to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:55 | 08.03.2018

Κοινωνία

Φ. Κούβελα: Η 8η του Μάρτη μας ενδυναμώνει για να συνεχίσουμε προς την εφαρμογή της ισότητας στην πράξη

Για τους σύγχρονους αγώνες των γυναικών στην Ελλάδα και τον κόσμο και για τις διεκδικήσεις τους μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, με αφορμή τη σημερινή Ημέρα της Γυναίκας.


Η κ. Κούβελα τόνισε ότι οι γυναίκες διεκδικούν ελευθερία έκφρασης, δράσης και επιλογής. «Στοχεύουμε στον οριστικό απεγκλωβισμό όλων των γυναικών από τα δεσμά των ανισοτήτων και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις, πρακτικές και πεποιθήσεις, που επιμένουν να συρρικνώνουν και να περιορίζουν τις επιλογές τους ακόμη και σήμερα», είπε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μόνο ευκαιρία για γιορτή, αλλά και για αναδίπλωση, «ώστε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και σε τομείς, όπως αυτός της αγοράς εργασίας και της εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, όπου έχουν γίνει μεν βήματα σε θεσμικό επίπεδο, όμως, λόγω της κρίσης, της αυξημένης ανεργίας και των καταχρηστικών συμπεριφορών από ορισμένους εργοδότες, χρειάζεται να δράσουμε για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και την εξάλειψη έμφυλων στερεοτύπων και διακρίσεων».

Τέλος η κ. Κούβελα αναφέρθηκε και στο δικαίωμα ίσης αμοιβής λέγοντας ότι «το δικαίωμα ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας κατοχυρώνεται μεν από το Σύνταγμα της Ελλάδας, ωστόσο, το χάσμα αμοιβών μεταξύ των φύλων εξακολουθεί να υφίσταται, αποτελώντας μια επιπλέον πτυχή της ανισότητας των φύλων».

Ακολουθεί η συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη Φαίη Δουλγκέρη η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα.

 -Ποιο είναι το μήνυμα της φετινής Ημέρας της Γυναίκας;

Στη γενική γραμματεία Ισότητας των Φύλων, το έργο μας δε σταματά, ούτε και εξαντλείται στις 8 του Μάρτη κάθε έτους. Κάθε άλλο, ενδυναμώνοντας ποικιλοτρόπως τις συνεχείς δράσεις μας, εντείνουμε τις γυναικείες φωνές και εμμένουμε στην ανατροπή όλων εκείνων των ποσοστών υπο-εκπροσώπησης των γυναικών, όπου και αν αυτά εμφανίζονται: στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, στις θέσεις ευθύνης, στην πολιτική, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην εργασία και στην ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, στην αυτοδιοίκηση, στον αγροτικό τομέα, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, στα ΜΜΕ, στην πρόκληση συμφιλίωσης της επαγγελματικής με την προσωπική/οικογενειακή ζωή, όπως και σε κάθε άλλο τομέα του βίου μας.

Διεκδικούμε ελευθερία έκφρασης, δράσης και επιλογής για όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες. Στοχεύουμε στον οριστικό απεγκλωβισμό όλων των γυναικών από τα δεσμά των ανισοτήτων και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις, πρακτικές και πεποιθήσεις, που επιμένουν να συρρικνώνουν και να περιορίζουν τις επιλογές τους ακόμη και σήμερα.

Προτάσσοντας το πιο αλληλέγγυο προφίλ μας στις γυναίκες πρόσφυγες, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα γυναικών που υφίσταται πολλαπλές διακρίσεις και με παράλληλη στόχευσή μας την εξάλειψη κάθε μορφής βίας σε βάρος των γυναικών, αλλά και τον τερματισμό των κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης, θέτουμε διαρκώς τα ζητήματα που άπτονται της ισότητας στην πρώτη γραμμή του δημοσίου διαλόγου.

Κάθε 8 του Μάρτη έρχεται να μας υπενθυμίσει την αγωνιστική πορεία των γυναικών ανά τα χρόνια, να μας επιβραβεύσει για τις μέχρι σήμερα κατακτήσεις μας και να μας ενδυναμώσει να συνεχίσουμε προς την πορεία για την εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη, διαβεβαιώνοντάς μας ότι με την ισότητα των γυναικών σε όλους τους τομείς, το μέλλον διαγράφεται καλύτερο.

 -Έχουμε λόγους για να γιορτάζουμε στην Ελλάδα;

Σαφώς και μπορούμε να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί πρόοδος στην εφαρμογή των πολιτικών ισότητας, γεγονός που διαπιστώνεται και στις διάφορες εκθέσεις της ΕΕ, όπως η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων (Μάρτιος, 2017).

