to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:08 | 20.10.2014

Πολιτική

Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Νομικό "πραξικόπημα" από την κυβέρνηση η αλλαγή των συμβάσεων εργασίας

"Είναι σε γνώση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η διαδικασία επανελέγχου της μετατροπής των συμβάσεων των υπαλλήλων;"


Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου, Γιώργος Κατρούγκαλος και οι ευρωβουλευτές Κώστας Χρυσόγονος, Σοφία Σακοράφα και Κωνσταντίνα Κούνεβα ερωτούν και ταυτοχρόνως ενημερώνουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το νομικό "πραξικόπημα" που δρομολογείται από την κυβέρνηση στην Ελλάδα, προκειμένου να αλλάξει το καθεστώς της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε αορίστου.

"Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου είχαν μεταβληθεί σε αορίστου, πριν χρόνια, με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και με βάση τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και εργασιακούς κανόνες! Αξίζει να σημειωθεί πως η προσπάθεια της κυβέρνησης, θα οδηγήσει στην απόλυση, ουσιαστικά, δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους, με το επιχείρημα της αλλαγής των συμβάσεων εργασίας.

Ειρήσθω εν παρόδω πως η επανεξέταση των εργασιακών συμβάσεων θα πραγματοποιηθεί από υπαλλήλους που θα διοριστούν από τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάτι που "θέτει εν αμφιβόλω της αξιοκρατική διαδικασία ενώ προκαλεί το δημόσιο αίσθημα αφού είναι δεδομένο πως θα οδηγήσει στη περίοδο της βαθιάς κρίσης, στη φτώχεια και στην ανεργία, χιλιάδες εργαζόμενους", όπως σημείωσε εμφατικά και ο Γιώργος Κατρούγκαλος".

Τη σχετική ερώτηση, συνυπογράφουν ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Κώστας Χρυσόγονος, η Σοφία Σακοράφα και η Κωνσταντίνα Κούνεβα

Ακολουθεί η σχετική ερώτηση:

Σε εφαρμογή της Οδηγίας 99/70/ΕΚ, η οποία υλοποίησε τη σχετική ευρωπαϊκή συλλογική συμφωνία πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου της 18ης Μαρτίου 1999, εκδόθηκε στην Ελλάδα το Προεδρικό Διάταγμα164/2004. Υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει το εν λόγω Π.Δ. μετατράπηκαν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου οι διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, καθώς και άλλου τύπου συμβάσεις που υπέκρυπταν σχέση εξαρτημένης εργασίας, των υπαλλήλων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Μολονότι η όλη διαδικασία ήταν υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης διοικητικής αρχής με συνταγματική κατοχύρωση (Α.Σ.Ε.Π.), η ελληνική κυβέρνηση αμφισβητεί σήμερα τη νομιμότητα της σχετικής διαδικασίας και επιβάλει επανέλεγχο όλων των περιπτώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 42 του ν. 4250/2014. Μάλιστα τους σχετικούς επανελέγχους θα διενεργήσουν κλιμάκια συγκροτούμενα από στελέχη του Δημοσίου, τα οποία ορίζονται από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ τα στοιχεία που αναζητούνται υπερβαίνουν αυτά που προέβλεπε το προαναφερθέν Π.Δ.

Η διαδικασία αυτή δεν φαίνεται να έχει άλλη σκοπιμότητα από την αναζήτηση υπαλλήλων προς απόλυση, σε συμμόρφωση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι σε γνώση της αυτή η διαδικασία επανελέγχου της μετατροπής των συμβάσεων των υπαλλήλων;

2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της ανωτέρω Οδηγίας;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)