to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:29 | 10.10.2014

Πολιτική

Φ. Κουβέλης στη Βουλή: Απαραίτητη η αλλαγή της κυβέρνησης

«Επιτακτική ανάγκη της αλλαγή της πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής και γι αυτό προϋπόθεση είναι η αλλαγή της κυβέρνησης που δε θέλει και δε μπορεί να εφαρμόσει προοδευτική πολιτική»


Ο Φώτης Κουβέλης κατά την ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή απαρίθμησε τις οδυνηρές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, η σημερινή διαδικασία είναι ομολογία αδυναμίας της κυβέρνησης. Πρότεινε μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση αποπληρωμής του δημοσίου χρέους καθώς και αμοιβαιοποίηση των χρεών των χωρών του Νότου.

Τόνισε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για τη διεκδίκηση αναδιάρθρωσης του χρέους. «Πρέπει να μπει τέλος στην πολιτική που απομυζά την πραγματική οικονομία και εμποδίζει την ανάπτυξη» ανέφερε και στηλίτευσε την ταύτιση της ελληνικής κυβέρνησης με τις αντιλήψεις της Μέρκελ και όχι με αυτές Γαλλίας και Ιταλίας που πιέζουν για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. 

Απαιτείται άμεσα αλλαγή πολιτικής επανέλαβε ο Φ. Κουβέλης, με αναπτυξιακό πρόσημα και εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου το οποίο είχε εξαγγείλει η σημερινή κυβέρνηση  καθώς και η επίτευξη νέας συμφωνίας με ρεαλιστικούς στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής. «Η κοινωνία δεν αντέχει άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, άλλη ανεργία και περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» είπε και έφερε το παράδειγμα της Ιταλίας που «δεν δέχτηκε την αποδιάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων» αλλά και την καθιέρωση ενός μοντέλου που έχει τον άνθρωπο της Εργασίας «δεμένο χειροπόδαρα».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αντιπαρέβαλε στις «μεταρρυθμίσεις» των μνημονίων, τις μείζονες, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και τις δίκαιες αλλαγές που θα τερματίσουν το πελατειακό μοντέλο, την κρατικοδίαιτη οικονομία, τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, τις άλωση των δημόσιων πόρων από συγκεκριμένα συμφέροντα. Πρόκρινε μια οικονομία με ανοιχτές αγορές, ισχυρή επιχειρηματικότητα και ίσες ευκαιρίες για όλους. 

Ο Φ. Κουβέλης, τέλος, χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη της αλλαγή της πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής και γι αυτό «προϋπόθεση είναι η αλλαγή της κυβέρνησης που δε θέλει και δε μπορεί να εφαρμόσει προοδευτική πολιτική». Πρότεινε την ευρεία συμπαράταξη για να γίνουν οι βαθιές τομές που χρειάζεται ο τόπος όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής. «Δε συναινούμε στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής», συμπλήρωσε, και δήλωσε την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)