to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:33 | 18.11.2016

Πολιτική

Φ. Βάκη: Το ελληνικό χρέος δεν μπορεί παρά να ελαφρυνθεί

«Ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε θετικά μηνύματα: το ελληνικό χρέος δεν μπορεί παρά να ελαφρυνθεί και όλη αυτή η καταστροφική πολιτική λιτότητας στην Ευρωζώνη θα πρέπει να σταματήσει διότι η ευημερία δεν έρχεται με λιτότητα», τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα» του ΣΚΑΪ.


Η Φ. Βάκη ανέφερε πως το ιδεώδες της δημοκρατίας έχει τραυματιστεί βαθύτατα από την παγκοσμιοποίηση. Υπογράμμισε πως «η παγκοσμιοποίηση με χρηματοπιστωτικό πρόσημο -δηλαδή η κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού- δημιούργησε τεράστιες ανισότητες, μετατρέποντας μία κρίσιμη μάζα εργαζομένων σ' αυτό που λέμε πρεκαριάτο». Επισήμανε ακόμη από την ομιλία του Μπ. Ομπάμα την «αναδιανομή»: «θα πρέπει να υπάρξει μία κοινωνική δικαιοσύνη, μία δίκαιη διανομή του τεράστιου πλούτου που δημιουργείται».

Ειδικότερα για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, η κ. Βάκη σημείωσε πως «η σημερινή κυβέρνηση έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για την αδήριτη αναγκαιότητα μείωσής του». Αν η στάση του Σόιμπλε φαίνεται άκαμπτη στον απόηχο της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, την ίδια στιγμή η δήλωση Ντάισελμπλουμ ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους στο επόμενο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Σε συνδυασμό με την προοπτική ένταξης της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, θα αποτελέσει τεράστια ανακούφιση για την ελληνική οικονομία. Η Φ. Βάκη απόρησε ακόμη με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας πως «είναι πραγματικά κρίμα να καλλιεργεί τέτοια τρομολαγνεία» σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, όπως με τη διοχέτευση εξωπραγματικών πληροφοριών στη γερμανική εφημερίδα Bild «ότι καταρρέουν τα έσοδα και ότι θα μπούμε σε τέταρτο μνημόνιο».

Ερωτώμενη για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο περιθώριο της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως πρόκειται για μία «επαναλαμβανόμενη σκηνή σχεδόν κάθε χρόνο», «οι εικόνες αυτές είναι θλιβερές αλλά με την υπέρ το δέον έμφαση που δίνεται από τα ΜΜΕ επισκιάζεται μία μεγάλη ειρηνική και δυναμική πορεία χιλιάδων πολιτών που έγινε χθες, επισκιάζεται το μήνυμα της επετείου που είναι διαχρονικό, μία επέτειος αντίστασης με μηνύματα πιο επίκαιρα από ποτέ διότι αυτή τη στιγμή έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο μία δημοκρατία και μία λαϊκή κυριαρχία βαθύτατα τραυματισμένες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)