to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:20 | 23.11.2018

Κοινωνία

Φ. Κούβελα: Γυναίκες στα συνδικάτα - Ζήτημα δημοκρατίας

Η συμμετοχή της γενικής γραμματέα Ισότητας των Φύλων στην 11η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Γυναικών ΟΤΟΕ


Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε στην 11η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Γυναικών ΟΤΟΕ με θέμα: «Γυναίκες εκλεγμένες στα συνδικάτα – είναι ζήτημα δημοκρατίας», που πραγματοποιήθηκε στις 22/11/2018 στο Divani Caravel Hotel και παρουσίασε αδρομερώς τις πολιτικές της ΓΓΙΦ ανά τομέα, αποδεικνύοντας τη βαρύτητα που φέρουν τα θέματα ισότητας στο πρόσημο της δημοκρατίας μας συνολικά.

«Οφείλουμε όλες  και όλοι μας να καταφέρουμε επιτέλους,  να ξεπεράσουμε την υποεκπροσώπιση των γυναικών  στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και να δώσουμε ένα τέλος στην εκκωφαντική, πολλές φορές, σιωπή της απουσίας τους από τα Συνδικάτα, συνεχίζοντας τον διαρκή αγώνα μας για την προώθηση και την ενίσχυση της συμμετοχής τους σε κάθε τομέα δημόσιας και ιδιωτικής εκπροσώπησης: στην πολιτική σκηνή, αλλά και στην ανάληψη θέσεων ευθύνης γενικότερα».

Σε αυτό το πλαίσιο, η γενική γραμματέας επεσήμανε εξ’ αρχής ότι: «Αρκεί μόνο να σταθούμε και να επιμείνουμε στον τίτλο της σημερινής συνδιάσκεψης, μέσα από τον οποίο τονίζεται ότι «Είναι ζήτημα δημοκρατίας», συμπληρώνοντας ότι: «Ζήτημα δημοκρατίας είναι κάθε πτυχή του βίου μας, που εμφανίζει έμφυλες και πολλαπλές διακρίσεις, ώστε να μεγεθύνεται η ανάγκη να εντατικοποιήσουμε όλοι και όλες μας την προσπάθεια να αποκαταστήσουμε τα θέματα ισότητας και, συνεπώς, τα ζητήματα της δημοκρατίας μας».


Ειδικότερα, η κυρία Κούβελα έκανε λόγο για το έργο της ΓΓΙΦ σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας, όπως αυτό χαρτογραφείται μέσω των επιμέρους αξόνων προτεραιότητας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων της περιόδου 2016-2020 με ιδιαίτερη αναφορά στην  υποεκπροσώπιση των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και στην εκκωφαντική, πολλές φορές, σιωπή της απουσίας τους από τα Συνδικάτα καθώς και τον διαρκή αγώνα που χρειάζεται για την προώθηση και την ενίσχυση της συμμετοχής τους σε κάθε τομέα δημόσιας και ιδιωτικής εκπροσώπησης: στην πολιτική σκηνή, αλλά και στην ανάληψη θέσεων ευθύνης γενικότερα.

Επίσης τόνισε «τον σπουδαίο, αναντικατάστατο και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα συνδικάτα και εν προκειμένω η ΟΤΟΕ, όταν εντάξουν  στις διεκδικήσεις τους και ζητήματα που προωθούν την ισότητα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών εργαζομένων στις Τράπεζες ενώ ταυτόχρονα οφείλουν  να πάρουν μέτρα και να προχωρήσουν σε ανάλογες ρυθμίσεις ώστε να εφαρμόζεται η ισότητα των φύλων και στις ίδιες τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις. Σε αυτό τον αγώνα η ΓΓΙΦ είναι στο πλάι σας».

Κλείνοντας, δήλωσε ότι: «Καθένας και καθεμιά από εμάς έχει δικαίωμα να ζει με ελευθερία, να απολαμβάνει των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών του δικαιωμάτων με ισότητα, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Αυτές τις αξίες υπηρετούμε στην ΓΓΙΦ και γι΄ αυτές θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, αντλώντας κάθε φορά δύναμη από τις κατακτήσεις μας, αλλά και το όραμά μας, που στοιχειοθετεί μια κοινωνία δίκαιη, ελεύθερη και αλληλέγγυα. Χωρίς αποκλεισμούς, έμφυλες ή πολλαπλές διακρίσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνδιάσκεψη ομιλία απηύθυνε και ο νομικός σύμβουλος της Γενικής Γραμματέα Ισότητας, κος Κ. Κονδυλογιάννης, με θέμα: «Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης - Ν. 4531/2018. Βασικά Σημεία - Κύρωση, Εφαρμογή και Αποτελέσματά της, ως Νόμου του Ελληνικού Κράτους», αποσαφηνίζοντας, με την εισήγησή του, πολλές από τις πτυχές της εν λόγω Σύμβασης.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός της Φ. Κούβελα:

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,


Χαιρετίζω με μεγάλη μου χαρά την έναρξη της συνδιάσκεψης και ελπίζω από αυτή να έχουμε γόνιμα συμπεράσματα και να δημιουργηθεί εποικοδομητικός διάλογος, που θα μας οδηγήσει στην υιοθέτηση καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που θίγουν τα ζητήματα ισότητας.

