορεία με βλάβες και μισό έως ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα επάνω τους - «Στα λεωφορεία, εκτός από συνωστισμούς, παρανομίες και αντισυνταγματικότητες έχουμε και μεγάλο "φαγοπότι"», σημειώνει ο Ν. Παππάς, τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Σπατάλη ύψους 34.794.648 € για τρίχρονη μίσθωση μεταχειρισμένων οχημάτων από τον υπ. Μεταφορών, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Δημοκρατία. Τα έγγραφα που αποκαλύπτει η εφημερίδα αφορούν τις συμβάσεις μίσθωσης λεωφορείων από την ΟΣΥ και αποδεικνύουν ότι:

- Πρώτον, παρά το γεγονός ότι οι συμβάσεις αφορούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος, ο κ. Καραμανλής επί 1,5 χρόνο τις κρατά στο σκοτάδι. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση ζήτησε, μέσω αίτησης κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή, ήδη από τον Απρίλιο του 2021, οπότε υπεγράφησαν, να δημοσιευθούν.

- Δεύτερον, ο υπουργός Μεταφορών -όπως γίνεται ξεκάθαρο από την ανάγνωση των συμβάσεων- είχε σοβαρούς λόγους να θέλει να τις κρατήσει κρυφές, καθώς καθένας καταλαβαίνει ότι απέχουν πολύ από το να χαρακτηρίζονται συμφέρουσες για το Δημόσιο.

Με τις τρεις συμβάσεις, το Ελληνικό Δημόσιο μέσω της ΟΣΥ σπαταλά συνολικά 34.794.648 ευρώ για τη μίσθωση μόνο για τρία χρόνια 293 μεταχειρισμένων λεωφορείων. Δηλαδή, τα νοικιάζει με ένα ποσό 118.763 ευρώ καθένα, όταν το ίδιο το Δημόσιο παραδέχεται, μέσω του εγγράφου που έστειλε στο Ελεγκτικό Συνέδριο (και αποκάλυψε στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 η «δημοκρατία») ότι «η τιμή ενός καινούργιου λεωφορείου όμοιου με τα προς προμήθεια λεωφορεία στην ευρωπαϊκή αγορά είναι περίπου 210.000 ευρώ»!

Εν ολίγοις, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών ενέκρινε να δοθούν 118.763 ευρώ ανά λεωφορείο, το οποίο μάλιστα, βάσει των όρων της σύμβασης, μπορεί να είναι -και είναι- έως και 12 ετών, όταν για την αγορά του ίδιου λεωφορείου, αλλά καινούργιου, το κόστος ανέρχεται σε 210.000 ευρώ έκαστο!

Ν. Παππάς: «Μητσοτάκης - Καραμανλής νοίκιασαν πολυμεταχειρισμένα οχήματα για 120 χιλιάδες ευρώ, αντί να πάρουν καινούρια για 200 χιλιάδες»

Ο Νίκος Παππάς, τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τονίζει με αφορμή το δημοσίευμα της «Δημοκρατίας»:

«Στα λεωφορεία, εκτός από συνωστισμούς, παρανομίες και αντισυνταγματικότητες έχουμε και μεγάλο «φαγοπότι». Σήμερα η εφημερίδα Δημοκρατία αποκαλύπτει ότι Μητσοτάκης και Καραμανλής νοίκιασαν για τις αστικές συγκοινωνίες μεταχειρισμένα λεωφορεία με βλάβες και μισό έως ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα επάνω τους.

Και τα νοίκιασαν για 120.000 ευρώ το ένα  για τρία χρόνια. Όταν ένα καινούριο όχημα κάνει 200.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει εξηγήσεις, είναι υπόλογη σε ευθύνες».

Η ανακοίνωση-απάντηση του υπουργείου Μεταφορών 

Ανακοίνωση-απάντηση τόσο στο δημοσίευμα της «δημοκρατίας» όσο και στις δηλώσεις του Ν. Παππά εξέδωσε το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, στην οποία αναφέρει τα εξής: 

«Στη συστηματική προσπάθεια που κάνουμε τα τελευταία τρία χρόνια για να αυξήσουμε τα λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας, ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα που χρησιμοποιούμε είναι η μέθοδος του leasing. Έτσι, ενώνοντας δυνάμεις με τον ιδιωτικό τομέα, καταφέραμε να έχουμε διαθέσιμα καθημερινά 293 επιπλέον λεωφορεία.

