to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:12 | 15.06.2016

Πολιτική

“Εύθραυστη”, παρά τα θετικά βήματα, η υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

"Εύθραυστη" χαρακτηρίζει την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, παρά τα θετικά βήματα που καταγράφονται.


Σύμφωνα με την έκθεση, η συνέχεια της επιτυχούς εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, εξαρτάται κυρίως από την πολιτική βούληση όλων των εμπλεκομένων μερών.

«Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, επισημαίνοντας πως είναι ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως όλα τα στοιχεία της συμφωνίας. «Σε αυτά περιλαμβάνεται η ενίσχυση της επαναγκατάστασης και η υποστήριξη της ικανότητας της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και να επιλύσει τις αιτήσεις ασύλου σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ. Οι τουρκικές αρχές χρειάζεται επίσης να ολοκληρώσουν την εφαρμογή του χάρτη πορείας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων», δήλωσε ο Φ. Τίμερμανς.

Συγκεκριμένα, η έκθεση καταγράφει σημαντική μείωση των διελεύσεων στο Αιγαίο από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Ο μέσος αριθμός των διελεύσεων το Μάιο ήταν 47, ενώ πριν την εφαρμογή της συμφωνίας, περίπου 1.740 μετανάστες διέσχιζαν καθημερινά το Αιγαίο με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά.

Σχετικά με την επιστροφή των μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, η έκθεση καταγράφει από τις 20 Απριλίου ως σήμερα 462 επιστροφές μεταναστών που δεν έχουν κάνει αίτηση ασύλου, συμπεριλαμβανομένων 31 Σύρων.

Εξάλλου, η Επιτροπή καταγράφει πρόοδο της Τουρκίας όσον αφορά την εκπλήρωση των επτά κριτηρίων που εκκρεμούν για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, πρόοδος έχει σημειωθεί κυρίως με την έναρξη ισχύος την 1η Ιουνίου της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας όπου εκκρεμεί ακόμα μια τελική απόφαση για την τελική της εφαρμογή. «Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια αξιολόγησης του χάρτη πορείας που απομένουν, ώστε η άρση της υποχρέωσης για τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις των Τούρκων πολιτών να καταστεί εφικτή σύντομα. Παραμένουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα από τις Βρυξέλλες.

Κατά το επόμενο στάδιο εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να καταβληθεί επειγόντως προσπάθεια από την Ελλάδα για να ενισχύσει τις δυνατότητές της ως προς την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και προσφυγών σε ατομική βάση, καθώς και για την εγκαιρότερη επιστροφή και επανεισδοχή των προσφύγων, κυρίως μέσω της χρήσης της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας.

«Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι Επιτροπές Προσφυγών θα συσταθούν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες και είμαι βέβαιος ότι οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν σύντομα. Πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προετοιμασίας για την έναρξη λειτουργίας του Εθελοντικού Ανθρωπιστικού Προγράμματος Εισδοχής», δήλωσε ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)