Διότι, όλες οι πτυχές που βάλλουν και καταστρατηγούν τα δικαιώματα των γυναικών, δεν αποτελούν μια υπόθεση γυναικεία, δεν συστήνουν ένα ζήτημα που αφορά ορισμένους μόνο ανθρώπους και, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελούν είδος πολυτέλειας.

Αρκεί μόνο να σταθούμε και να επιμείνουμε στον τίτλο της σημερινής συνδιάσκεψης, μέσα από τον οποίο τονίζεται ότι «Είναι ζήτημα δημοκρατίας». Kαι θα ήθελα να συμπληρώσω ότι ζήτημα δημοκρατίας είναι κάθε πτυχή του βίου μας, που εμφανίζει έμφυλες και πολλαπλές διακρίσεις. Επομένως, μεγεθύνεται η ανάγκη να εντατικοποιήσουμε όλοι και όλες μας την προσπάθεια να αποκαταστήσουμε τα θέματα ισότητας και, συνεπώς, τα ζητήματα της δημοκρατίας μας.

Ως εκ τούτου και χωρίς να προκρίνουμε κανέναν τομέα έναντι κάποιου άλλου, στην ΓΓΙΦ, αγωνιζόμαστε καθημερινά για την οριστική εξάλειψη των πάσης φύσεως έμφυλων ανισοτήτων, διεκδικώντας την οριστική αποκατάστασή τους, παράλληλα με την εξάλειψη και των πολλαπλών διακρίσεων.  

Ειδικότερα και με βασικό εργαλείο μας το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα των φύλων» της περιόδου 2016-2020, που καταρτίσαμε στην ΓΓΙΦ, μεριμνούμε για την χάραξη, την υλοποίηση και την παρακολούθηση των πολιτικών ισότητας, που στοχεύουν στην εξυγίανση και την αποκατάσταση των ανθρώπινων σχέσεων, όπου ως κριτήριο για την απόλαυση των δικαιωμάτων τους τίθεται η έμφυλη διάσταση.

Περαιτέρω, έχοντας εντάξει στους άξονες προτεραιότητας του συγκεκριμένου Σχεδίου Δράσης μας τις περισσότερες δυνατές πτυχές που συστήνουν την καθημερινότητά μας, έχουμε καταφέρει να επεκτείνουμε διαρκώς τα πεδία των πολιτικών μας σε όλο και περισσότερους τομείς που εμφανίζουν ανισορροπίες λόγω έμφυλων ανισοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης μας απαρτίζεται από έξι επιμέρους κατευθύνσεις και άξονες προτεραιότητας, που είναι :


1.Κοινωνική ένταξη και ισότιμη μεταχείριση γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις


Τη συγκεκριμένη θεματική, συστήνουν και οι επιμέρους στόχοι μας, που εστιάζουν:


  1. Στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στη νομοθεσία και στις δημόσιες πολιτικές για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες
  2. Στη χάραξη στοχευμένων πολιτικών, τη διασφάλιση της ισότητας και την εξάλειψη των διακρίσεων για τις γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις καθώς και στη δημιουργία και διάδοση στοιχείων ταξινομημένων κατά φύλο.

2.Έμφυλη βία


Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών αποτελεί ένα πεδίο στο οποίο αποδίδουμε μεγάλο εύρος των πολιτικών και των δράσεών μας, τόσο με συνεχείς δράσεις εξωστρέφειας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από τη θεματική, όσο και με τη συνεχή αναβάθμιση των παροχών και των υπηρεσιών του ολοκληρωμένου, Πανελληνίου Δικτύου μας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, το οποίο αποτελείται από:

  1. Την 24ωρη γραμμή SOS 15900
  2. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών
  3. Τους Ξενώνες φιλοξενίας γυναικών που υφίστανται ή κινδυνεύουν να υποστούν έμφυλη βία ή και πολλαπλές διακρίσεις.

Αρκεί μόνο να σκεφτούμε ότι η Κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από το ελληνικό κοινοβούλιο και η ενσωμάτωσή της ως νόμος του κράτους στο εθνικό μας δίκαιο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα - και είναι σπουδαίας σημασίας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας-  αποτελεί μια σύμβαση που σκονιζόταν για χρόνια στα συρτάρια από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις...


