to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:54 | 28.05.2020

πηγή: capital.gr

Διεθνή

Ευρωπαίος επίτροπος: Η Βρετανία ίσως έχει ήδη εγκαταλείψει την ιδέα συμφωνίας για συντεταγμένο Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανόν να έχει ήδη εγκαταλείψει την προοπτική μιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συντεταγμένη λήξη της μεταβατικής, μετα-Brexit περιόδου, τόνισε ο επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο Phil Hogan, αποτυπώνοντας το δυσοίωνο κλίμα που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις Λονδίνου - Βρυξελλών.


"Δεν κάνουμε μεγάλες προόδους αυτή τη στιγμή", ανέφερε ο επίτροπος στην Επιτροπή Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

"Πιθανόν το Ην. Βασίλειο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία", ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Οι διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ - ΗΒ θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο καμία εκ των δύο πλευρών δεν αναμένει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Εάν δεν γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών, η Βρετανία θα εγκαταλείψει και ουσιαστικά την κοινή αγορά της ΕΕ (τυπικά έχει ήδη αποχωρήσει από τις 31 Ιανουαρίου 2020) χωρίς να υπάρχει εμπορική συμφωνία για τη διάδοχη κατάσταση. Η νέα πραγματικότητα, από την 1η Ιανουαρίου 2021, σε αυτή την περίπτωση, θα σημαίνει μεγάλες διαταραχές για επιχειρήσεις και καταναλωτές σε ό,τι αφορά το διμερές εμπόριο, σε μια περίοδο που η κρίση του κορονοϊού έχει ήδη τραυματίσει την οικονομία διεθνώς.

"Ελπίζουμε να δούμε μεγαλύτερη προσπάθεια σε σχέση με όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου", ανέφερε ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ.

Βασική διαφωνία αποτελεί η άρνηση της Βρετανίας να δεχθεί κάποιας μορφής ευθυγράμμιση με ορισμένες πλευρές του ρυθμιστικού πλαισίου της ΕΕ, με την τελευταία να σημειώνει ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει εμπορική συμφωνία.

tags: brexit

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)