to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φ. Γκανούλης: Να λάβει άμεσα μέτρα η Περιφέρεια για τη διάσωση της λίμνης Κορώνειας (ηχητικό)

Ο περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Οικολογία – Πράσινη Λύση» ανέφερε ότι η στάθμη της λίμνης έχει πέσει πάρα πολύ, βρίσκεται περίπου στους 70 πόντους όταν η μέση στάθμη του νερού ήταν στα δύο μέτρα


Την άμεση παρέμβαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την συντήρηση των έργων στην λίμνη Κορώνεια, ώστε να μπορέσει να ανέβει η στάθμη του νερού, ζήτησε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Κάτι παίζει στο Κόκκινο ο περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Οικολογία – Πράσινη Λύση», Φίλιππος Γκανούλης.

Όπως σημείωσε ο κ. Γκανούλης η στάθμη της λίμνης έχει πέσει πάρα πολύ, βρίσκεται περίπου στους 70 πόντους όταν η μέση στάθμη του νερού ήταν στα δύο μέτρα.

Εξηγώντας το φαινόμενο μείωσης της στάθμης και θανάτου χιλιάδων ψαριών ο κ. Γκανούλης ανέφερε πως  «έχει μειωθεί ο όγκος νερού της λίμνης και αυτό είχε ως αποτέλεσμα και λόγω του υπερτροφισμού πολλών ψαριών που είχαν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια να δημιουργούνται συνθήκες έλλειψης οξυγόνου οι οποίες οδηγούν σε θάνατο των ψαριών».

«Η ιστορία της Κορώνειας τη συζητάμε τα τελευταία 15 χρόνια. Εφαρμόστηκε ένα master plan με οδηγίες της Ε.Ε που ουσιαστικά κατεύθυνε κάποιους χείμαρρους προς την λίμνη ώστε να αυξηθεί η ροή των υδάτων. Τα έργα αυτά δυστυχώς είναι ασυντήρητα. Κατεβάζουν πολλά φερτά υλικά και έχει υπάρξει έμφραξη του τεχνητού καναλιού» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο κ. Γκανούλης τόνισε το γεγονός πως «δεν έχει αντιμετωπιστεί ποτέ από τους αρμόδιους και την Περιφέρεια το γεγονός ότι γύρω από την λίμνη έχουμε πάρα πολλές καλλιεργούμενες εκτάσεις οι οποίες αρδεύονται δυστυχώς από τον υπόγειο υδροφορέα. Δεν υπάρχουν κλειστά δίκτυα άρδευσης αυτών των εκτάσεων και χρησιμοποιούνται μέθοδοι της δεκαετίες του 1970 με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστιες απώλειες νερού».

Ο περιφερειακός σύμβουλος σημείωσε πως δεν έχει οριστεί αρμόδιος φορέας για την συντήρηση των έργων και για αυτό το λόγο «η Περιφέρεια πρέπει να παρέμβει άμεσα γιατί έχει τα κονδύλια και τα μέσα ώστε να καθαριστεί το κανάλι και να γίνουν οι απαραίτητες συντηρήσεις των έργων ώστε να μπορέσουμε να ανακατευθύνουμε περισσότερο νερό στην λίμνη».

Παράλληλα ο κ. Γκανούλης κάλεσε την Περιφέρεια να σχεδιάσει πολιτικές προσαρμογής στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης, ενώ αυτή τη στιγμή η κύρια πολιτική που πρέπει να ασχοληθεί η Περιφέρεια αφορά τα έργα υποδομής άρδευσης.

«Πρέπει επιτέλους να δημιουργηθούν δομές ώστε να έχουμε εξοικονόμηση ύδατος από τους παραγωγούς γύρω από την λίμνη. Μπορεί να γίνει ακόμα και αναδιάρθρωση καλλιεργειών ώστε να μην υπάρχει τόσο μεγάλη κατανάλωση ύδατος. Αλλιώς θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές για πάρα πολλά χρόνια. Αν οι αρμόδιοι δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους το φαινόμενο θα είναι όλο και πιο συχνό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκανούλης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)