to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ευρωπαίοι Συνήγοροι του Παιδιού: «Να τηρηθούν οι διεθνείς συμβάσεις για την οικογενειακή επανένωση»

“Εάν τα κράτη - μέλη υλοποιούσαν τις δεσμεύσεις τους για την οικογενειακή επανένωση, τότε δεν θα ετίθετο ζήτημα για αλλαγή του ελληνικού θεσμικού πλαισίου για τον ορισμό Επιτρόπου γι’ αυτά τα παιδιά”, υπογράμμισε ο Έλληνας Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος. “Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά, όπως και η πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, στην υγεία”, σημείωσε χαιρετίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλουν ιδίως οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία της χώρας μας. “Έχουμε πείσει πλέον την ελληνική κοινωνία ότι αυτά τα παιδιά δεν αποτελούν κίνδυνο”, υπογράμμισε.


Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι Συνήγοροι του Παιδιού για τους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς της οικογενειακής επανένωσης. Συνέπεια αυτού είναι τα παιδιά των προσφύγων να παραμένουν εγκλωβισμένα στην Ελλάδα ή την Ιταλία, ενώ μέλη της οικογένειάς τους βρίσκονται σε χώρες του Βορρά. Είναι διάχυτος δε ο φόβος ότι η Γερμανία, μετά τον Μάρτιο του 2018, μπορεί να αυστηροποιήσει την πρακτική της και να μην δέχεται παιδιά που έχουν στα χέρια τους εγκεκριμένο αίτημα επανένωσης.

Κατά τη συνάντηση εργασίας των Ευρωπαίων Συνηγόρων του Πολίτη, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η Κλαούντια Κίττερ, επικεφαλής του γερμανικού εθνικού μηχανισμού παρακολούθησης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ενημέρωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις διεθνείς συμβάσεις για την ειδική προστασία για τα παιδιά με προσφυγική ιδιότητα.

“Παροτρύνουμε τον ομοσπονδιακό νομοθέτη, τη γερμανική Βουλή, να μην παρατείνει την αναστολή της οικογενειακής επανένωσης πέραν του Μαρτίου του 2018, που είναι η καταληκτική ημερομηνία της σχετικής νομικής διάταξης”, σημείωσε στην τοποθέτησή της η Κλαούντια Κίττερ. Από την πλευρά του, ο Έλληνας Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος χαρακτήρισε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης “ιδιαιτέρως ανησυχητική” για τις μελλοντικές επανενώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Συνήγορος του Παιδιού υπογράμμισε την ανάγκη θέσπισης νομοθετικού πλαισίου για τον ορισμό επιτρόπου για τα ασυνόδευτα παιδιά, προκειμένου, όπως είπε, “αυτά τα παιδιά να εντάσσονται σε οικογένειες Ελλήνων”. “Ξέρουμε ότι δεν είναι εφικτό να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά, αλλά εμείς προσπαθούμε να βρεθεί λύση”, σημείωσε. Για τους ασυνόδευτους έφηβους, ο Συνήγορος του Παιδιού βλέπει θετικά την πρόταση για δημιουργία εποπτευόμενων ημιαυτόνομων χώρων, όπου θα διαβιούν μέχρι την ενηλικίωσή τους.

“Εάν τα κράτη - μέλη υλοποιούσαν τις δεσμεύσεις τους για την οικογενειακή επανένωση, τότε δεν θα ετίθετο ζήτημα για αλλαγή του ελληνικού θεσμικού πλαισίου για τον ορισμό Επιτρόπου γι’ αυτά τα παιδιά”, υπογράμμισε. “Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά, όπως και η πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, στην υγεία”, σημείωσε χαιρετίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλουν ιδίως οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία της χώρας μας. “Έχουμε πείσει πλέον την ελληνική κοινωνία ότι αυτά τα παιδιά δεν αποτελούν κίνδυνο”, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UNICEF, ο συνολικός πληθυσμός των παιδιών με προσφυγική και μεταναστευτική ιδιότητα που ζουν στη χώρα μας ανέρχονται σε 19.000. Από αυτά, τα 4.200 ζουν στα κέντρα υποδοχής στα νησιά και τα 14.800 σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα ασυνόδευτα παιδιά ανέρχονται σε 3.150, εκ των οποίων τα 1.098 βρίσκονται σε ξενώνες φιλοξενίας. Τα υπόλοιπα ζουν σε άλλους χώρους: 546 σε κέντρα υποδοχής, 183 σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας, 253 σε ασφαλείς ζώνες σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας και 107 βρίσκονται υπό κράτηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, το πρώτο δεκάμηνο του 2017 υποβλήθηκαν 16.684 αιτήματα ασύλου παιδιών, εκ των οποίων τα 2.233 προέρχονταν από ασυνόδευτους ανήλικους. Στο ίδιο διάστημα, 3.252 παιδιά έλαβαν διεθνή προστασία, εκ των οποίων τα 226 ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι. Για την δε οικογενειακή επανένωση, τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου δείχνουν ότι, για το πρώτο εννεάμηνο, από τα 9.381 αιτήματα τα 848 αφορούσαν ασυνόδευτους ανήλικους. Συνολικά ικανοποιήθηκαν 2.549 αιτήματα οικογενειακής επανένωσης, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)