Σημειώνουμε τα εξής:

-       Εν μέσω πανδημίας, επιλέξαμε λύσεις που μπορούσαν να αποδώσουν άμεσα αποτελέσματα. Διαγωνισμός για νέα λεωφορεία έχει ήδη προκηρυχθεί, όμως εξ ορισμού είναι πολύ πιο χρονοβόρος, ενώ -ούτως ή άλλως- δεν υπήρχαν διαθέσιμα νέα λεωφορεία στην αγορά.

-       Η μέθοδος του leasing είναι διεθνώς αποδεκτό ότι είναι η πλέον συμφέρουσα οικονομικά, αφού στο κόστος της συμπεριλαμβάνεται και το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων συντήρησης. Συγκεκριμένα, το κόστος συντήρησης ενός λεωφορείου leasing κυμαίνεται στα 8.000 ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που για ένα τυπικό όχημα της ΟΣΥ φθάνει τα 25.200 ευρώ. Συνεπώς, στα 293 λεωφορεία η εξοικονόμηση μόνο από τη συντήρηση είναι μεγαλύτερη από 5 εκατομμύρια ευρώ και στην τριετία το Ελληνικό Δημόσιο εξοικονομεί πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ.

-       Όλα τα λεωφορεία που προμηθευτήκαμε με αυτή τη μέθοδο, είναι πιο σύγχρονα από όσα οχήματα του ΟΑΣΑ ήδη κυκλοφορούσαν στο δρόμο, απολύτως ασφαλή και λειτουργικά.

-        Και βέβαια, όλες οι σχετικές διαδικασίες και συμβάσεις έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

-        Εφαρμόζοντας το ολοκληρωμένο σχέδιό μας, έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τα λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας από 850 σε 1300. Έτσι, η Αθήνα -όπως και η Θεσσαλονίκη- είναι από τις ελάχιστες πόλεις σε όλο τον κόσμο που αύξησαν τους στόλους των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς τους εν μέσω πανδημίας. Η προσπάθειά μας, ασφαλώς, συνεχίζεται γιατί μένουν πολλά σημαντικά βήματα να γίνουν ακόμα».

«Κάθε κριτική από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», τονίζει το υπουργείο Μεταφορών «είναι απολύτως σεβαστή, όμως η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη: Η επιλογή του leasing έδωσε άμεσες λύσεις που είχαν ανάγκη οι πολίτες της Αθήνας και, ταυτοχρόνως, είναι απολύτως συμφέρουσα οικονομικά».

Και προσθέτει «Όσο για εκείνους που επιχειρούν να κάνουν πολιτικό θόρυβο με το θέμα, ας μας ξεκαθαρίσουν τελικά πώς γίνεται το εξής: Οι ίδιοι που, δήθεν, ανησυχούσαν ότι χρειάζονται περισσότερα λεωφορεία στο δρόμο, τώρα μας κατηγορούν επειδή τα έχουμε αυξήσει; Όταν μάλιστα επί των ημερών τους, δεν προστέθηκε στο στόλο του ΟΑΣΑ ούτε ένα όχημα, δεν προσελήφθη ούτε ένας εργαζόμενος και το μόνο που αύξησαν ήταν η τιμή των εισιτηρίων; Έχει και ο πολιτικός καιροσκοπισμός τα όριά του!».

Νίκος Παππάς: «Ομολογία ενοχής των Μητσοτάκη και Καραμανλή»

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του κ. Κ. Καραμανλή, ανταπάντησε ο Νίκος Παππάς με μια σύντομη και αιχμηρή δήλωση:

«Το σχόλιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Κ. Καραμανλή, σε σχέση με τα πολυμεταχειρισμένα λεωφορεία που νοικιάστηκαν πανάκριβα μέσω leasing, αποτελεί ομολογία ενοχής.

Θα ήταν άξιο σχολιασμού αν ο κ. Καραμανλής είχε αναλάβει πριν έναν, τρεις ή έξι μήνες.

Είναι όμως εδώ και τρία χρόνια ο υπουργός των απευθείας αναθέσεων, του πανάκριβου leasing και των γαντιών που αγόρασε από ενα επιπλάδικο στις Σέρρες.

Θα του λέγαμε να μην εκτίθεται, αλλά πλέον αυτό δεν είναι εφικτό».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)