to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

1:00 | 15.08.2019

Κοινωνία

Nύχτα αγωνίας για την Εύβοια: «Παράταξη μάχης» της πυροσβεστικής για να μην απειληθεί η Πλατανιά

Aντιπυρική ζώνη έφτιαχαν αργά το βράδυ της Τετάρτης ερπυστριοφόρα μπροστά από το χωριό Πλατανιά, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς το χωριό και τον δρυμό της Άτταλης - Το μέτωπο κινήθηκε προς την Πλατανιά μετά από νέα αναζωπύρωση το απόγευμα της Τετάρτης - Ατέλειωτο μαύρο τοπίο ανάμεσα σε Ψαχνά, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι σε μια μοναδική πευκόφυτη δασωμένη περιοχή που λίγο πριν ήταν καταφύγιο της άγριας φύσης - Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια


Τελευταία ενημέρωση, 01.00 μ.μ. βράδυ Τετάρτης προς Πέμπτη 15/8

Δύσκολη προβλέπεται η νύχτα για τους κατοίκους στο χωριό Πλατανιά στην Εύβοια καθώς το πύρινο μέτωπο, που παραμένει σε εξέλιξη μετά την αναζωπύρωση το απόγευμα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων. Περιμετρικά του χωριού δημιουργείται αντιπυρική ζώνη από 6 βαριά ερπιστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.

«Δεν θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή παρά το γεγονός ότι υπάρχει άπνοια στην περιοχή και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί σε ένα δρόμο πολύ πριν το χωριό για να περιμένουν τις φλόγες» δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος που βρίσκεται στο χωριό Πλατανιά. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Βουρδάνος «πρόκειται για μια δύσκολη περιοχή. Η απόφαση για αντιπυρική ζώνη γύρω από το χωριό κρίθηκε αναγκαία καθώς επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Το μέτωπο ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και οι ώρες μέχρι το ξημέρωμα που θα χρησιμοποιηθούν και πάλι εναέρια μέσα ιδιαίτερα πολλές».

Τηλεοπτικό πλάνο από τη διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης με ερπυστριοφόρα

«Παράταξη μάχης»

«Πρόκειται για παράταξη μάχης» δήλωνε νωρίτερα, λίγο πριν νυχτώσει, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Ευαγγελίου καθώς έβλεπε τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο συγκεκριμένο σημείο. Όπως ο ίδιος διαπίστωνε «είναι πολύ δύσκολο τα αεροπλάνα μέσα στην επόμενη ώρα να σβήσουν τελείως το συγκεκριμένο μέτωπο. Αν οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν τους πυροσβέστες με την άπνοια που επικρατεί τώρα, θα μπορέσουν να σταματήσουν το κακό για να μη φτάσει στον πυρήνα του εθνικού δρυμού και να απειλήσει τα χωριά».

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Παραμένουμε όλοι στις θέσεις μας μέχρι να σταματήσει να καίει και το τελευταίο αποκαΐδι» υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Καρακάντζας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή. Ο ίδιος σημειώνει πως «η Πυροσβεστική προσπαθεί να αντικαταστήσει το προσωπικό που έχει συμπληρώσει πάνω από 36 ώρες στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά διατηρεί την ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε συμβαίνει, κυρίως να περιχαρακωθεί η φωτιά στα εξωτερικά της σημεία για να μην κινδυνεύουν οικισμοί από πιθανή επέκταση».

Η δορυφορική απεικόνιση της περιοχής που έχει πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά. Στο δεξί επάνω μέρος της εικόνας το χωριό Πλατανιά (ή Πλατάνα) και κάτω αριστερά τα Ψαχνά.

Στις 8.30 το βράδυ οι τελευταίες ρίψεις από τα εναέρια μέσα

Λίγο πριν τις 8.30 το βράδυ έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και σύμφωνα με τον κ. Βουρδάνο «τα 4 αεροσκάφη τα 2 ελικόπτερα έκαναν πάρα πολύ σοβαρή δουλειά, έχουν διασπάσει το πύρινο μέτωπο και το έχουν περιορίσει και μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε μέσα στη νύχτα να ελέγξουμε την κατάσταση».

Σημειώνεται ότι η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κίνηση προς τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατανιάς.

