to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:52 | 19.12.2012

Διεθνή

Ευθύνες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις συνθήκες της επίθεσης στην πρεσβεία στη Λιβύη

Επίσημη αμερικανική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Εξωτερικών για κενά στα μέτρα ασφαλείας του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη στο οποίο πραγματοποίησαν έφοδο ισλαμιστές στις 11 Σεπτεμβρίου, μια επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον Αμερικανό πρεσβευτή στη Λιβύη.


Η έκθεση την οποία συνέταξε ανεξάρτητη επιτροπή, η επιτροπή αναθεώρησης των ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης (ARB), την οποία είχε συστήσει υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μετά την επίθεση στο προξενείο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας δεν διέθεταν πριν από την επίθεση «καμιά επείγουσα και ειδική πληροφορία» που έκανε λόγο για τρομοκρατική απειλή κατά του προξενείου αυτού.

Η έκθεση της οποίας η «μη εμπιστευτική πλευρά» δημοσιοποιήθηκε αργά χθες βράδυ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγγέλλει «κενά και παραλείψεις δύο υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών που είχαν ως αποτέλεσμα την ανάθεση της ασφάλειας του προξενείου της Βεγγάζης σε προσωπικό ακατάλληλο να αντιμετωπίσει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η επίθεση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε με εκρηκτικά και πολεμικά όπλα από ισλαμιστές αντάρτες προσκείμενους στην Αλ Κάιντα, στοίχισε τη ζωή στον πρεσβευτή στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς και σε τρεις Αμερικανούς πράκτορες.

Η Κλίντον είχε δηλώσει στα μέσα Οκτωβρίου ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη» της διαχείρισης και των συνεπειών της επίθεσης αυτής.

Σε δύο επιστολές που απέστειλε την Τρίτη στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας - που συγκροτούν το αμερικανικό Κογκρέσο- η Κλίντον γράφει ότι αποδέχεται «την καθεμιά» από τις 29 παρατηρήσεις που έκανε η ARB.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας θα αναπτύξουν για παράδειγμα «εκατοντάδες επιπλέον πεζοναύτες» για την καλύτερη προστασία των διπλωματικών αντιπροσωπειών και των προξενείων στο εξωτερικό, γράφει η Κλίντον σύμφωνα με τις επιστολές που δημοσιοποιήθηκαν χθες βράδυ.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν το πρώτο διπλωματικό δίκτυο στον πλανήτη με 275 θέσεις στο εξωτερικό. Το προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών αριθμεί 60.000 εργαζόμενους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιεύει την έκθεσή του την ώρα που στο Κονγκρέσο αναμένεται η ακρόαση σήμερα και αύριο αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου για την επίθεση της Βεγγάζης αλλά εν τη απουσία της Κλίντον που ασθενεί τις τελευταίες τουλάχιστον 10 ημέρες.

Η Κλίντον αναμένετο να καταθέσει αύριο ενώπιον των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων (ρεπουμπλικανική πλειοψηφία) και της Γερουσίας (δημοκρατική πλειοψηφία). Ωστόσο καθώς υπέστη διάσειση μετά την αδιαθεσία που εκδήλωσε την περασμένη εβδομάδα λόγω «οξείας αφυδάτωσης» η οποία οφείλεται σε γαστρικό ιό», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα καταθέσουν αντ΄αυτής οι αναπληρωτές της Ουίλιαμ Μπερνς και Τόμας Νιντς.

Οι συμπροεδρεύοντες της επιτροπής ARB, ο διπλωμάτης Τόμας Πίκερινγκ και ο ναύαρχος Μάικ Μιούλεν, θα καταθέσουν σήμερα κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον του Κονγκρέσου.

Η επίθεση της Βεγγάζης που στοίχισε τη ζωή Αμερικανού πρεσβευτή για πρώτη φορά στην περίοδο των τουλάχιστον 30 τελευταίων χρόνων, προκάλεσε πολιτική θύελλα ανάμεσα στη δημοκρατική κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και στη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση, μόλις πριν από τις προεδρικές εκλογές και την επανεκλογή του προέδρου Ομπάμα στις 6 Νοεμβρίου.

Οι ρεπουμπλικανοί προσάπτουν στην κυβέρνηση κενά και ελλείψεις στο θέμα της ασφάλειας και των υπηρεσιών Πληροφοριών στη Λιβύη. Την κατηγορούν επίσης ότι άλλαξε εκδοχές για τη φύση επίθεσης και καθυστέρησε να παραδεχθεί τον «τρομοκρατικό» χαρακτήρα της.

Οι ρεπουμπλικανοί έθεσαν στο στόχαστρο την Σούζαν Ράις, την πρεσβευτή των ΗΠΑ, που είχε δηλώσει στις 16 Σεπτεμβρίου ότι η έφοδος στο προξενείο της Βεγγάζης ήταν μάλλον η συνέπεια μιας αντιαμερικανικής διαδήλωσης που εξετράπη.

Η Ράις, που εθεωρείτο η επικρατέστερη για να διαδεχθεί την Κλίντον στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ιανουάριο του 2013, αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση αυτή την περασμένη εβδομάδα.




Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)