to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:04 | 02.02.2022

Διεθνή

Ακόμη 3.000 στρατιώτες στην Ουκρανία από την Ουάσιγκτον - Για «καταστροφικό βήμα» μιλάει η Μόσχα

Το Πεντάγωνο λέει ότι δεν αποκλείει την επιπλέον ανάπτυξη στρατευμάτων πέραν αυτών που ανακοινώνονται σήμερα - Χαιρέτησε την απόφαση ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ - «Καταστροφικό βήμα» χαρακτηρίζει την απόφαση η Μόσχα - Στο μεταξύ το ΔΝΤ προθυμοποιήθηκε ήδη να «βοηθήσει τις χώρες που θα επηρεαστούν» από τις συνέπειες μιας σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την ανάπτυξη περίπου 3000 Αμερικανών στρατιωτών στην ανατολική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, εν μέσω του αδιεξόδου με τη Ρωσία στο θέμα της Ουκρανίας, μια απόφαση, που, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αποτελεί ένδειξη της αμερικανικής ετοιμότητας να υπερασπιστεί τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Μια πηγή με γνώση των λεπτομερειών του όλου σχεδίου ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι 1.700 στρατιώτες θα φύγουν από την αμερικανική βάση Φορτ Μπραγκ στη Βόρεια Καρολίνα για την Πολωνία και άλλοι 300 από τη βάση αυτή προς τη Γερμανία. Περίπου 1000 στρατιώτες που βρίσκονται σταθμευμένοι στη Γερμανία θα κατευθυνθούν προς τη Ρουμανία.

«Καταστροφικό βήμα» χαρακτηρίζει η Μόσχα την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν στρατεύματα στην Ευρώπη

«Τα καταστροφικά βήματα, που δεν δικαιολογούνται από κανέναν, αυξάνουν τη στρατιωτική ένταση, στενεύουν το πεδίο για πολιτικές αποφάσεις», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρουσκό, ερωτηθείς από το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ για την απόφαση της Ουάσιγκτον να μεταφέρει στρατεύματα.

Σύμφωνα με τον Γκρουσκό, αυτό το βήμα «είναι μόνο προς τέρψη των Αρχών του Κιέβου», που προτρέπονται να συμπεράνουν ότι «είναι δυνατόν και περαιτέρω ατιμώρητα να συνεχίσουμε να σαμποτάρουμε τις συμφωνίες του Μινσκ», τη μόνη υπαρκτή κατά τη Μόσχα δυνατότητα για διευθέτηση της εμφύλιας σύρραξης στην Ουκρανία.

Το Πεντάγωνο δεν αποκλείει επιπλέον ανάπτυξη στρατευμάτων πέραν αυτών που ανακοινώθηκαν σήμερα

«Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς τον κ. Πούτιν και ειλικρινά προς τον κόσμο ότι το ΝΑΤΟ έχει σημασία για τις ΗΠΑ και έχει σημασία για τους συμμάχους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης.

Το Πεντάγωνο επανέλαβε τις προειδοποιήσεις σχετικά με την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, όμως διατύπωσε την ελπίδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα επιλέξει μια διπλωματική επίλυση της κρίσης.

«Δεν πιστεύουμε ακόμη ότι έχει αποφασίσει να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία», είπε ο Κίρμπι.

Νωρίτερα, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο:

«Σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου και τις προτάσεις του υπουργού (Άμυνας Λόιντ) Όστιν, το υπουργείο θα μετακινήσει ανατολικότερα ορισμένες μονάδες που βρίσκονται σταθμευμένες στην Ευρώπη».

«Αυτές οι δυνάμεις δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία», υπογράμμισε.

«Αυτές οι μετακινήσεις δεν είναι μόνιμες, ανταποκρίνονται στις υφιστάμενες συνθήκες».

ΝΑΤΟ: Ο Στόλντενμπεργκ χαιρετίζει την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε σήμερα την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναπτύξουν επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις σε Γερμανία, Πολωνία και Ρουμανία.

«Είναι ένα ισχυρό σήμα της δέσμευσης των ΗΠΑ και έρχεται επιπρόσθετα άλλων πρόσφατων συνεισφορών τους στην κοινή μας ασφάλεια – περιλαμβανομένων 8.500 στρατιωτών σε υψηλή ετοιμότητα για τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη των δυνάμεων έχει αμυντικό και αναλογικό χαρακτήρα και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους».

Το ΔΝΤ υπόσχεται να βοηθήσει τις χώρες που θα επηρεαστούν από τις συνέπειες μιας σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει εκείνες τις χώρες που ενδέχεται να επηρεαστούν από τις παράπλευρες συνέπειες μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας αλλά και από τις πιθανές κυρώσεις που θα επιβάλουν οι κυβερνήσεις Δυτικών χωρών, ανέφρε σήμερα η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Μιλώντας σε ένα φόρουμ που οργάνωσε η εφημερίδα Washington Post, η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι κυρώσεις αναπόφευκτα θα επηρεάσουν κάποιες οικονομικές συναλλαγές και τη λειτουργία του χρηματοοικονομικού συστήματος, ιδίως εάν η Ρωσία αποσυνδεθεί από το σύστημα Swift που ρυθμίζει τις διεθνείς διατραπεζικές συναλλαγές.

«Εάν βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου υπάρχουν δευτερογενείς επιπτώσεις που απαιτούν μεγαλύτερη δέσμευση εκ μέρους του ΔΝΤ για τις άλλες χώρες, ασφαλώς θα είμαστε εκεί. Έχουμε ακόμη δανειστική δυνατότητα ύψους περίπου 700 δισεκ. δολαρίων», εξήγησε.