382 πυροσβέστες με 98 οχήματα

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ στη 1.00 π.μ. της Πέμπτης: Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης οι οποίες προσπαθούν να κατασβέσουν την πυρκαγιά στην δυτική Εύβοια, μετά τη μεγάλη αναζωπύρωση στο κομμάτι μεταξύ των χωριών Μακρυμάλλη και Πλατανιά, όπου έχουν δημιουργηθεί ζώνες από μηχανήματα έργου για να προστατευθούν κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το συγκεκριμένο μέτωπο κατευθύνεται βόρεια, όπου δεν υπάρχουν μεν χωριά, αλλά είναι το καταφύγιο άγριων ζώων και καταβάλλεται υπεράνθρωπη προσπάθεια να προστατευθεί.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα, εκ των οποίων 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 172 πυροσβέστες.

Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται μόνιμα το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», ενώ τις δυνάμεις της πυροσβεστικής συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού, οκτώ μηχανήματα έργου και δέκα υδροφόρες της περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες με έξι δικά τους οχήματα.

Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν καθώς υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα, αφού δεν υπάρχει σε εξέλιξη άλλη μεγάλη πυρκαγιά, με στόχο να εκμεταλλευθούν το γεγονός ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, και να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς μέχρι το πρωί, που θα επιχειρήσουν εκ νέου τα εναέρια μέσα.

Σε απόκρημνη περιοχή κοντά στα λατομεία της ΛΑΡΚΟ το κύριο μέτωπο την Τετάρτη

Στο βασικό μέτωπο της πυρκαγιάς, η προσπάθεια που κατέβαλλαν όλη την Τετάρτη τόσο οι εναέριες όσο και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν να ελέγξουν τις εστίες σε απόκρημνη περιοχή κοντά στα λατομεία της ΛΑΡΚΟ. Έγιναν ρίψεις εκατοντάδων τόνων νερού από τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που πετούσαν συνέχεια πάνω από τη φωτιά.

Ένα άλλο σημείο που έδιναν μεγάλη σημασία οι πυροσβέστες ήταν ανατολικά του χωριού Σταυρός το οποίο να θυμίσουμε έχει εκκενωθεί από τη χθεσινή μέρα. Και εκεί είχαμε σημαντικές αναζωπυρώσεις αλλά η παρουσία κυρίως των εναέριων μέσων επέτρεπε στους πυροσβέστες να αισιοδοξούν για την αντιμετώπιση του.

Εκείνο το οποίο επιδίωκαν οι επιτελείς της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αλλά και η ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος ήταν μέχρι το βράδυ να μπορέσουν να ελέγξουν όλα τα επικίνδυνα περιφερειακά μέτωπα και να οριοθετήσουν τη φωτιά. «Αντίπαλός» τους σε αυτή την προσπάθειας αποτελεί η ένταση των ανέμων που από το μεσημέρι και μετά είναι αυξημένη.

Την ίδια στιγμή τα χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς όσο του Στρατού των ΟΤΑ και της ΛΑΡΚΟ παρέμεναν σε ετοιμότητα σε διάφορα σημεία για να παρέμβουν όταν κριθεί αυτό απαραίτητο. Τα βαριά αυτά χωματουργικά μηχανήματα βοήθησαν να μην φτάσουν οι φλόγες στα Ψαχνά, καθώς μέσα στη νύχτα δημιούργησαν την αντιπυρική ζώνη περιμετρικά στα πρώτα σπίτια της πόλης.

Ανυπολόγιστη ζημιά σε συμπαγές πευκοδάσος

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της καταστροφής το σύνολο των φορέων εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει η πλήρης αποτίμηση της οικολογικής καταστροφής. Οι ίδιοι μιλούν για ανυπολόγιστη ζημιά σ' ένα συμπαγές πευκοδάσος που καταστράφηκε ολοσχερώς. Η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.000 στρέμματα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη να εκτιμά πως έχουν καεί πάνω από 25.000 στρέμματα, ενώ ο διευθυντής Δασών της Εύβοιας κάνει λόγο για 25.000 έως 28.000 στρέμματα.

Καλύτερη σήμερα η κατάσταση στο λεκανοπέδιο Αττικής από τον καπνό της πυρκαγιάς στην Εύβοια

Πολύ καλύτερη σε σχέση με την Τρίτη ήταν  την Τετάρτη η κατάσταση στο λεκανοπέδιο Αττικής σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα από τη φωτιά που καίει στην Εύβοια, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Νίκος Μιχαλόπουλος.

