to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:39 | 02.03.2017

Πολιτική

Φ. Κουρμούσης: Υπάρχουν ήδη λύσεις για δάνεια εμπόρων και μικρών επιχειρήσεων - εντός του Μαρτίου ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Φ. Κουρμούσης Στο Κόκκινο...


Οι τελευταίες «πινελιές» προκειμένου να γίνει πιο λειτουργικός και να περιλάβει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων προστίθενται αυτό το διάστημα στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Μαρτίου, είπε ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Φ. Κουρμούσης Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη. Σύντομα και στο διαδίκτυο οι υπηρεσίες του πρώτου Γραφείου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, που εγκαινιάστηκε χτες. Δεν χρειάζεται πανικός για τα «κόκκινα» στεγαστικά, όπως είπε, η στάση των τραπεζών έχει αλλάξει.

Ο κόσμος ήδη από χτες άρχισε να καλεί στο τηλέφωνο του πρώτου Γραφείου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (213 21 25 730) που εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπττυξης Δημ. Παπαδημητρίου και τα πρώτα ραντεβού έχουν ήδη προγραμματιστεί μέχρι την Δευτέρα, όπως είπε ο κ.Κουρμούσης.

Επίσης, θα δημιουργηθεί και γραμμή ενημέρωσης με πενταψήφιο αριθμό, μόλις εγκριθεί η σχετική επιδότηση από το ΕΣΠΑ, γιατί, όπως τόνισε ο κ.Κουρμούσης, όλη αυτή η υποδομή σχεδιάστηκε ώστε να μην κοστίσει ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό, με την αξιοποίηση υφιστάμενου δυναμικού και άντληση κοινοτικών κεφαλαίων.
 
Σε αυτά τα ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να απαντήσουν σε μία σειρά από ερωτήσεις από τις οποίες προκύπτουν οι εναλλακτικές επιλογές που τους παρέχει η νομοθεσία, η κάλυψη που έχουν, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους. Τελικά, παίρνουν και τυπωμένες αυτές τις επιλογές και τις προβλέψεις της νομοθεσίας, ώστε να ξέρουν τα εργαλεία με τα οποία θα αντιμετωπίσουν τα χρέη τους, όπως είπε.
 
Το πρώτο γραφείο που εγκαινιάστηκε στο κεντρικό κτίριο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εκτιμάται ότι θα ικανοποιεί 50-60 ραντεβού ημερησίως ενώ άλλα δύο σε Αθήνα και Πειραιά θα προστεθούν εντός του μήνα.

Μέχρι την ανάπτυξη του πλήρους δικτύου αυτών των γραφείων, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και διαδικτυακά. Έτσι, από την άλλη εβδομάδα θα «ανέβει» η σχετική ιστοσελίδα με όλο το σχετικό πληροφοριακό υλικό, όπου θα παρουσιάζονται αυτόματα οι εναλλακτικές επιλογές που προσφέρει η νομοθεσία στους δανειολήπτες.

Δεν χρειάζεται πανικός, υπάρχουν επιλογές και η «ασπίδα» του κώδικα δεοντολογίας
 
Μεγάλη μερίδα των δανείων που σήμερα δεν εξυπηρετούνται ή βρίσκονται σε σοβαρή δυσχέρεια αποπληρωμής είναι στεγαστικά, όπως ανέφερε ο ίδιος, για τα οποία υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές, όπως το πλαίσιο που δίνει ο τροποποιημένος νόμος Κατσέλη, η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς κτλ., πάντα με κάποια κριτήρια, όπως η ανεργία ή η μεγάλη μείωση εισοδήματος, ενώ υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης και άλλων χρεών, προς το δημόσιο και τα ταμεία.
 
Ο κ. Κουρμούσης σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν και εξωδικαστικές λύσεις, μέσω των μεσολαβητών, των ενώσεων καταναλωτών, του Συνηγόρου του Καταναλωτή, ενώ συνολικά μία ακόμη «ασπίδα» είναι ο νέος κώδικας δεοντολογίας που υιοθέτησαν πλέον οι τράπεζες.
 
Για την μεταφορά «κόκκινων δανείων» σε fund, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει πωλήσεις τέτοιων χαρτοφυλακίων, αλλά υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο και όταν δραστηριοποιηθούν οι εταιρείες αυτές «δεν χρειάζεται πανικός», καθώς έχουν υπάρξει όλες οι πρόνοιες στη νομοθεσία για την προστασία των πολιτών. Από την άλλη πλευρά, παγκοσμίως οι τράπεζες λειτουργούν με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, είτε δηλαδή θα καταφέρουν να διαχειριστούν τα δάνειά τους με τον δικό τους τρόπο, ρυθμίσεις κτλ., είτε εάν είναι αυτά ατελέσφορα θα ακολουθήσει η μόνη λύση, η πώληση σε fund για μία «δεύτερη ευκαιρία».
 
Τους τελευταίους μήνες, στην στάση των τραπεζών έναντι των δανειοληπτών παρατηρείται μία αλλαγή, με τον βελτιωμένο κώδικα δεοντολογίας, που θέτει συγκεκριμένο πλαίσιο ώστε να καταλήγουν τα δάνεια σε ρύθμιση, ακόμη και με «κούρεμα» χρέους, συνέχισε ο κ.Κουρμούσης, εάν πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η μη ύπαρξη άλλης ακίνητης περιουσίας ή εγγυήσεων, η ύπαρξη σοβαρής ασθένειας κτλ.
 
«Υπάρχουν δυνατότητες ... τους επόμενους μήνες και με την βοήθεια των γραφείων, πιστεύουμε ότι θα ενισχυθεί περισσότερο» αυτή η τάση, όπως εκτίμησε.

Πολύ μικρές επιχειρήσεις και έμποροι έχουν ήδη τα εργαλεία
 
Στο μέτωπο των επιχειρηματικών δανείων, ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό είναι στο τελικό του στάδιο, είναι σε διαβούλευση από την προηγούμενη εβδομάδα και είναι σε εξέλιξη οι επαφές με φορείς, για πιθανές βελτιώσεις που θα τον κάνουν περισσότερο λειτουργικό και θα επιτρέψουν την ένταξη περισσότερων επιχειρήσεων, συνέχισε ο ίδιος. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να πάει προς ψήφιση στη Βουλή και να ξεκινήσει η εφαρμογή του αμέσως μετά.
 
Όπως τόνισε ωστόσο, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι έμποροι καλύπτονται ήδη και από τον τροποποιημένο νόμο Κατσέλη, «υπάρχουν τα εργαλεία, δεν χρειάζεται να περιμένουν, στα γραφεία μας τους το μεταφέρουμε».
 
* Ακούστε τη συνέντευξη στο Κόκκινο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)