3.Αγορά Εργασίας, εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής


Για τον συγκεκριμένο τομέα, κυρίως στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και με τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν, είδαμε το σκληρό πρόσωπο της ανεργίας και των έμφυλων ανισοτήτων, το χάσμα μεταξύ των αμοιβών και των συντάξεων να μεγαλώνει και να πλήττει δυσθεώρητα τις γυναίκες, με αποτέλεσμα να προβάλλεται και η ταυτόχρονη δυσκολία και πρόκληση εναρμόνισης της επαγγελματικής με την οικογενειακή και την προσωπική ζωή.

Για τους λόγους αυτούς, το έργο της ΓΓΙΦ για τη συγκεκριμένη θεματική εστιάζει:

  1. Στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας. (προγράμματα με ποσοστώσεις φύλου, απόκρυψης του φύλου και της ηλικίας)

  2. Στην προώθηση της αρχής της ισότητας στις επιχειρήσεις. (ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ  ΙΣΟΤΗΤΑ- ΣΗΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ)

  3. Στην ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, αλλά και την προώθηση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης.

  4. Στη βελτίωση της θέσης των γυναικών στον αγροτικό τομέα

  5. Στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.(αύξηση παιδικών σταθμών, ολοήμερα σχολεία, δωρεάν γεύματα στα δημόσια σχολεία, αύξηση των επιδομάτων τέκνων από το πρώτο παιδί)


Αναφορικά με τους τομείς:

4.Εκπαίδευση, κατάρτιση, πολιτισμός, αθλητισμός και ΜΜΕ


Εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή μας και εμμένουμε στην ανάγκη ενσωμάτωσης της έμφυλης ταυτότητας και της σεξουαλικής αγωγής ως αυτοτελές γνωστικό αντικείμενο μελέτης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Αναπτύσσουμε πλήθος δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση και, μέσα από τη στενή συνεργασία μας με το ΙΝΕΠ και το Υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποστέλλουμε το μήνυμα για την ισότητα των φύλων απ’ άκρη σ’ άκρη, εστιάζοντας στη σπουδαιότητα του ρόλου που διαδραματίζει η εκπαίδευση σε αυτό.


Αντίστοιχα, μεριμνούμε και για την οριζόντια διάχυση της έμφυλης διάστασης στους τομείς της κατάρτισης και της δια βίου μάθησης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και την  καταπολέμηση του σεξισμού στα ΜΜΕ.

5. Σε ο, τι αφορά την Υγεία,

Όπου επίσης, δυστυχώς, παρατηρούμε ανισότητες λόγω φύλου, αξίζει να αναφέρω ότι αναλάβαμε την πρωτοβουλία να διεξάγουμε πρωτοπόρες δράσεις, που θέτουν στο επίκεντρο τα δικαιώματα των γυναικών για απόλυτη ισότητα στην πρόσβαση στην υγεία χωρίς κανενός είδους αποκλεισμό.


Ενδεικτικά, θα αναφερθώ στο πρόγραμμα «Υγεία για όλους» για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες γυναικών,  το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη του δικτύου υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και  κοινωνικής φροντίδας. Ορισμένες μόνο από τις ΔΩΡΕΑΝ παροχές που προσφέρονται στις γυναίκες μέσω του προγράμματος, είναι ο καρδιολογικός και παθολογικός έλεγχος, η γυναικολογική εξέταση, το τεστ Παπανικολάου, μαστογραφία και άλλα.


Επίσης, καινοτόμες υπήρξαν και οι πρωτοβουλίες μας να διοργανώσουμε δυο ημερίδες στον τομέα της Υγείας, η μια με τον τίτλο «Γυναίκα και Υγεία» και η άλλη που αφορούσε τον μητρικό θηλασμό.


Εδώ θέλω να σας ενημερώσω για τις επισκέψεις μου σε Διοικήσεις Τραπεζών όπου μεταξύ άλλων, έθεσα το θέμα της δημιουργίας ειδικού χώρου θηλασμού και ατομικής τράπεζας γάλακτος για όσες εργαζόμενες συνεχίζουν το θηλασμό μετά φυσικά,  την άδεια λοχείας και την άδεια θηλασμού και φροντίδας τέκνου.


Τέλος, σε σχέση με τους  τομείς που αφορούν την

6.Ισόρροπη συμμετοχή γυναικών σε δομές εξουσίας, τις διαδικασίες και τα κέντρα λήψης αποφάσεων,


  1. Προκρίνουμε την ανάγκη επιτάχυνσης της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών σε όλα τα πεδία της δημόσιας και επαγγελματικής ζωής και ιδιαιτέρως σε θέσεις λήψης αποφάσεων, στο Κοινοβούλιο, στην τοπική/περιφερειακή αυτοδιοίκηση, στον αγροτικό και εργασιακό συνδικαλισμό, στα Δ.Σ. των επιχειρήσεων.