«Η Τρίτη ήταν μια δύσκολη μέρα με τις συγκεντρώσεις σε αιωρούμενα σωματίδια, σχεδόν σε όλο το λεκανοπέδιο, που έφτασαν σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Σήμερα, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη. Υπάρχει μια σαφέστατη βελτίωση. Τα επίπεδα είναι πεσμένα κατά περίπου 50%. Διαβάστε περισσότερα...

Με εγκαύματα 2ου ως 3ου βαθμού ο εθελοντής πυροσβέστης που νοσηλεύεται στο ΚΑΤ

Χρ. Στυλιανίδης, ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων: Πλέον η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι κάτι το χειροπιαστό

«Με δεδομένο τις μεγάλες φωτιές στα Κανάρια Νησιά μεγάλος όγκος διοχετεύτηκε εκεί, ωστόσο έχουμε μία παρουσία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», επεσήμανε ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης κατά την συνάντηση του με τον Μ. Χρυσοχοϊδη, σημειώνοντας ότι πλέον η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι κάτι το χειροπιαστό.

Ο κ. Στυλιανίδης εκτίμησε ότι με βάση την εμπειρία του ως επίτροπος και τις δασικές πυρκαγιές που αντιμετώπισε σε πολλές περιοχές, η κατάσταση στην Εύβοια ήταν πάρα πολύ δύσκολη και συνεχίζει να είναι δύσκολη. Ο κ. Στυλιανίδης εξήρε τον τρόπο με τον οποίο συντονίστηκαν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης και στάθηκε σε τρία βασικά σημεία. Διαβάστε περισσότερα...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να αποκτήσει μόνιμες δομές ο ευρωπαικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας

Την πρόθεσή του να ηγηθεί προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU), να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη.

Στην δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο μόνιμος μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας θα μπορεί να επεμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα βρίσκεται σε ανάγκη, κυρίως με μέσα αεροπυρόσβεσης, τα οποία θα πρέπει να τα αποκτήσουμε, να τα χρηματοδοτήσουμε και να τα διαχειριζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Άμεση αποτύπωση της καταστροφής για την αποκατάσταση των πληγέντων»

Την άμεση αποτύπωση της έκτασης της καταστροφής που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ενημέρωση που είχε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος».

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια

Υπενθυμίζεται πως χθες, Τρίτη 13/8, ο ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε πως αναφορικά με την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Εύβοια έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά για να ενημερωθούν: η βουλευτής Άρτας, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, πρ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, με τον Περιφερειακό Διευθυντή Πυροσβεστικής Στερεάς Ελλάδας και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Μαζί τους Β. Αποστόλου και Γ. Ραγκούση, στην Εύβοια έχει μεταβεί κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, για να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην προσπάθεια των αρμοδίων Αρχών να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Τα σχόλια των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων

Το ΚΚΕ για την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια

Τα περισσότερα από 25.000 στρέμματα που έχουν ήδη καεί και η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει συντελεστεί, έρχεται να προστεθεί στα 12.000 στρέμματα πευκοδάσους, που είχαν καεί τέτοιες μέρες ένα μόλις χρόνο πριν, στην ίδια ακριβώς περιοχή», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ για την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια.

«Η επανάληψη της φωτιάς», συνεχίζει η ανακοίνωση «στην ίδια περιοχή μέσα σε ένα χρόνο και σε μεγαλύτερη έκταση, φέτος, αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τις μεγάλες και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Περισσού. Διαβάστε περισσότερα...

Φώφη Γεννηματά κατά την επίσκεψης της στην Εύβοια: Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα αυτή τη φορά

Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στις περιοχές που δοκιμάζονται από την πυρκαγιά, να εκφράσουμε τη λύπη μας για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή.

Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα αυτή τη φορά και γι’ αυτό οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που έδωσαν αυτή τη μάχη με αυταπάρνηση, προκειμένου να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών.

Εμείς θα είμαστε εδώ και την επόμενη μέρα, αφού σβήσει η πυρκαγιά, γιατί θέλουμε να συνδράμουμε τους κατοίκους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις, τα αποτελέσματα όλης αυτής της καταστροφής.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Εύβοια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)