to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

19:25 | 05.07.2018

Κοινωνία

Φ. Κούβελα: Eίναι χρέος όλων μας να προασπιζόμαστε τον σεβασμό στη διαφορετικότητα

Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, στην Ημερίδα του ΚΕΘΙ για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε θέματα ταυτότητας φύλου


Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε στην Ημερίδα του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας των Φύλων (ΚΕΘΙ), με θέμα:

«Πρόληψη και καταπολέμηση του σεξισμού και των διακρίσεων σε θέματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού», που πραγματοποιήθηκε στις 5/7/2018 στο Ξενοδοχείο Τιτάνια στην Αθήνα.

Η κα Κούβελα, αφού τόνισε εξ’ αρχής τις διάφορες όψεις του σεξισμού και των έμφυλων διακρίσεων, που επιμένουν να ταλανίζουν πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, αναφέρθηκε στο έργο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), το οποίο εστιάζει στην εξυγίανση των σχέσεων φύλου με δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους τομείς του δημόσιου και του ιδιωτικού μας βίου, όπου εμφανίζονται πάσης φύσεως σεξιστικές συμπεριφορές, που καταλήγουν να αποτελούν διάκριση λόγω φύλου και να καταστρατηγούν τα αναφαίρετα δικαιώματα των γυναικών.

Σε αυτό το πλαίσιο και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο έργο της Κυβέρνησης, η οποία έχει θέσει τα ζητήματα των έμφυλων ανισοτήτων σε προτεραιότητα, η Γενική Γραμματέας έκανε λόγο για ορισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες της ΓΓΙΦ, οι οποίες αντιμάχονται σθεναρά τις έμφυλες ανισότητες, όπως:

 • Το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων» της περιόδου 2016-2020 της ΓΓΙΦ

 • Η ιδιαίτερη βαρύτητα που αποδίδει το έργο της ΓΓΙΦ στον τομέα της Εκπαίδευσης και της Παιδείας εν γένει, ώστε το αίτημά της για την ενσωμάτωση της έμφυλης διάστασης και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ως αυτοτελή γνωστικά αντικείμενα διδασκαλίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, να έχει ήδη γίνει αποδεκτό από το Υπουργείο Παιδείας.

 • Η ενσωμάτωση των «έμφυλων ταυτοτήτων» ως διακριτό πεδίο της θεματικής εβδομάδας του Υπουργείου Παιδείας που έγινε για δύο συνεχή έτη σε όλα τα γυμνάσια της χώρας.

 • Η συμβολή της ΓΓΙΦ στη χρηματοδότηση του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας για την εκπόνηση του Οδηγού Καταπολέμησης των Διακρίσεων λόγω Φύλου στα ΜΜΕ.

 • Η ολοκλήρωση της έκδοσης του Οδηγού Χρήσης Μη Σεξιστικής Γλώσσας στα Διοικητικά έγγραφα από την ΓΓΙΦ.

 • Η κύρωση της «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

 • Η ολοκλήρωση του Νομοσχεδίου για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων της ΓΓΙΦ, η διαβούλευση του οποίου έχει ολοκληρωθεί και αναμένουμε επίσης να ψηφιστεί σύντομα από τη Βουλή.

Περαιτέρω, η Γενική Γραμματέας επεσήμανε ότι: «Η ΓΓΙΦ παρεμβαίνει δυναμικά, διαμορφώνει πολιτικές, ενισχύει δράσεις και συνεργασίες με στόχο την αντιμετώπιση του σεξισμού, της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας, της άρσης των στερεοτύπων και της εξάλειψης της έμφυλης βίας».

Τέλος, η Κούβελα δήλωσε ότι: «Eίναι χρέος όλων μας, παράλληλα με την προστασία της ισότητας των φύλων, να προασπιζόμαστε το σεβασμό στη διαφορετικότητα, ο οποίος βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, να αναζητούμε τον πλουραλισμό των ιδεών και την πολυφωνία των απόψεων, θέσεων, στάσεων και συμπεριφορών, επειδή τέτοιου είδους γνωρίσματα είναι που συστήνουν μια πραγματικά δημοκρατική κοινωνία».