  2. Εμμένουμε στην άρση των διακρίσεων κατά των γυναικών και τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων στην πολιτική και δημόσια ζωή, χαράσσοντας πολιτικές που ενισχύουν την ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στις εκλογές.

  3. Δίνουμε έμφαση στην ενδυνάμωση και την ανάπτυξη της ικανότητας και των δεξιοτήτων των γυναικών, προκειμένου να συμμετάσχουν ενεργά σε διαδικασίες και κέντρα λήψης αποφάσεων σε ηγετικές θέσεις.

Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφερθώ :


  1. στην πρόσφατη θεσμοθέτηση μέσω του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» της συμμετοχής των γυναικών τουλάχιστον 40% στα ψηφοδέλτια για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σύντομα θα θεσμοθετηθεί να ισχύει και για τις βουλευτικές εκλογές όπως προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο «για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων » που θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή.
  2. Στη θεσμοθέτηση της ποσόστωσης φύλου στα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συνεταιρισμών, ενώ προωθούμε την ποσόστωση και στα ψηφοδέλτια των αγροτικών συνδικαλιστικών συνδυασμών.
  3. Επίσης εξετάζουμε τη δυνατότητα να θεσμοθετηθεί η ποσόστωση φύλου  και στα ψηφοδέλτια των εργατικών συνδικάτων.

Διότι, φίλες και φίλοι,

Οφείλουμε όλες  και όλοι μας να καταφέρουμε επιτέλους,  να ξεπεράσουμε την υποεκπροσώπιση των γυναικών  στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και να δώσουμε ένα τέλος στην εκκωφαντική, πολλές φορές, σιωπή της απουσίας τους από τα Συνδικάτα, συνεχίζοντας τον διαρκή αγώνα μας για την προώθηση και την ενίσχυση της συμμετοχής τους σε κάθε τομέα δημόσιας και ιδιωτικής εκπροσώπησης: στην πολιτική σκηνή, αλλά και στην ανάληψη θέσεων ευθύνης γενικότερα.


Κυρίες και κύριοι,


Θέλησα να πλαισιώσω αδρομερώς και ενδεικτικά τους πολλαπλούς τομείς δράσεις της ΓΓΙΦ, τονίζοντας και αποδεικνύοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, τη βαρύτητα που φέρουν τα ζητήματα ισότητας σε όλα τα πεδία της καθημερινότητάς μας.  


Και επειδή αυτό, από μόνο του, εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς σχετικά με την ποιότητα και το πρόσημο της δημοκρατίας μας, εντατικοποιεί και την ανάγκη αποκατάστασης των ανισοτήτων με τους όρους και τις αρχές της ισότητας.


Πρόκειται για όλα εκείνα τα ιδανικά και τις αξίες που, χρόνια τώρα, υπηρέτησε και συνεχίζει να πρεσβεύει ο αγώνας του φεμινιστικού κινήματος. Και ταυτόχρονα, η ίδια η Κυβέρνησή μας, που, από τη στιγμή που ανέλαβε, δεν έχει πάψει να αποδίδει σπουδαία βαρύτητα στα θέματα ισότητας των φύλων και εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών συνολικά.

Επιτρέψτε μου,  με την παλιά μου ιδιότητα,  της συνδικαλίστριας στις Τράπεζες, μεταξύ άλλων και ως υπεύθυνης της Γραμματείας  Ισότητας, να τονίσω τον σπουδαίο, αναντικατάστατο και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα συνδικάτα και εν προκειμένω η ΟΤΟΕ, όταν εντάξουν  στις διεκδικήσεις τους και ζητήματα που προωθούν την ισότητα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών εργαζομένων στις Τράπεζες.

Ταυτόχρονα όμως οφείλουν  να πάρουν μέτρα και να προχωρήσουν  σε ανάλογες ρυθμίσεις ώστε ν εφαρμόζεται η ισότητα των φύλων  και στις ίδιες τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.


Θέλω να δηλώσω ότι εμείς σε αυτό τον αγώνα θα είμαστε στο πλάι σας με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο που από κοινού,  μπορούμε να συμφωνήσουμε.


Φίλες και φίλοι,


Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι «Καθεμιά και καθένας  από εμάς έχει δικαίωμα να ζει με ελευθερία, να απολαμβάνει των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών του δικαιωμάτων με ισότητα, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.


Αυτές τις αξίες υπηρετούμε στην ΓΓΙΦ και γι΄ αυτές θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, αντλώντας κάθε φορά δύναμη από τις κατακτήσεις μας, αλλά και το όραμά μας, που στοιχειοθετεί μια κοινωνία δίκαιη, ελεύθερη και αλληλέγγυα. Χωρίς αποκλεισμούς, έμφυλες ή πολλαπλές διακρίσεις.


Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.   

Καλή επιτυχία στις εργασίες της  συνδιάσκεψης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)