Η ισόρροπη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων προωθείται μέσω της καλύτερης παρακολούθησης των ποσοστώσεων συμμετοχής στα κομματικά δελτία υποψηφίων και στα συλλογικά όργανα αποφάσεων των δημοσίων φορέων, ενώ ιδιαίτερα επιτυχημένη κρίνεται η μέχρι τώρα ανάπτυξη του Δικτύου για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών που διαρκώς αναπτύσσεται και προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες. Παράλληλα, προχωράμε πολύ πιο ουσιαστικά σε παρεμβάσεις στο χώρο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, πεδία απαραίτητα για την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων που αναπαράγουν τις αντιλήψεις και τις δομές ανισότητας και διακρίσεων.

Ταυτόχρονα, προστίθενται νέα πεδία παρέμβασης και εντάσσεται η διάσταση του φύλου σε ένα ευρύ πεδίο πολιτικών με εφαρμογή ειδικών μέτρων ή και θετικών δράσεων για την πρόληψη, εξάλειψη και θεραπεία των έμφυλων ανισοτήτων στα πεδία της υγείας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, της προσφυγικής κρίσης και της ισότιμης μεταχείρισης γυναικών με πολλαπλές διακρίσεις (κρατούμενες ή αποφυλακισμένες, γυναίκες Ρομά, γυναίκες αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, τοξικοεξαρτημένες, ηλικιωμένες, μακροχρόνια άνεργες, μετανάστριες, κα).

Ωστόσο, η Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μόνο ευκαιρία για γιορτή, αλλά και για αναδίπλωση, ώστε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και σε τομείς, όπως αυτός της αγοράς εργασίας και της εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, όπου έχουν γίνει μεν βήματα σε θεσμικό επίπεδο, όμως, λόγω της κρίσης, της αυξημένης ανεργίας και των καταχρηστικών συμπεριφορών από ορισμένους εργοδότες, χρειάζεται να δράσουμε για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και την εξάλειψη έμφυλων στερεοτύπων και διακρίσεων.

Στην Ευρώπη γίνονται σημαντικά βήματα, όπως στην Ισλανδία για την εξίσωση των μισθών. Στην Ελλάδα σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε;

Το δικαίωμα ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας κατοχυρώνεται μεν από το Σύνταγμα της Ελλάδας, ωστόσο, το χάσμα αμοιβών μεταξύ των φύλων εξακολουθεί να υφίσταται, αποτελώντας μια επιπλέον πτυχή της ανισότητας των φύλων.

Η καταπολέμηση του μισθολογικού χάσματος είναι σημαντική, διότι είναι ένα απαραίτητο βήμα για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας των γυναικών. Στην Ελλάδα, το 2010 (δυστυχώς δεν υπάρχουν νεότερα και επίσημα στατιστικά στοιχεία), οι γυναίκες αμείβονταν, κατά μέσο όρο, 15% λιγότερο από τους άνδρες για κάθε ώρα εργασίας (σε σύγκριση με το 16,3% στην ΕΕ-27). Αν λάβουμε υπόψη ότι πολύ λιγότερες γυναίκες απασχολούνται και ότι όσες απασχολούνται εργάζονται λιγότερες ώρες κατά μέσο όρο (η μερική απασχόληση είναι πολύ πιο διαδεδομένη για τις γυναίκες), το συνολικό μισθολογικό χάσμα, άγγιξε το 45,2% (41,1% για την ΕΕ-28). Οι ανισότητες, συνεπώς, στην αγορά εργασίας εξακολουθούν να υφίστανται, παρά το γεγονός ότι οι νέες γυναίκες έχουν καλύτερες επιδόσεις στην εκπαίδευση.

Οι αιτίες του φαινομένου αυτού είναι πολύπλευρες και σχετίζονται στενά με τις παραδοσιακές και στερεοτυπικές αντιλήψεις για το ρόλο της γυναίκας στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχουν ανακύψει νέες επιβαρυντικές παράμετροι: η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι μακρά με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες: η μείωση των κατώτατων μισθών και η αποδυνάμωση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων θεωρείται ότι έχουν επηρεάσει περισσότερο τις γυναίκες που συγκεντρώνονται, σε μεγαλύτερο βαθμό, στα κάτω άκρα της μισθολογικής κλίμακας. Επιπρόσθετα, σωρεία αυθαίρετων απολύσεων έχουν καταγραφεί, ενώ πολλοί εργοδότες αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την άδεια μητρότητας ή γονική άδεια.

