to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:51 | 09.03.2016

Κοινωνία

«Ευρώπη, κόσμε, ξύπνα!»: Διαμαρτυρία προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου

Κρατώντας πλακάτ με κυρίαρχο το σύνθημα «Ανοιχτά σύνορα», οι πρόσφυγες στη Μόρια της Λέσβου οργάνωσαν χθες διαμαρτυρία ενάντια στον αποκλεισμό και τον διαχωρισμό


Όπως αναφέρει η αυτο-οργανωμένη δομή του Πλάτανου στη Λέσβο:

«Τις τελευταίες 24 ώρες κανένας πρόσφυγας δεν πέρασε τα σύνορα στην Ειδομένη. Το ευρωπαϊκό καθεστώς σκληραίνει τη στάση του απέναντι στους 13.000 συγκεντρωμένους ανθρώπους και πλέον επιτρέπει τη διέλευση μόνο σε Σύριους και Ιρακινούς από εμπόλεμες πόλεις, αν δηλαδή είσαι από το Χαλέπι περνάς, αν είσαι από τη Δαμασκό δεν περνάς. Όλοι οι υπόλοιποι προορίζονται για στρατόπεδα συγκέντρωσης, προσωρινά camp από ΜΚΟ, απελάσεις και μια ζωή με κυνηγητό και αβεβαιότητα.

(η διαμαρτυρία έλαβε χώρα στο Better Days for Moria, τον καταυλισμό που έχουν στήσει εθελοντές δίπλα στο χοτσποτ της Μόριας - εδώ περισσότερες φωτογραφίες)

Την ίδια στιγμή στο κέντρο καταγραφής της Μόριας στη Μυτιλήνη, οι αρχές καταγράφουν μόνο Σύριους, Ιρακινούς και Αφγανούς παρόλο που οι τελευταίοι δεν έχουν καμιά ελπίδα να περάσουν τα σύνορα. Άνθρωποι από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Μαρόκο, Αλγερία κτλ είτε εκδιώχνονται και περιφέρονται στα χαμένα, είτε συλλαμβάνονται για να "επανεισαχθούν" στην Τουρκία.

 
 

Απέναντι σε αυτό το αίσχος, έγινε σήμερα η πρώτη μαζική διαμαρτυρία μεταναστών και προσφύγων στο hot spot της Λέσβου. Από τη μεριά μας, δεν έχουμε παρά να σταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στο πλευρό τους και να αγωνιστούμε για ανοιχτά σύνορα, ασφαλές πέρασμα και μια ζωή με αξιοπρέπεια για όλους και όλες».

 

Το σχετικό βίντεο:

 

(πηγή: Sao)

 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)