Η Γκεοργκίεβα έκανε έκκληση να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση που, εκτός των άλλων, απειλεί και την παγκόσμια ανάπτυξη. «Οι γεωπολιτικές εντάσεις απλώς καθιστούν την κατάσταση πιο περίπλοκη, σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και παρατηρούμε ήδη τις επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας», απάντησε σε ερώτηση της εφημερίδας. «Ελπίζουμε πραγματικά να υπάρξει μια διπλωματική λύση για τον λαό της Ουκρανίας αλλά και επειδή είναι αναγκαία η βιώσιμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», πρόσθεσε. Ζήτησε εξάλλου να υπάρξει μια «ρεαλιστική» προσέγγιση του ζητήματος και να αποφευχθούν η κλιμάκωση και οι κυρώσεις εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ, καθώς «αναπόφευκτα» θα υπήρχαν συνέπειες για όλον τον κόσμο.

Η Γκεοργκίεβα υπενθύμισε ότι το Ταμείο υλοποιεί ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 2,2 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία και είναι έτοιμο να παράσχει πρόσθετη στήριξη, εάν χρειαστεί.

H Raiffeisen Bank δεσμεύει κεφάλαια για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης

Η αυστριακή Raiffeisen Bank δεσμεύει κεφάλαια ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της έντασης που σχετίζεται με τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την τράπεζα, έχουν προβλεφθεί κεφάλαια τόσο για τον «γεωπολιτικό κίνδυνο» στην Ουκρανία όσο και για πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Οι τράπεζές μας στη Ρωσία και στην Ουκρανία είναι σε καλή κατάσταση. Οι επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις. Παρακολουθούμε ωστόσο στενά τις εξελίξεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Raiffeisen, Γιόχαν Στρομπλ, απαντώντας αρνητικά σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η διοίκηση της RBI σκοπεύει να αποσυρθεί από τις δύο αγορές. Η τράπεζα έχει έκθεση 22,9 δισεκατομμυρίων στη Ρωσία, το 9% των οποίων ενδέχεται να πληγεί από κυρώσεις. Αυτό αφορά κατά 4% το ρωσικό κράτος, 3% πιθανούς στόχους κυρώσεων και 2% ρωσικές τράπεζες. Οι Ρώσοι πελάτες αντιπροσωπεύουν το 11,5% των συνολικών δανείων της τράπεζας ενώ οι Ουκρανοί το 2%.

Επαφές Πούτιν και Σι Τζιπίνγκ με επίκεντρο το φυσικό αέριο

Η Ρωσία και η Κίνα ετοιμάζουν πολλές συμφωνίες στον τομέα του φυσικού αερίου και της οικονομικής συνεργασίας, τις οποίες θα υπογράψουν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο όπου θα παραστεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε σήμερα Τετάρτη, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, επισημαίνοντας ότι συζητείται η ιδέα της κατασκευής ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου προς την Κίνα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ θα γευματίσουν μαζί την Παρασκευή όπου ενδέχεται να υπογράψουν περισσότερες από 15 συμφωνίες στον τομέα του φυσικού αερίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

«Στον τομέα του φυσικού αερίου ετοιμάζονται πολλές συμφωνίες, ποιες από αυτές θα υπογραφούν, προς τον παρόν δεν μπορώ να πω ακόμη. Όμως το ότι η επίσκεψη θα σημάνει ένα περαιτέρω βήμα στην ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, είναι προφανές» δήλωσε ο Ουσακόφ.

Ο Ουσακόφ δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η Ρωσία να κατασκευάσει έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω της Μογγολίας, ένα σχέδιο που συζητείται εδώ και πολύ καιρό, το οποίο για να ολοκληρωθεί θα χρειαστούν πολλά χρόνια.

Ο ανταγωνισμός ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, καθώς η σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και η επικείμενη άφιξη του Πούτιν, ο οποίος θα παραστεί στην τελετή έναρξης της Παρασκευής, επισκιάζουν μια διοργάνωση που έχει ήδη μεταμορφωθεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω του υφιστάμενου αγωγού «Δύναμη της Σιβηρίας», μήκους 4.000 χιλιομέτρων, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Ρωσία στην Κίνα, ξεκίνησαν το 2019. Ωστόσο χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τους όρους προμήθειας.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν για το αν ένας δεύτερος αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Κίνα, η οποία πρόσφατα κατέστη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο που μεταφέρεται από τη θάλασσα ξεπερνώντας την Ιαπωνία, θα καταστεί δυνατόν να υλοποιηθεί.

Η επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η αξιοπιστία των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αμφισβητείται από ορισμένους δυτικούς πολιτικούς και κατά την διάρκεια της οποίας η Μόσχα επιθυμεί ενδεχομένως να δείξει ότι έχει άλλες επιλογές, ακόμη και αν αυτές δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν εν μία νυκτί.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινεζική αγορά φυσικού αερίου είναι η πιο πολλά υποσχόμενη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο», δήλωσε ο Ουσακόφ.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Δεκέμβριο, εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς.

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν τεθεί υπό έλεγχο καθώς χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας μέσω της οποίας γινόταν παραδοσιακά η διαμετακόμιση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εγείροντας φόβους για εισβολή, κάτι που η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει.

Οι δυτικές χώρες έχουν απειλήσει τη Ρωσία με την επιβολή πλήθους κυρώσεων σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία. Ο Ουσακόφ δήλωσε ότι η Κίνα υποστηρίζει την προσπάθεια της Ρωσίας να εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.

Ο Ουσακόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα και το Πεκίνο καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για τη δημιουργία κοινών οικονομικών υποδομών που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας από πιθανές κυρώσεις τρίτων χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ και ο Ιγκόρ Σέτσιν, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, θα μετέχουν στη ρωσική αντιπροσωπεία, πρόσθεσε ο Ουσακόφ.

___

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ  (Reuters-AFP-TASS)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)