to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:46 | 02.03.2021

Κοινωνία

Το Facebook λογόκρινε τις φωτογραφίες των Λώλου, Μπόλαρη και Παρτσάλη από τη συγκέντρωση για τον Δημ. Κουφοντίνα

Το facebook «ξαναχτύπησε» με λογοκρισία αναρτήσεων για την υπόθεση της απεργίας πείνας του Δημ. Κουφοντίνα, αυτή τη φορά «κατεβάζοντας» τις φωτογραφίες επαγγελματιών φωτογράφων από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Σύνταγμα, χθες Δευτέρα 1η Μαρτίου - «Τέτοιες κινήσεις απειλούν ευθέως την ελευθερία του λόγου, οφείλουν να παρέμβουν οι δημοσιογραφικές ενώσεις», το σχόλιο του Μάριου Λώλου στο left.gr - Το μεσημέρι της Τρίτης ο κύριος... Αλγόριθμος του facebook άφησε τις αναρτήσεις να ξαναγίνουν ορατές


(νεότερη ενημέρωση: το μεσημέρι της Τρίτης, ο κύριος... Αλγόριθμος του facebook άφησε να γίνουν ορατές οι αναρτήσεις του Μάριου Λώλου, της Τατιάνας Μπόλαρη και του Λευτέρη Παρτσάλη - στη δεύτερη μάλιστα το facebook την ειδοποίησε κιόλας ότι «συγνώμη λάθος...»)

Ο Μάριος Λώλος, ο γνωστός επαγγελματίας φωτορεπόρτερ, που έχει υπάρξει και επί χρόνια πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) δημοσίευσε μερικές από τις φωτογραφίες που τράβηξε από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα το απόγευμα της Δευτέρας 1/3 στο Σύνταγμα, με ειδησεογραφική περιγραφή, όπως κάνει και με άλλα γεγονότα που καλύπτει. Πριν περάσει ούτε μισή ώρα, η πλατφόρμα είχε «κατεβάσει» την ανάρτηση, ενώ επέβαλε στον ίδιο και.... 24ωρο αποκλεισμό από τη δυνατότητα να κάνει αναρτήσεις ή να έχει αλληλεπίδραση με άλλους χρήστες (like κ.λπ.).

Το πιθανότερο είναι ότι η ανάρτηση κατέβηκε ύστερα από μαζικά report, ενώ η «ποινή» του 24ωρου αποκλεισμού ήρθε επειδή το facebook είχε ήδη κατεβάσει προηγούμενη ανάρτησή του, με παρόμοιο θέμα. 

Φυσικά, η κίνηση του facebook προκάλεσε απλώς... τσουνάμι αναδημοσιεύσεων των λογοκριμένων φωτογραφιών από την πολύ μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης - υπολογίζεται πως συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι - το απόγευμα της Δευτέρας στο Σύνταγμα.

Το μήνυμα που εμφανίστηκε στον Μάριο Λώλο από το facebook για να «δικαιολογηθεί» η λογοκρισία  - Η δημοσίευση δεν ανέφερε καν το όνομα του γνωστού απεργού πείνας...

«Είναι ζήτημα ελευθερίας του λόγου - Πρέπει να παρέμβουν οι δημοσιογραφικές ενώσεις»

«Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, ενέχει πάρα πολλούς κινδύνους, γιατί εμείς, οι επαγγελματίες φωτορεπόρτερ, επικοινωνούμε από το προφίλ μας φωτογραφίες με την ίδια λογική που διοχετεύουμε τη δουλειά μας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Με επαγγελματικό τίτλο, με περιγραφή του γεγονότος χωρίς άλλο σχολιασμό - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνώ σε καμία περίπτωση με το κατέβασμα αναρτήσεων που εκφέρουν άποψη. Εμείς σε αυτά τα γεγονότα τραβάμε ό,τι βλέπουμε: είχε κόσμο, τραβάγαμε κόσμο  - δεν είχε κόσμο, δεν είχαμε κόσμο στις φωτογραφίες. Από τη στιγμή, λοιπόν, που κατεβάζεις φωτογραφίες επαγγελματιών φωτογράφων, έχουμε ζήτημα ελευθερίας του λόγου», τονίζει ο Μάριος Λώλος σε σύντομη συζήτηση που είχαμε μαζί του, και επισημαίνει:

«Επειδή ακριβώς έχουμε ζήτημα ελευθερίας του λόγου, θα πρέπει οι δημοσιογραφικές ενώσεις, με βάση και τα τελευταία αυτά παραδείγματα, να σκεφτούν πώς θα πράξουν. Η ΕΦΕ, η ΕΣΗΕΑ, η ΕΣΠΗΤ πρέπει να δουν το ζήτημα και να παρέμβουν».

Μερικές από τις φωτογραφίες που «κατέβασε» το facebook

Μερικές από τις φωτογραφίες από την ανάρτηση του Μάριου Λώλου που κατέβασε η πλατφόρμα (και αναπαρήχθησαν ευρέως αμέσως μετά από εκατοντάδες χρήστες ξανά στο facebook, αναιρώντας στην πράξη τη λογοκρισία, ενώ άλλοι χρήστες τις συγκέντρωσαν και τις ανέβασαν στο youtube):

Η ανάρτηση του Μάριου Λώλου στο twitter 

(όχι, το Twitter δεν έχει κατεβάσει την ανάρτηση)

Πολλοστή φορά

Σημειώνεται ότι το facebook - με τα ερωτήματα να πληθαίνουν ως προς το ποιος από την Ελλάδα διαχειρίζεται και πώς αυτή τη διαχείριση - έχει στη διάρκεια των τελευταίων ημερών «χτυπήσει» πολλαπλά στο ζήτημα της υπόθεσης της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα: έχει λογοκρίνει δεκάδες αναρτήσεις, απλώς πολιτών, νομικών, συλλογικοτήτων, έχει κατεβάσει τη σελίδα της καμπάνιας Αλληλεγγύη στον απεργό πείνας,  αλλά και την καινούργια (Ζωή, όχι εκδίκηση) που φτιάχτηκε, έχει ρίξει τη σελίδα πολιτικής οργάνωσης (Συνάντηση) και ταυτόχρονα δεν δίνει καμιά απάντηση, πλην του στερεότυπου περί «παραβίασης των όρων της κοινότητας», παρά τις εκατοντάδες αντιδράσεις, που πλέον απευθύνονται και στον κεντρικό οργανισμό του facebook με αγγλόφωνες δημοσιεύσεις.

Η λογοκρισία συνεχίζεται...

Στο στόχαστρο του Facebook μετά τον Μάριο Λώλο βρέθηκαν οι φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη και Λευτέρης Πατσάρλης.

ΕΦΕ: Εμείς το λέμε λογοκρισία

Η Ένωση Φωτορεπότερ σε ανακοίνωση του τονίζει για το γεγονός: Οι φωτορεπόρτερ έχουν την υποχρέωση να σπεύσουν εκεί που φεύγουν οι άλλοι, να καταγράφουν τα γεγονότα και να δείχνουν την εικόνα τους σε όλους, «για να μην πει ποτέ ξανά κάποιος, ‘αυτό δεν το ήξερα΄».Σήμερα έχουν «πέσει» στο facebook πολλά προφίλ συναδέλφων οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα άλλο απ΄ αυτό. Δημοσίευσαν εικόνες από μια πορεία που έγινε για το θέμα του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Δεν ξέρουμε πως θέλει να το ονομάσει αυτό το γεγονός το facebook, εμείς το λέμε λογοκρισία.

Αλ.Π.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)