to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:47 | 01.01.2020

Οικονομία

Ευτυχισμένο... 2020: «Ποδαρικό» με εκατοντάδες πλειστηριασμούς

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα έως τώρα αναρτημένα προγράμματα πλειστηριασμών μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2020, δηλαδή όσο θα είναι ακόμα σε ισχύ το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι πλειστηριασμοί θα φτάσουν τους 2.444


Ρεπορτάζ: Γ. Αγουρίδης - ΑΥΓΗ

«Ποδαρικό» με εκατοντάδες πλειστηριασμούς αναμένεται να πραγματοποιήσει το 2020, καθώς οι τράπεζες αυξάνουν τους ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα έως τώρα αναρτημένα προγράμματα πλειστηριασμών μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2020, δηλαδή όσο θα είναι ακόμα σε ισχύ το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι πλειστηριασμοί θα φτάσουν τους 2.444.

Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού παράλληλα θα ενταθούν οι πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν, όπως φάνηκε άλλωστε και στην 4η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για αποτελεσματικότερες διαδικασίες. Όπως επισήμανε η συγκεκριμένη έκθεση, πάνω από το 60% των πλειστηριασμών καταλήγουν άγονοι, ενώ ακόμα και σε εκείνους που ολοκληρώνονται τα ακίνητα καταλήγουν ως επί το πλείστον πάλι στις τράπεζες.

Σ’ αυτό το φόντο, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους καλεί τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια να αξιοποιήσουν το πλαίσιο προστασίας υπογραμμίζοντας ότι όσοι έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλει την αίτησή τους, θα πρέπει να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δηλαδή έως το τέλος Απριλίου, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας.

Τα τελευταία στοιχεία από την πορεία των αιτήσεων και των εγκρίσεων δείχνουν ότι υπάρχει σχετικά αυξημένη ροή τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά τα νούμερα απέχουν ακόμα πολύ από την αρχική εκτίμηση ότι μπορούν να καλυφθούν 150.000 δανειολήπτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν σχεδόν 58.000 δανειολήπτες έχουν αποδεχθεί την άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου ξεκινώντας έτσι τη διαδικασία, έως τώρα έχουν υποβληθεί μόλις 1.316 αιτήσεις ρύθμισης προς τις τράπεζες, μόλις 112 δανειολήπτες έχουν αποδεχθεί τη ρύθμιση και μόλις 56 από αυτούς πήραν το «ΟΚ» και για την κρατική επιδότηση των δόσεων!

Ρύθμιση

Η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και κρατική επιδότηση (20%-50%) των μηνιαίων δόσεων. Οι οφειλέτες μπορούν να απευθύνονται σε εξειδικευμένους δικηγόρους με σκοπό την υποστήριξή τους στις διαδικασίες της πλατφόρμας, το κόστος των οποίων χρηματοδοτείται από τις τράπεζες.

Όλοι οι πολίτες μπορούν να λάβουν συμβουλές και υποστήριξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους καθώς και για τις δυνατότητες ρύθμισης των οφειλών τους στα 43 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που λειτουργούν πανελλαδικά - τηλέφωνο για ραντεβού 213.212.57.30.

Κυβερνητικές δεσμεύσεις

Από εκεί και πέρα, αξιοποιώντας τις παρατηρήσεις από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, οι Ευρωπαίοι εστιάζουν στο ότι, παρά τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, παρά τις προσαρμογές στο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές μπορούν ακόμα να μπλοκάρουν τον πλειστηριασμό λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ήδη ειδική ομάδα εργασίας έχει αναλάβει να καταγράψει τις... αστοχίες προκειμένου η κυβέρνηση να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία ενόψει της νέας αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Αν και οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν στους θεσμούς κάποια προκαταρκτικά αποτελέσματα τον περασμένο μήνα, δεσμεύτηκαν έναντι των Ευρωπαίων ότι θα παρουσιάσουν σύντομα πλήρη μελέτη. Το βασικό ζήτημα παραμένει τι θα γίνει με όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, καθώς το παράδειγμα της Ισπανίας είναι σχετικά πρόσφατο...

Το νέο πλαίσιο για το Πτωχευτικό Δίκαιο βρίσκεται στα σκαριά ώστε να τεθεί σε ισχύ έως το ερχόμενο καλοκαίρι.

Οι ρυθμίσεις του θα προσομοιάζουν στο αμερικανικό Πτωχευτικό Δίκαιο για τα νοικοκυριά και θα βασίζονται στην ευρωπαϊκή Οδηγία που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο για την αφερεγγυότητα των φυσικών προσώπων.

Με τα σημερινά δεδομένα στη χώρα μας δεν υπάρχει ένα ενιαίο Πτωχευτικό Δίκαιο για φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά, όπως σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και στις ΗΠΑ, εκτός από τις διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας (Νόμος Κατσέλη) που αναμένεται να καταργηθούν στις 30.4.2020.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα παραπέμπει τα νοικοκυριά να μιλούν απευθείας με τα πιστωτικά ιδρύματα και να διακανονίζουν το χρέος τους.

Παράθυρο για χρήση "μαξιλαριού"

Την ίδια ώρα, ο νόμος της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, γνωστός και ως «Ηρακλής» ανοίγει το παράθυρο για χρήση του «μαξιλαριού» έως και 12 δισ. ευρώ, όσο είναι και το ύψος των εγγυήσεων του Δημοσίου.

Αν δεν επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας όχι μόνο σε χρόνο πέραν του τετραμήνου της παράτασης που αποφασίστηκε αλλά και στον αριθμό των δανειοληπτών που δύνανται να υπαχθούν, το σχέδιο «Ηρακλής» θα γίνει όχημα μιας καταιγίδας πτωχεύσεων και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με την αλλαγή του Πτωχευτικού Κώδικα, όπως προαναφέρθηκε.

Ανύπαρκτα αναπτυξιακά κριτήρια

Ακόμη, απουσιάζουν εντελώς, αναπτυξιακά κριτήρια. Ενώ η εξυγίανση των τραπεζών στοχεύει στη δυνατότητα οι τράπεζες να επιτελέσουν τον ρόλο τους (χρηματοδότηση ελληνικής οικονομίας και των ΜμΕ), το σχέδιο «Ηρακλής» μπορεί να γίνει το όχημα για κλείσιμο χιλιάδων μη ζημιογόνων επιχειρήσεων με κόκκινα δάνεια. Κάτι που αποτελεί σχήμα οξύμωρο. Η εμπειρία από άλλες χώρες όπου εφαρμόστηκαν αντίστοιχες διαδικασίες χωρίς αναπτυξιακά κριτήρια, όπως π.χ. στην Ιρλανδία, δείχνει ότι οδηγήθηκαν σε συρρίκνωση ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας.

Τέλος, δεν προβλέπεται καμία υποχρέωση των τραπεζών μετά την εξυγίανσή τους έναντι του βάρους των εγγυήσεων που αναλαμβάνει το Δημόσιο, όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση των ΜμΕ. Για παράδειγμα, σε σχετική διαδικασία το 2009 η Royal Bank of Scotland ανέλαβε την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει με 25 δισ. στερλίνες τις ΜμΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)