to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:15 | 04.03.2019

Πολιτική

Φ. Κουβέλης: Η Αριστερά δεν είναι απλά μια διακήρυξη, είναι στάση ζωής

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την αγωνίστρια της Αριστεράς Ουρανία Νιζαμίδου


   Για το «μεγαλείο της συντρόφισσας και αγωνίστριας Ουρανίας Νιζαμίδου», η οποία, όπως τόνισε, «απέδειξε σε όλο τα διάβα της δύσκολης μα γεμάτο ήθος και αξιοπρέπεια ζωής της, ότι η Αριστερά δεν είναι απλά μια διακήρυξη, είναι στάση ζωής», μίλησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για την αγωνίστρια της Αριστεράς, έναν χρόνο μετά τον θανάτο της.

   Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πέλλας, στα Γιαννιτσά, παρουσιάστηκε και το βιβλίο «Ουρανία Νιζαμίδου: Κι όχι να πείτε που 'κανα και τίποτα σπουδαίο» (εκδ. Θύραθεν), που επιμελήθηκε ο δικηγόρος Θέμης Αχτσιόγλου.

   Στην ομιλία του, ο υπουργός και προσωπικός φίλος της Ουρανίας Νιζαμίδου χαρακτήρισε τη στάση ζωής της «χρυσή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, για όσους αμφισβητούν, για όσους παλεύουν, για όσους θυσιάζονται, για όσους υπηρετούν τον άνθρωπο, τα δικαιώματα και τη λευτεριά, για όσους αγωνίζονται για τον Σοσιαλισμό, ο οποίος, όπως έλεγε η συντρόφισσα Ουρανία πρέπει να έχει ανθρώπινο πρόσωπο γιατί, όπως απέδειξε και η Ιστορία, αν δεν έχει ανθρώπινο πρόσωπο δεν είναι Σοσιαλισμός».

   Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη, «στις σημερινές εποχές, όλος ο αριστερός, ο προοδευτικός κόσμος να μπορέσουμε να συναποτελέσουμε έναν πόλο, μία δύναμη κοινωνικοπολιτική για να μπορέσουμε να αντισταθούμε στην επελαύνουσα ακροδεξιά, στην επελαύνουσα φασιστική δεξιά, να αντισταθούμε και να διαμορφώσουμε συνθήκες μιας βαθιά προοδευτικής πολιτικής κόντρα και ενάντια σε έναν βαθύτατα νεοφιλελεύθερο συντηρητισμό με ακροδεξιές εκδοχές». Έτσι, όπως τόνισε ο κ. Κουβέλης, «δικαιώνεται η συντρόφισσα Νιζαμίδου» και οι αγώνες όλων εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική αλληλεγγύη.

   «Να θυμόμαστε πάντα την Ουρανία Νιζαμίδου, όχι ως μια αντίληψη μνημοσύνου, αλλά ως μια κινούσα πολιτική πραγματικότητα. Διότι, η Ουρανία Νιζαμίδου ήταν βαθιά πολιτικοποιημένη στον χώρο της Αριστεράς», υπογράμμισε ο υπουργός.

   Η Ουρανία Νιζαμίδου, γεννημένη το 1926, «έζησε την "τυπική" ζωή των Ελλήνων κομμουνιστών της ηλικίας της: συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ, διώξεις τον καιρό του εμφύλιου πολέμου και τη μετεμφυλιακή περίοδο από το κράτος των εθνικοφρόνων, αγώνες για τη δημοκρατική ομαλότητα και την κοινωνική προκοπή μέσα από την ΕΔΑ, ξανά διώξεις με τη χούντα των συνταγματαρχών, ενδοαριστερές διαμάχες και ένταξη στην ανανεωτική Αριστερά, κοινωνική και πολιτική δράση μετά τη Μεταπολίτευση», αναφέρει ο Θέμης Αχτσιόγλου στον πρόλογο του βιβλίου, το οποίο έγραψε «έχοντας την πεποίθηση ότι οι μαρτυρίες των απλών αγωνιστών της Αριστεράς είναι εξίσου πολύτιμες μ' εκείνες των επώνυμων στελεχών της, απαραίτητες ψηφίδες στο μεγάλο μωσαϊκό της ιστορίας της».

   Από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο του 2010, κάθε Σάββατο και Κυριακή, ο Θέμης Αχτσιόγλου με ένα μαγνητόφωνο κατέγραφε, «μέσα από την ιστορία της δικής της ζωής, τις περιπέτειες του τόπου μας και την ιστορία χιλιάδων "ανώνυμων" κομμουνιστών, των "αφανών" αυτής της ηρωικής και τραγικής πορείας της ελληνικής Αριστεράς». Περιγράφει την Ουρανία Νιζαμίδου ως «συναρπαστική αφηγήτρια, με συγκροτημένη σκέψη και ζωντανή γλώσσα, με στέρεα επιχειρήματα και νηφαλιότητα, με πάθος και συναίσθημα, όπου χρειαζόταν», όπως καταδεικνύεται και από το βιβλίο με τις αναμνήσεις της, που καλύπτουν πάνω από μισό αιώνα της νεότερης πολιτικής ιστορίας του τόπου μας. Η Ουρανία Νιζαρίδου πέθανε τον Μάρτιο του 2018 και την έκδοση του βιβλίου αποφάσισαν, στη μνήμη της, τα δύο της παιδιά.

   Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, ενώ για την αγωνίστρια της Αριστεράς μα πρωτίστως μητέρα του μίλησε ο γιος της Βούλης Νιζαμίδης.

   Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη και Γιάννης Σηφάκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)