to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:32 | 28.03.2019

Οικονομία

Φ. Κουρμούσης: Τι πρέπει να προσέξετε στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Διευκρινίσεις για τις προοπτικές «κουρέματος» χρέους, το πώς εκτιμάται η εμπορική αξία και πώς το μαθαίνει ο πολίτης, το τι ισχύει για το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη σε σχέση με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και σειρά άλλων θεμάτων, έδωσε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


Στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε αναλυτικά στις παραμέτρους του νέου νομοθετικού πλαισίου για τα «κόκκινα δάνεια» και την προστασία της πρώτης κατοικίας και τόνισε ότι με τα όρια που προβλέπονται για τις αντικειμενικές αξίες «καλύπτονται περίπου τα δύο τρίτα των σπιτιών της χώρας», προσθέτοντας ότι «εμείς κοιτάμε να σώσουμε τα σπίτια. Το να “ξεκοκκινήσουν” τα δάνεια είναι σημαντικό για να επανέλθουν οι τράπεζες στην κανονικότητα και να δίνουν δάνεια στον κόσμο, αλλά δεν μετράμε πόσα δάνεια θα σωθούν, μετράμε πόσα σπίτια θα σωθούν … οι αντικειμενικές αξίες καλύπτουν περίπου τα δύο τρίτα των σπιτιών της χώρας». Μίλησε επίσης για την χρήση της διαδικτυακής πλατφόρμας που θα χρησιμοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι για την σχετική αίτηση και τις βοήθειες που αυτή παρέχει.

Για τις προοπτικές «κουρέματος» οφειλής με το νέο καθεστώς, ο κ. Κουρμούσης διευκρίνισε ότι «εάν π.χ. κάποιος έχει ένα σπίτι με εμπορική αξία 100.000 ευρώ θα πληρώσει τελικά 120.000 ευρώ, οπότε εάν χρωστάει 130.000 ευρώ θα γίνει “κούρεμα” 10.000 ευρώ. Αντίστοιχα, εάν το σπίτι κάνει σήμερα 80.000 ευρώ θα πληρώσει 96.000 ευρώ, οπότε θα γίνει κούρεμα 24.000 ευρώ … τα περισσότερα σπίτια και τα περισσότερα δάνεια κυμαίνονται στα 75.000-100.000 ευρώ, δεν είναι τυχαία τα όρια … καθώς μεσοσταθμικά στην Ελλάδα οι εμπορικές αξίες έχουν πέσει 40%, σε κάποιες περισσότερο, άλλες λιγότερο, ενώ σε μερικές έχουν αυξηθεί».

Για τον καθορισμό της εμπορικής αξίας διευκρίνισε ότι θα γίνεται «από ειδικό εκτιμητή πιστοποιημένο από το υπουργείο Οικονομικών που έχει αποστείλει η τράπεζα … ο πολίτης μπορεί να αποταθεί στην τράπεζα και να μάθει την εμπορική αξία … του σπιτιού του, όχι π.χ. ενός διπλανού».

Κάποιος που δεν πληροί αυτά τα κριτήρια, μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, που εκτός του άρθρου 9 παρ. 2 που αφορούσε την πρώτη κατοικία συνεχίζει να ισχύει, διευκρίνισε επίσης ο κ. Κουρμούσης. Μπορεί και σήμερα να κάνει αίτηση και να πάρει άμεσα την προστασία. Στο δικαστήριο ο δικαστής θα ορίσει ένα ποσό και εφόσον το πληρώνει δεν θα έχει πρόβλημα, ενώ εφόσον εμπίπτει στα κριτήρια θα μπορεί να πάρει και την επιδότηση για την δόση του στεγαστικού δανείου.

Για την δυνατότητα όσων είτε έχουν ενταχθεί ήδη στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη είτε είναι στην διαδικασία της αρχικής αναμονής δικαστικής απόφασης είτε της έφεσης μετά από απόρριψη, να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας, ο κ. Κουρμούσης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κάποιος αποτρεπτικός όρος», αλλά παράλληλα τόνισε ότι αυτοί που ακολούθησαν δικαστική οδό μάλλον χρειάζονται την απόφαση δικαστή, όχι αυτή την εξωδικαστική διαδικασία. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι εάν υπάρχει απόρριψη αίτησης για τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη με την αιτιολογία του δόλου, «φυσικά τότε δεν μπορεί να ενταχθεί ούτε στο νέο πλαίσιο … υπάρχουν ρήτρες ασφαλείας για να μην ενταχθούν όσοι έχουν περιουσία».

Τέλος, διευκρίνισε ότι και η νέα ρύθμιση προσφέρει «προστασία έναντι όλων των πιστωτών. Στη συνέχεια ρυθμίζεις το δάνειό σου ευνοϊκά και για όσο διάστημα των 25 ετών πληρώνεις αυτή την ρύθμιση προς την τράπεζα, κανένας άλλος πιστωτής δεν μπορεί να σου ασκήσει πλειστηριασμό στην κατοικία, το σπίτι προστατεύεται έναντι όλων παρότι δεν έχεις ρυθμίσει ή πληρώσει (σ.τ.σ. αυτές τις οφειλές)». Σημείωσε ωστόσο ότι εάν στο μέλλον «με δικαστική απόφαση δοθεί εντολή πλειστηριασμού (σ.τ.σ. για οφειλές προς άλλο πιστωτή), τότε αυτή είναι εκτελεστή».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)