to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ευθ. Λέκκας: Μάνδρα και Ραφήνα είναι οι ίδιες περιπτώσεις πολεοδομικής και χωροταξικής αυθαιρεσίας

"Το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζουμε και πώς από την άλλη πλευρά διαχρονικά έγιναν εγκληματικές ενέργειες και διαδικασίες σε ό,τι αφορά το στήσιμο των οικισμών μας, το στήσιμο των πόλεων, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μία Μάνδρα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας


   "Μάνδρα και Ραφήνα συνολικά είναι οι ίδιες περιπτώσεις πολεοδομικής και χωροταξικής αυθαιρεσίας, οι οποίες επλήγησαν από δύο διαφορετικά φαινόμενα, από τις πλημμύρες η Μάνδρα και από τις φωτιές η Ανατολική Αττική" τόνισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

   "Είναι δεδομένο ότι είχαμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο. Το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζουμε και πώς από την άλλη πλευρά διαχρονικά έγιναν εγκληματικές ενέργειες και διαδικασίες σε ό,τι αφορά το στήσιμο των οικισμών μας, το στήσιμο των πόλεων, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μία Μάνδρα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

   "Είναι οι επιπτώσεις και στις κατοικίες και στις υποδομές μεγάλες αλλά εκείνο που δημιουργεί τεράστια ανησυχία σ' εμάς δεν είναι μόνο οι 1.500 κατασκευές που καταστράφηκαν, αυτές γίνονται με κάποιον τρόπο. Σ' εμάς η μεγάλη πρόκληση είναι να διερευνήσουμε γιατί τόσοι άνθρωποι χάθηκαν σε μια τόσο μικρή πυρκαγιά, γιατί ήταν μικρή η πυρκαγιά από άποψη διαστάσεων. Είναι 100 φορές μικρότερη από την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην Ηλεία το 2007" σημείωσε ο κ. Λέκκας.

   "Κατά μήκος της διαδρομής της πυρκαγιάς [...] ήταν οι δρόμοι οι πολεοδομικοί, ήταν η ανάπτυξη των σπιτιών. Το έγκλημα που υπάρχει στην περιοχή που επλήγη ήταν ότι δεν υπήρχαν δίοδοι διαφυγής, δεν υπήρχαν εγκάρσιοι δρόμοι παρά μόνο δρόμοι- παγίδες. Κατά μήκος των δρόμων υπήρχαν αδιέξοδα είτε στην ακτογραμμή είτε σε άλλα σημεία και αυτό εγκλώβισε ουσιαστικά τους κατοίκους και είχαμε όλα αυτά τα θύματα" εξήγησε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως "είναι δύσκολες οι στιγμές αλλά θέλει μεθοδικότητα και ψυχραιμία".

15 τετραγωνικά χιλιόμετρα η περιοχή που επλήγη

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η περιοχή που επλήγη είναι 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Με μία συνεχή παρακολούθηση από δορυφορικά συστήματα προσπαθούμε να προβλέψουμε την επόμενη ημέρα, που προμηνύεται πάρα πολύ δύσκολη, με υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή, με μόλυνση των υδάτων, πλημμυρικά φαινόμενα, έντονες διαβρώσεις, κατολισθήσεις. Και αυτά τα φαινόμενα δεν θα αργήσουν αλλά θα προκληθούν με την πρώτη βροχή» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Χρειάζεται αγώνας δρόμου προκειμένου να προλάβουμε επόμενες καταστροφές. Να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα. Στο πανεπιστήμιο Αθηνών υπάρχει το απαιτούμενο δυναμικό, καθώς διαθέτει 50 τμήματα που ασχολούνται με αντίστοιχες ειδικότητες».

Ο Ευθ. Λέκκας υπογράμμισε ότι επείγει η αποτύπωση της κατάστασης, ώστε να μην ζήσουμε χειρότερα. «Αν οι δράσεις είναι στοχευμένες και περιβαλλοντικά αποδέκτες προλαβαίνει η Πολιτεία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «θα καταγράφει στα χρονικά ως η μόνη πυρκαγιά με τόσο πολλά θύματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να έχουμε τόσα θύματα. Αυτό εξετάζουμε στο πανεπιστήμιο για να δούμε πως προέκυψε αυτός ο όλεθρος. Συνέβη κάτι αντίστοιχο με την Μάνδρα, ουσιαστικά. Κυρίως λάθος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός. Μόνο που στη Μάνδρα είχαμε πλημμύρα ενώ εδώ πυρκαγιά» κατέληξε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)