to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:54 | 30.04.2015

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Ευθεία παρέμβαση στην πολιτική διαπραγμάτευση: Υποβάθμισε την Ελλάδα η Moody’s

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε Caa2 από Caa1, επικαλούμενος την αβεβαιότητα για το εάν η χώρα θα επιτύχει συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της έγκαιρα ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην αποπληρωμή των επικείμενων δόσεων βάσει της δανειακής σύμβασής της.


Στη σύγχρονη τραγωδία της Ελλάδας αλλά και όσων λαών βρίσκονται υπό την ομηρεία των αγορών, οι οίκοι αξιολόγησης, λειτουργούν σαν ένα είδος θεού που ελέγχει και τιμωρεί τους βρωτούς για την ύβρι που διαπράττουν να μην συμμορφώνονται στις επιταγές τους. Χθες το βράδυ ήταν η σειρά του οίκου αξιολόγησης Moody's να παρέμβει στην πολιτική διαπραγμάτευση, ανακοινώνοντας ότι υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε Caa2 από Caa1, επικαλούμενος την αβεβαιότητα για το εάν η χώρα θα επιτύχει συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της έγκαιρα ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην αποπληρωμή των επικείμενων δόσεων βάσει της δανειακής σύμβασής της. Ο οίκος Μούντις συνόδευσε την ενέργεια αυτή με την απόδοση "αρνητικής" προοπτικής στο ελληνικό κρατικό αξιόχρεο, λόγω της εκτίμησής ότι η ισορροπία των οικονομικών, χρηματοπιστωτικών και πολιτικών κινδύνων στην Ελλάδα τείνει προς το να ασκεί "πτωτικές" πιέσεις σε αυτό.

Στο χορό κι ο Γερμανικός Τύπος

Ο χορός των Γερμανικών εφημερίδων, φροντίζει σήμερα να δραματοποιήσει την κατάσταση τονίζοντας την αβεβαιότητα. Σύμφωνα με την Zeit, ο Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση αυτή εξαιτίας της αβεβαιότητας ότι η Αθήνα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της εγκαίρως ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνειά της. Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, στο πλαίσιο της αναζήτησης ενός συμβιβασμού με τους πιστωτές της, η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του 51% μεγάλων λιμανιών της χώρας.

Ανάλογο είναι και το άρθρο της Frankfurter Allegemeine, στο οποίο επίσης επισημαίνεται το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει σήμερα έναν νέο κατάλογο μεταρρυθμίσεων στους πιστωτές της χώρας. «Η ομάδα διαπραγμάτευσης επιθυμεί μια συμφωνία με τους πιστωτές και είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε το 51% των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη το πρακτορείο Ρόιτερς στο οποίο μίλησε ένας Έλληνας αξιωματούχος. Η Frankfurter Allgemeine εξηγεί ότι οι χώρες της ΕΕ παρέτειναν τον Φεβρουάριο το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδα ως τον Ιούνιο, όμως υπογραμμίζει ότι προϋπόθεση για την παροχή περαιτέρω οικονομικής βοήθειας είναι η ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει μια λίστα με μεταρρυθμίσεις ως τα τέλη Απριλίου.

Στο ενδεχόμενο πώλησης ενός ποσοστού των μεγάλων λιμανιών της Ελλάδας αναφέρεται και η Die Welt. Προφανώς η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν επιθυμεί να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας, σχολιάζει η εφημερίδα. Όμως ο χρόνος τρέχει. Για να λάβει χρήματα, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πωλήσει ένα ποσοστό των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, σημειώνει.

Το αξιόχρεο της Ελλάδας μειώθηκε κι άλλο, επισημαίνει στον ιστότοπό του το περιοδικό Der Spiegel. Οι βαθμοί αξιολόγησης της Ελλάδας είναι δραματικοί, τώρα προειδοποιεί και ο οίκος Moody's για τον αυξανόμενο κίνδυνο χρεοκοπίας, συνεχίζει το άρθρο.

Ομως το κλίμα στις Βρυξέλλες δεν είναι το ίδιο

Οταν χτές αργά το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του EWG στις Βρυξέλλες, πηγές της ευρωζώνης δήλωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ικανοποιημένες από τη συζήτηση που διεξήχθη για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το κλίμα ήταν «θετικό και ευχάριστο». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στη νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πώς αυτή θα γίνει πιο αποτελεσματική και παραγωγική.

tags: Moody's

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)