Οι χαμηλές δημόσιες δαπάνες για κοινωνικές παροχές επηρεάζουν, επίσης, το γυναικείο εργατικό δυναμικό. Πολλές γυναίκες αναγκάστηκαν να περάσουν μεγάλες περιόδους εκτός της αγοράς εργασίας και άλλες να διακόψουν τη σταδιοδρομία τους. Την ίδια στιγμή, οι γυναίκες έπρεπε να αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων συγγενών τους.

Η καταπολέμηση του μισθολογικού χάσματος απαιτεί πολύπλευρη δράση. Η γενική γραμματεία Ισότητας των Φύλων προωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την προώθηση της ισότητας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής και η εξάλειψη των διαφορών στις αμοιβές των δύο φύλων αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση.

Η γενική γραμματεία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς για το νομοθετικό πλαίσιο για τα ζητήματα της ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας και το μηχανισμό εφαρμογής του που ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Διεύθυνση Απασχόλησης, Διεύθυνση Όρων Εργασίας, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού), ενώ συμμετέχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας - Τμήμα Ισότητας των Φύλων.

Παράλληλα, ετοίμασε το νομοσχέδιο για την ουσιαστική ισότητα των φύλων, το οποίο μόλις λίγες μέρες πριν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ο οποία θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαρτίου, με προτάσεις που αφορούν στον ορισμό της ουσιαστικής ισότητας σε θέματα εργασίας και απασχόλησης, ζητήματα εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και σε μέτρα προώθησης της ισότητας. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει την κατάρτιση Σχεδίων Ισότητας από τους εργοδότες. Επίσης, προτείνεται η υιοθέτηση και εφαρμογή Σχεδίου Ισότητας, Κώδικα Δεοντολογίας, καθώς και η πραγματοποίηση ενημερωτικής εκστρατείας ή δράσεων κατάρτισης. Ακόμη, προβλέπει και την επιβράβευση των επιχειρήσεων για θέματα ισότητας και την υλοποίηση δράσεων ισότητας στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Επίσης, βρίσκεται σε δικτύωση με τους κοινωνικούς εταίρους, και έχει ήδη υλοποιήσει έργα με θέμα την προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων των κοινωνικών εταίρων, αλλά και την προώθηση των γυναικών στα οικονομικά κέντρα αποφάσεων.

Επιπρόσθετα, βρίσκεται σε συνεργασία με την ΕΕ και τα Κράτη μέλη για τα θέματα έμφυλου μισθολογικού χάσματος μέσω της ενεργούς συμμετοχής της στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου της ΕΕ, στην Συμβουλευτική Επιτροπή της ΕΕ για τις ίσες ευκαιρίες για γυναίκες και άνδρες, καθώς και της συμμετοχής της στα όργανα διοίκησης (Διοικητικό Συμβούλιο και Forum εμπειρογνωμόνων) του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας (EIGE).

Τέλος, στον ιστότοπο που Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων, βρίσκονται τα τελευταία στατιστικά στοιχεία σε σχέση με το έμφυλο μισθολογικό χάσμα, ενώ το μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΛΣΤΑΤ προβλέπει την παροχή περαιτέρω στατιστικών στοιχείων.

Επιπλέον σχετικές δράσεις που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ 2016-2020).

Η αγωνιστική πορεία των γυναικών συνεχίζεται και παρά τις δύσκολες συνθήκες της κρίσης;

Ο αγώνας επιβάλλεται να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ορμή και ένταση, ειδικά στις μέρες, όπου κατακτημένα δικαιώματά τους διακυβεύονται και αμφισβητούνται με πρόσχημα την κρίση.

Που πρέπει να επικεντρωθεί η δράση υπέρ των γυναικών στην Ελλάδα;

Η δράση υπέρ των γυναικών πρέπει να επικεντρώνεται σε διάφορες πτυχές της ιδιωτικής και της δημόσιας ζωής. Ειδικότερα, το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ 2016-2020) διαμορφώνει τους εξής βασικούς τομείς-άξονες πολιτικής: Την κοινωνική ένταξη και ισότιμη μεταχείριση των γυναικών, την έμφυλη βία, την αγορά εργασίας και την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, την εκπαίδευση, κατάρτιση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τα ΜΜΕ, την υγεία και την ισόρροπη συμμετοχή γυναικών σε δομές εξουσίας, διαδικασίες και κέντρα λήψης αποφάσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)