Ο χαιρετισμός της Φ. Κούβελα:

«Πρόληψη και καταπολέμηση του σεξισμού και των διακρίσεων σε θέματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού»

Κυρίες και κύριοι,

Χαιρετίζω με χαρά την ημερίδα σας και εύχομαι οι εισηγήσεις της να αποτελέσουν εφαλτήριο γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου γύρω από τις θεματικές που πραγματεύεται.

Eίναι γεγονός ότι ο σεξισμός και οι διακρίσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με τα θέματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, είναι παραπάνω από υπαρκτά.

Στην Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αγωνιζόμαστε καθημερινά για την παρακολούθηση και την εφαρμογή της ισότητας, όπως και την πάταξη όλων έμφυλων ανισοτήτων και στερεοτύπων.

Στόχος μας είναι η εξυγίανση των σχέσεων φύλου με δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους τομείς του δημόσιου και του ιδιωτικού μας βίου, όπου εμφανίζονται πάσης φύσεως σεξιστικές συμπεριφορές, που καταλήγουν να αποτελούν διάκριση λόγω φύλου και να καταστρατηγούν τα αναφαίρετα δικαιώματα των γυναικών.

Με οδηγό μας το νέο, επικαιροποιημένο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων» της περιόδου 2016-2020 της ΓΓΙΦ, επιστρατεύσαμε ένα σύνολο μέτρων πρόληψης και καταπολέμησης των έμφυλων ανισοτήτων σε καίριους άξονες προτεραιότητας.

Ακόμη, κύριο μέλημά μας αποτελεί η ενσωμάτωση της έμφυλης διάστασης στην Εκπαίδευση και την Παιδεία εν γένει. Κι αυτό, επειδή θεωρούμε ότι μέσω της Παιδείας υπάρχει πραγματικά η δυνατότητα μεταλαμπάδευσης αρχών και αξιών, διαμόρφωσης στάσεων, πεποιθήσεων και συμπεριφορών.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και παράλληλα με την πληθώρα των δράσεων που αναπτύσσουμε στον συγκεκριμένο τομέα, το αίτημα της ΓΓΙΦ για την ενσωμάτωση της έμφυλης διάστασης και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ως αυτοτελή γνωστικά αντικείμενα διδασκαλίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, έχουν ήδη γίνει αποδεκτές από το Υπουργείο Παιδείας .

Άλλωστε, θεωρούμε ότι ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η σεξουαλική εκπαίδευση των νέων, δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια, ούτε όμως και τρομολαγνικά. Εξάλλου, είναι χρέος όλων μας να συμμεριζόμαστε απολύτως και τις δυσκολίες που βιώνουν οι τρανς κοινότητες και να είμαστε στο πλάι τους, ώστε να συνεισφέρουμε για την αποκατάστασή τους.

Και εδώ αξίζει να αναφέρω ότι οι προτάσεις μας για τις «έμφυλες ταυτότητες», ενσωματώθηκαν ως διακριτό πεδίο στη θεματική εβδομάδα του Υπουργείου Παιδείας που πραγματοποιήθηκε για δύο συνεχόμενα έτη σε όλα τα γυμνάσια της χώρας.

Συνεπώς, έχοντας τον τομέα της Εκπαίδευσης στην πρώτη γραμμή των πολιτικών μας, τονίζουμε διαρκώς ότι μέσω της Παιδείας και της σύμπραξης όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, θα μπορέσει να υπάρξει σημαντική αλλαγή στην κουλτούρα περί ανισοτήτων και έμφυλων ασυμμετριών.

Πέραν τούτου, δε χάνουμε ευκαιρία να τονίζουμε ότι κανένας ορισμός της δημοκρατίας δε μπορεί να υφίσταται, όταν τα δικαιώματα κάποιων ανθρώπων συστηματικά παραβιάζονται, δέχονται διακρίσεις και διαφόρων μορφών έμφυλης βίας.

