to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:04 | 26.02.2020

Πολιτική

Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομισιόν για την ισότιμη αντιμετώπιση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας εντός της ΕΛΑΣ

«Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο ΛΟΑΔ Αστυνομικών υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης – Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όμως, αρνήθηκε να το υποστηρίξει» υπογραμμίζουν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Να πάρει θέση καλούν την Κομισιόν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Έλενα Κουντουρά και Στέλιος Κούλογλου, απέναντι στην άρνηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να υποστηρίξει το Ευρωπαϊκό Συνέδριο ΛΟΑΔ Αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη.

“Η άρνηση του ελληνικού Υπουργείου έρχεται σε αντίθεση με τον θεσμικό ρόλο της Αστυνομίας περί προστασίας των πολιτών αδιακρίτως και περί προαγωγής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και διασφάλισης της απρόσκοπτης άσκησης τους (ν. 2800/2000)”, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ερώτησή του προς την Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι “το  Ευρωπαϊκό Συνέδριο ΛΟΑΔ Αστυνομικών υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης”.

Ακόμη, ζητά να μάθει από την Κομισιόν “αν σκοπεύει να προβεί σε συστάσεις, και ενδεχομένως στη λήψη μέτρων, με στόχο την ισότιμη αντιμετώπιση της  ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας εντός της Ελληνικής Αστυνομίας”, αλλά και “ποιες δράσεις υλοποιεί και σχεδιάζει για την σχετική ευαισθητοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών στα κράτη-μέλη”.


Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Ισότιμη αντιμετώπιση της  ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας εντός της Ελληνικής Αστυνομίας

Πρόσφατα, το ελληνικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απέρριψε το αίτημα της “Police Action - Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου” να υποστηρίξει το Ευρωπαϊκό Συνέδριο ΛΟΑΔ Αστυνομικών (Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2020), με κεντρικό σύνθημα «το γεφύρωμα της Αστυνομίας και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας». Μάλιστα, αρνήθηκε και να αναλάβει την ορθή περιφρούρηση της διοργάνωσης, προκειμένου να υλοποιηθεί απρόσκοπτα.
Η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει το ίδιο διάστημα το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας 2020 (Europride), που για πρώτη φορά διοργανώνεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η άρνηση του ελληνικού Υπουργείου έρχεται σε αντίθεση με τον θεσμικό ρόλο της Αστυνομίας περί προστασίας των πολιτών αδιακρίτως φύλου, ταυτότητας φύλου, χαρακτηριστικών φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού και περί προαγωγής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και διασφάλισης της απρόσκοπτης άσκησής τους (ν. 2800/2000).

Δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Συνέδριο ΛΟΑΔ Αστυνομικών υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ερωτάται η Κομισιόν:

- Πώς αξιολογεί την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, που έρχεται σε αντίθεση με ιδρυτικές και θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ;
- Σκοπεύει να προβεί σε συστάσεις, και ενδεχομένως στη λήψη μέτρων, με στόχο την ισότιμη αντιμετώπιση της  ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας εντός της Ελληνικής Αστυνομίας;
- Ποιες δράσεις υλοποιεί και σχεδιάζει για την σχετική ευαισθητοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών στα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο και της πρότασης οριζόντιας οδηγίας για την απαγόρευση των διακρίσεων1;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)