to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:16 | 16.06.2014

Οικονομία

Ευρωζώνη: Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά η εκταμίευση των δύο δόσεων

Το ρεπορτάζ του Γιώργου Δαράτου από τις Βρυξέλλες


Η κυβέρνηση οφείλει να έχει ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του μήνα την υλοποίηση των 12 προαπαιτούμενων από την  Τρόικα δράσεων αν θέλει να εκταμιεύσει τις δύο τελευταίες δόσεις του ενός (1) δις. ευρώ εκάστη. Επιπλέον, από την  τήρηση αυτών των 12 προαπαιτούμενων εξαρτάται και η έναρξη η όχι της επόμενης αξιολόγησης  της τρόικας στην οποία θα συζητηθεί και η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.  Τις προειδοποιήσεις αυτές διατύπωσε χθες στις Βρυξέλλες ανώτατη πηγή της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με αυτή τη πηγή, η κυβέρνηση όφειλε να εγκρίνει τις 6 προαπαιτούμενες δράσεις μέχρι το τέλος Μαίου και τις υπόλοιπες έξη μέχρι το τέλος Ιουνίου προκειμένου να εισπράξει τις δόσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ελπίζουμε να το κάνει τώρα τηρώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της-είπε η ίδια πηγή και διευκρίνισε πως αν το κάνει ,τότε μπορεί να πάρει και τις δύο δόσεις μαζί.

 Ο ίδιος κοινοτικός αξιωματούχος συνέδεσε την αξιολόγηση με τις προαπαιτούμενες δράσεις εξηγώντας πως μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα έλθει τον  Ιούλιο στην Αθήνα τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας για να προετοιμάσει την κάθοδο των επικεφαλής διαπραγματευτών, κάτι που θα μπορούσε να γίνει στις αρχές του Φθινοπώρου.

 Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ,ανέφερε ότι η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά και την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα  του δημ. χρέους  χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικά πότε θα πάρει την απόφαση του το Γιούρογκρουπ για την ελάφρυνση του χρέους.

 Το Φθινόπωρο επίσης θα εξετασθούν και όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις εναλλακτικές λύσεις που θα πρέπει να βρεθούν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος που φθάνει σιγά-σιγά στο τέλος του.

 Περιμένουμε ,είπε ο ίδιος αξιωματούχος, στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ ο νέος ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας κ.Χαρδούβελης να μας ανακοινώσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του και τις πολιτικές που θα εφαρμόσει στο αμέσως προσεχές μέλλον. Στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ θα πάρει μέρος και η διευθυντής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

 Για τη πρόσφατη παραίτηση  του κ.Θεοχάρη ο ίδιος  είπε ότι το ζήτημα συζητήθηκε στη τελευταία συνεδρίαση  της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης όπου και έγινε η σχετική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας τον κ.Τσακλόγλου. Έτσι, μάθαμε ότι επρόκειτο για παραίτηση, είπε ο ίδιος αξιωματούχος και πρόσθεσε με νόημα ότι δε μπορούμε να αμφισβητήσουμε τις εξηγήσεις αυτές αλλά θα πρέπει να πούμε ότι αυτή η παραίτηση ήλθε σε «ακατάλληλη στιγμή». Ως προς την επιλογή του αντικαταστάτη του κ.Θεοχάρη ο ίδιος είπε ότι η επιτροπή που θα αποφασίσει  θα πρέπει να περιλαμβάνει και ξένους εμπειρογνώμονες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)