Περαιτέρω, η ΓΓΙΦ παρεμβαίνει δυναμικά, διαμορφώνει πολιτικές, ενισχύει δράσεις και συνεργασίες με στόχο την αντιμετώπιση του σεξισμού, της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας, της άρσης των στερεότυπων και της εξάλειψης της έμφυλης βίας.

Επίσης, επιμέρους δράσεις μας για πιο συγκεκριμένες πτυχές αντιμετώπισης του σεξισμού, υπήρξαν οι πρωτοβουλίες μας να χρηματοδοτήσουμε το Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας για τη σύνταξη Οδηγού Καταπολέμησης των Διακρίσεων λόγω Φύλου στα ΜΜΕ, ενώ έχουμε ολοκληρώσει και την έκδοση του Οδηγού Χρήσης Μη Σεξιστικής Γλώσσας στα Διοικητικά έγγραφα, βάση του οποίου εκδώσαμε συγκεκριμένη εγκύκλιο εφαρμογής για σε όλους του φορείς του δημοσίου.

Φίλες και φίλοι,

Η Κυβέρνηση της Αριστεράς έθεσε εξ αρχής στους άξονες προτεραιότητας της, την προάσπιση και την προστασία όλων των θεμάτων που άπτονται της ισότητας των φύλων.

Και δεν πρόκειται απλώς για υποσχέσεις ή δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν.

Αρκεί μόνο να σας αναφέρω, ενδεικτικά, ότι η Κύρωση της «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), η οποία κυρώθηκε πριν λίγους μήνες από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτελεί δική μας νίκη και πρωτοβουλία, εφόσον, για τουλάχιστον εφτά χρόνια, δεν αξιοποιήθηκε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Την ίδια στιγμή, επικροτήσαμε ευθύς εξαρχής τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αποτιμώντας την ξεκάθαρα ως ένα προοδευτικό βήμα μιας Κυβέρνησης που τάσσεται σθεναρά υπέρ των θεμελιωδών ατομικών - ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ακόμη και αν αποτελούν μειοψηφία κατά πολλούς και πολλές.

Διότι, αναγνωρίζεται πλέον ότι κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ως στοιχείου της προσωπικότητάς του και στο σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά του φύλου του.

Επιπλέον, το Νομοσχέδιο για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων, συνιστά ένα απολύτως καινοτόμο, νομικό εργαλείο για την προάσπιση της ισότητας των φύλων,. Εκπονήθηκε από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση του και αναμένουμε επίσης να ψηφιστεί σύντομα από τη Βουλή.

Ως εκ τούτου, δε μπορούμε να αγνοούμε ούτε και να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι οι δράσεις μας βρίσκονται σε πλήρη σύμπνοια και συνοδοιπορούν με την Κυβέρνησή μας, η οποία αντιμετωπίζει με περισσή αλληλεγγύη τα θέματα ισότητας των φύλων εν γένει.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε, βέβαια, ότι από τη σύμπραξη των περισσότερων δυνατών εμπλεκόμενων φορέων, τις συνέργειες και την ουσιαστική σύσφιξη των συνεργασιών, μπορούμε να οδηγηθούμε σε δημιουργία από κοινού δράσεων, που θα ενισχύσουν το πλαίσιο προστασίας όλων εκείνων των ατόμων, που συνεχίζουν να βάλλονται από έμφυλες διακρίσεις.

Τέλος, είναι χρέος όλων μας, παράλληλα με την προστασία της ισότητας των φύλων, να τονίζουμε το σεβασμό στη διαφορετικότητα, ο οποίος βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, να αναζητούμε τον πλουραλισμό των ιδεών και την πολυφωνία των απόψεων, θέσεων, στάσεων και συμπεριφορών, επειδή τέτοιου είδους γνωρίσματα είναι που συστήνουν μια πραγματικά δημοκρατική κοινωνία.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)