to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:36 | 08.03.2018

Πολιτική

Φ. Βάκη: Eπιδημία σκανδάλων από τα προηγούμενα χρόνια

«Δεν είμαστε ούτε εισαγγελείς, ούτε αποδίδει κανείς ποινική ευθύνη -αυτή είναι δουλειά της τακτικής Δικαιοσύνης- αλλά, αυτή τη στιγμή έχει ενσκήψει μια επιδημία σκανδάλων, αποκαλύπτονται σκάνδαλα από τα προηγούμενα χρόνια»


«Δεν είμαστε ούτε εισαγγελείς, ούτε αποδίδει κανείς ποινική ευθύνη -αυτή είναι δουλειά της τακτικής Δικαιοσύνης- αλλά, αυτή τη στιγμή έχει ενσκήψει μια επιδημία σκανδάλων, αποκαλύπτονται σκάνδαλα από τα προηγούμενα χρόνια» δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Με αφορμή της υπόθεση Novartis, αλλά και του Μετρό, η κ. Βάκη παρατήρησε πως αυτά που ακούγονται «για μίζες κομμάτων για το μετρό κ.λπ. δεν είναι κάποιοι διεστραμμένοι νόες που τα διασπείρουν, από τη Γερμανία έρχονται στοιχεία, από την Αμερική κ.λπ., είναι μια κατάσταση, η οποία δείχνει ότι την ίδια ώρα που ο λαός στερούνταν από τα μέσα πορισμού του και κόβονταν μισθοί, συντάξεις, κάποιος πακτωλός δημόσιου χρήματος δραπέτευε σε εξωχώριες εταιρείες, μεταμορφωνόταν σε μίζες».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση της πρότασης που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των κ.κ. Ανδρέα Ξανθού, Παύλου Πολάκη και Παναγιώτη Κουρουμπλή κατά την τιμολόγηση φαρμάκων της Novartis, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως «βεβαίως πρέπει να τα συζητήσουμε όλα ενδελεχώς στην ολομέλεια για να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία και σκιά», ωστόσο, σημείωσε πως «η ΝΔ και η αντιπολίτευση γενικά επιδίδεται σε τέτοιου είδους επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς, πολλές φορές το έχουμε παρακολουθήσει αυτό».

«Προφανώς και να συζητήσουμε. Aπό εκεί και πέρα για την περίπτωση ειδικά του κ. Κουρουμπλή, επειδή έχει αναφερθεί πλειστάκις το όνομά του από την αντιπολίτευση, τα πράγματα είναι σαφή: Δεν έχει καμία σχέση, δεν ενέχεται το όνομά του στο θέμα της Novartis και αυτό το οποίο έγινε είναι ότι βασίζονται σε μία μηνυτήρια αναφορά, που είχε κατατεθεί από βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και αφορούσε το ότι δεν είχε υπογράψει Δελτίο Τιμών Φαρμάκου το 2015, διότι περιμέναμε επιτέλους να εφαρμοστεί στην πράξη το παρατηρητήριο τιμών του φαρμάκου, το οποίο έγινε το 2016» εξήγησε.

Αναφερόμενη στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο, εκτίμησε πως «ένα έλασσον μεθοριακό συμβάν, το οποίο τελικά επιλυόταν -είχε συμβεί και στο παρελθόν- σε επίπεδο διοικητών δυστυχώς έχει αναχθεί σε μείζον επεισόδιο από την Τουρκία, η οποία έχει αποδειχθεί ένας υπέρ το δέον νευρικός γείτονας».

Προέτρεψε, δε, «να επιδείξουμε ψυχραιμία, καθώς δεν χρειάζεται να ανεβαίνουν οι τόνοι και θα πρέπει πάντα να προσφεύγουμε στα όπλα της διπλωματίας».

«Υπάρχει το διεθνές δίκαιο, υπάρχουν οι διεθνείς συμβάσεις και θα πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει πιο αποτελεσματικά», διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης τόνισε πως δεν υπήρξε καμία ολιγωρία «έγιναν όλα τα αναγκαία βήματα, έχει επικοινωνήσει ο πρωθυπουργός από τον γγ του ΟΗΕ, την ΕΕ [...] είμαστε σε αναμονή, παρακολουθεί όλα τα βήματα ο πρωθυπουργός».

Με αφορμή, εξάλλου, τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η κ. Βάκη παρατήρησε πως μολονότι υπάρχουν πολύ σωστές διατάξεις για την ποσόστωση των γυναικών (σε ψηφοδέλτια, στη Βουλή, σε διάφορους άλλους τομείς), παρόλα αυτά είναι χαμηλό το ποσοστό εκπροσώπησης της γυναίκας, η οποία «έστω και άρρητα αντιμετωπίζεται πάντα ως υποδεέστερο είδος όσον αφορά τις πολιτικές της ικανότητες, ή μια γυναίκα για να χαίρει σεβασμού από τους άνδρες συναδέλφους της θα πρέπει να υιοθετήσει πολλές φορές και τα ανδρικά στερεότυπα της ανδροκρατούμενης κοινωνίας, τα οποία ουσιαστικά προσπαθεί να ανατρέψει».

Χαρακτήρισε, πάντως, πολύ ευτυχή συγκυρία ότι σήμερα στη Βουλή θα προσαρμοστεί στην ελληνική νομοθεσία «η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Πρόληψη και τη Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας».

«Είναι μία προσαρμογή που άργησε πολύ να έρθει στη χώρα μας», είπε.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)